ΝΑΞΟΣ το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων



Η Νάξος ή Αξιά ή Αξά είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, στο Αιγαίο Πέλαγος.Η έκταση της είναι 435 τ.χιλ. και το μήκος των ακτών της 91 χλμ.

Το σχήμα της είναι ελλειψοειδές και ένας ορεινός όγκος από Βορά προς Νότο διασχίζει το νησί. Στην ραχοκοκαλιά αυτής της κορυφογραμμής δεσπόζουν τα βουνά Ζας (1004 μ.) και Φανάρι (908 μ.) τα υψηλότερα των Κυκλάδων. Ο περίπλους της είναι 44 ναυτικά μίλια και η έκτασή της φθάνει τα 428 τ.χλμ. Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Αιγαίου, στις ανατολικές Κυκλάδες έχοντας προς Β. τη Μύκονο, Α. τη Δονούσα, ΝΑ. την Αμοργό, προς Ν. την Ίο και Δ. τη Πάρο.Απέχει από το λιμάνι του Πειραιά 103 ναυτικά μίλια και από το λιμάνι της Ραφήνας 87 ναυτικά μίλια



Η ακτογραφία της Νάξου δεν παρουσιάζει κολπώσεις ανεπτυγμένες ούτε ασφαλείς φυσικούς λιμένες και εξ αυτού του λόγου οι κάτοικοι ασχολούνται περισσότερο με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες και πολύ λίγο με αλιευτικές. Στο Β-ΒΑ. άκρο της νήσου υπάρχει ο ορμίσκος του Απόλλωνα που παρέχει μερική ασφάλεια στα πλοία, κυρίως από ΝΔ ανέμους. Προς Δ. η χερσόνησος Στελίς ή αλλιώς Στελίδα, σχηματίζει τον όρμο του Αγ. Προκοπίου, προς τα βόρεια του οποίου βρίσκεται η ομώνυμη πόλη Χώρα και ο κύριος λιμένας της νήσου. Τα πρώτα λιμενικά έργα ξεκίνησαν το 1919 με την ένωση της νησίδας Παλάτια ή Στρογγύλης ή Βάκχου. Τέλος, προς Ν. υφίσταται ο ορμίσκος Πάνορμος που εξασφαλίζει τα πλοία από βόρειους ανέμους. Γενικά η Νάξος έχει σχήμα ωοειδές και γεωφυσικά διακρίνεται στην ορεινή Νάξο (ανατολική και βόρεια) και στην πεδινή Νάξο (δυτική και νότια).



     Μυθολογία - Ονομασία
O Δίας, ο πατέρας "ανδρών τε Θεών" κατά τους αρχαίους Έλληνες, λέγεται ότι γεννήθηκε στην Κρήτη, στη σπηλιά Ιδαίον Άντρον (κατ' άλλους στο Δικταίον Άντρον), αλλά μεγάλωσε στη Νάξο, και έτσι το ψηλότερο βουνό του νησιού πήρε το όνομά του (Ζευς ή, για τους ντόπιους, Ζας, 999 μ.).

Στη Νάξο εγκατέλειψε, σύμφωνα με το μύθο, ο Θησέας την Αριάδνη, η οποία τον είχε βοηθήσει προηγουμένως στην Κρήτηνα σκοτώσει το Μινώταυρο με τον όρο να την πάρει μαζί του, την οποία στη συνέχεια έλαβε σύζυγό του ο θεός Διόνυσος. Αναλυτικότερα, επιστρέφοντας ο Θησέας από την Κρήτη σταμάτησε στη Νάξο, που εκείνη την εποχή ονομαζόταν Δία, για ανεφοδιασμό. Μαζί του είχε και την Αριάδνη, την οποία όμως εγκατέλειψε στο νησί. Ο Διόνυσος είδε την κοιμισμένη Αριάδνη και την ερωτεύτηκε. Αφού την έκανε σύζυγό του, μια νύχτα την οδήγησε στο όρος της Νάξου Δρίον, απ' όπου και ανέβηκαν μαζί στον Όλυμπο. Εκεί ο Δίας έκανε την Αριάδνη αθάνατη.





Το όνομά της η νήσος φέρεται να έλαβε από τον "Νάξο", το θρυλικό ηγεμόνα των πρώτων αποίκων στη νήσο που ήταν Κάρες, φερόμενο ως γιο του Πολέμωνα ή κατ΄ άλλους ως γιο του Ενδυμίωνα ή τέλος γιο του Απόλλωνα και της νύμφης Ανακαλίδας. Άλλοι ιστορικοί ερευνητές και φιλόλογοι θεωρούν ότι το όνομα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "νάξαι", που σημαίνει "θύσαι", που εκλήφθηκε έτσι από τις πλούσιες θυσίες που γίνονταν στη νήσο προς τιμή των θεών. Το όνομα Νάξος διατηρήθηκε στο διάβα των αιώνων μέχρι τους μέσους χρόνους, όπου έγινε Ναξία και ακολούθως Ναξιά και στη συνέχεια Αξιά (εξ ου και το όνομα των κατοίκων).




Η Νάξος κατοικήθηκε από την 4η χιλιετία π. Χ. μέχρι σήμερα αδιάκοπα. Η μελέτη των τοπωνυμίων βεβαιώνει ότι η Νάξος, αντίθετα από τα άλλα νησιά του Αιγαίου δεν ερημώθηκε ποτέ από κατοίκους, και ότι σ’ ΄όλες τις περιοχές του νησιού και στις παραλιακές και στα βουνά και στις κοιλάδες, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα ζουν οι ίδιοι βασικά άνθρωποι, οι οποίοι βέβαια ανασυντάσσονται, έχοντας τη δύναμη να αφομοιώνουν τους ξένους, που κατά καιρούς, ειρηνικά ή με τη δύναμη των όπλων εγκαθίστανται στο νησί. Επομένως πάντα υπήρχε στο νησί μια οργάνωση σχετική με τους όρους παραγωγής και αναπαραγωγής της ζωής.

Αξίζει να θυμόμαστε κάποιες ονομασίες τόπων που αποτελούν αναμφισβήτητες μαρτυρίες για οικισμούς ή για λατρείες ηρώων ή θεών, που δεν ήταν δυνατόν να υπάρχουν σήμερα, αν κάποτε ερημωνόταν το νησί, αν χάνονταν οι κάτοικοί του και έπαιρναν τη θέση τους άλλοι. Η υψηλότερη κορυφή της Νάξου ονομάζεται Μύτη του Ζα, φέρει δηλαδή το όνομα του πατέρα θεών και ανθρώπων για τους αρχαίους, και ίσως έτσι θα λεγόταν και στη αρχαιότητα, γιατί εκεί πάνω λατρευόταν τότε ο Δίας. Το δείχνει και η επιγραφή σε ακατέργαστο όγκο μαρμάρου στο μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του βουνού – Ζευς Μηλώσιος – ο προστάτης των προβάτων δηλαδή – επιγραφή που καθορίζει τα όρια του τεμένους του αφιερωμένου στο μεγάλο θεό.




Στο ΒΑ. Άκρο του νησιού, ένας όρμος ονομάζεται Απόλλωνας και φαίνεται ότι έτσι λεγόταν και στους αρχαίους χρόνους, γιατί κι εκεί βρέθηκε επιγραφή που καθορίζει τα όρια του τεμένους του αφιερωμένου στο θεό του φωτός. Ο Απόλλων συνδέθηκε ιδιαίτερα με τη Νάξο, λατρευόταν ως Τράγος, Ανθοκόμης ή Ποίμνιος.

Στα ΝΑ. υπάρχει ο Πάνερμος, λιμάνι που με το ίδιο άρθρο και σχεδόν με τον ίδιο τύπο, Πάνορμος, αναφέρεται σε αρχαία επιγραφή. Παραλιακές τοποθεσίες ονομάζονται Ορκός και του Ορκού η Άμμος, επειδή χρησιμοποιούντο στην αρχαιότητα ως ολκοί, δηλαδή ως τόποι κατάλληλοι για την ανέλκυση πλοίων. Το χωριό Μέλανες αναφέρεται σε αρχαία επιγραφή ως Μέλαν και τα χωριά Χαλκεί και Κεραμεί στους αρχαίους χρόνους θα ήταν εργαστήρια χαλκέων και κεραμοποιών. Ο Αρσός στ’ Απεράθου, είναι ο αλσών, δασώδες δηλαδή τέμενος, αφιερωμένο σε θεότητες ή σε νύμφες. Πάλι στ’ Απεράθου, ο Δήμος, θέση που τα’ όνομά της μαρτυρά ότι εκεί στην αρχαιότητα υπήρξε αξιόλογος οικισμός και τ’ Αφικλή, δείχνει τον ιερό χώρο τον αφιερωμένο στον ήρωα Ιφικλέα, ομομήτριο αδελφό του Ηρακλή. Τέλος, το χωριό Σκαδό, σχετίζεται με τις ισχάδες, τα τόσο νόστιμα για τους αρχαίους σύκα.

Πρώτοι κάτοικοι της Νάξου θεωρούνται οι Θράκες. Την κατοίκησε πρώτος ο γιος του Βορέα Βούτης, που θέλοντας να βρει γυναίκες για τους συντρόφους του έφτασε στη Θεσσαλία, όπου κυνήγησε τις Βάκχες κι ανάμεσα σ’ άλλες έκλεψε την Κορωνίδα και την Ιφιμέδεια και τις έφερε στη Νάξο. Σύμφωνα με την παράδοση διακόσια χρόνια κυριάρχησαν οι Θράκες στο νησί. Τους διαδέχθηκαν οι Κάρες. Ήρθαν από τη Μ. Ασία έχοντας επικεφαλής το Νάξο, που επέβαλε το όνομά του στο νησί.


                             ΝΑΞΟΣ ...παραλίες~ φαγητό ~διασκεδαση

Καλοκαίρι στις Κυκλάδες σημαίνει παραλία ως το απόγευμα, φαγητό κατά το βράδυ και ποτάκι στα στενοσόκακα. Στη Νάξο μπορείτε να απολαύσετε στο μέγιστο βαθμό όλα τα παραάνω!

Παραλίες στη Νάξο
Υπέροχες, μεγάλες παραλίες για λιγότερο στριμωξίδι, με κύμα ή χωρίς, με άμμο ή βράχια, βαθιά ή ρηχά νερά, κοσμικές ή απόκοσμες... θα τις συναντήσετε όλες στη Νάξο! Ο Άγιος Προκόπιος θεωρείται μια από τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων, η Αγία Αννα, η Πλάκα, το Καστράκι και το Πυργάκι, με τη σχεδόν λευκή άμμο τους, η Μικρή Βίγλα και το Αλυκό για για τους λάτρεις των ανέμων, Ο Άη Γιώργης για τις οικογένειες, η Αγιασσός για τους μοναχικούς, Η Μουτσούνα με τα βράχια της και τα καθαρά νερά της, η Ψιλή Άμμος με την ψιλή και χρυσή της άμμο και ο όμορφος Πάνορμος είναι ορισμένες από τις παραλίες της Νάξου που ικανοποιούν ένα μεγάλο εύρος απαιτήσεων.









 Φαγητό στη Νάξο
Η θάλασσα όμως ανοίγει την όρεξη! Μόλις πέσει ο ήλιος αρχίζουν τα άλλα ωραία των διακοπών! Τα ουζάδικα και οι ταβέρνες της Νάξου γεμίζουν κόσμο. Ο μερακλής "Αποστόλης" στη Χώρα, το "Δίχτυ" στη Μουτσούνα για όσους πεινάνε για θαλασσινά, το γραφικό ταβερνάκι "Το κάτι άλλο" στη χώρα, ο "Γιώργης" για παραδοσιακές γεύσεις, ο κεντρικός "Μπουλαμάτσης" με τα διάσημα μαγειρευτά του, το ουζερί "Λιμανάκι" ή αλλλιώς "Γάτης" στη Χώρα της Νάξου, ο Λούκουλος και ο Βασίλης, η ταβέρνα "Vintzi" κάτω από την Πορτάρα της Νάξου, το Τυπογραφείο στα στενά της Χώρας της Νάξου, η Αξιώτισσα στο Καστράκι, η Γοργόνα στην Αγία Άννα, ο "Λευτέρης" στην Απείρανθο είναι μερικές επιλογές που δεν θα σας απογοητεύσουν! Γενικά άλλωστε στη Νάξο με τέτοιο έυφορο έδαφος, ντόπια κρέατα και φρέσκα ψάρια το πιθανότερο είναι ότι θα μείνετε ικανοποημένοι από το φαγητό.

Σας έπιασε υπογλυκαιμία? Παγωτό στο Waffle House, στη Χώρα και στην Πλάκα!

Διασκέδαση στη Νάξο

Ε και μετά το γλυκό σειρά εχει το ποτό! Η Νάξος είναι τονησί του γλεντιού και της διασκέδασης! Για χαλαρό ποτάκι επιλέξτε το μπαράκι Notos Club ή το Naxos cafe στα σοκάκια της παλιάς Χώρας της Νάξου, ενώ αν είστε για clubbing, οι περισσότεροι ξεκινούν από το Escoba και το ξημέρωμα μπορεί αν σας βρει στο Ocean και στο Mojo. Αν πάλι θέλετε να ξεδιπλώσετε το ταλέντο σας στο τραγούδι στο Naxos on the rocks bar διαοργνώνονται εκτός των άλλων καί βραδιές karaoke. Αν προτιμάτε να συνεχίσετε με την αλμύρα της θάλασσας σε κάποιο beach bar επιλέξτε την Τράτα στον Άη Γιώργη ή για πιο κυριλέ καταστάσεις-βeach bar το Φλοίσβο και Φοίνικα!




                                    ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΞΟ


























                                            ΝΑΞΟΣ παραλιες  ~ βιντεο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top