ΖΑΚΥΝΘΟΣ.....Το άνθος της ανατολής




Η Ζάκυνθος, γνωστή διεθνώς και με το όνομα "Τζάντε", ή Φιόρο του Λεβάντε (= Άνθος της Ανατολής) κατά τους Βενετσιάνους, είναι ένα από τα νησιά των Επτανήσων. Είναι το ενδέκατο σε έκταση ελληνικό νησί και το τρίτο (μετά τηνΚεφαλονιά και την Κέρκυρα) και δεύτερο σε πληθυσμό νησί των Ιονίων νήσων. Η έκτασή της είναι 406 τ. χλμ και ο πληθυσμός ανέρχεται στους 40.758 κατοίκους (απογραφή 2011). Από την Πελοπόννησο απέχει 9,5 ναυτ. μίλια (από την Κυλλήνη του Νομού Ηλείας) και 8,5 ναυτ. μίλια από το πλησιέστερο βόρεια σε αυτή νησί, την Κεφαλονιά. Οι κάτοικοί της καλούνται Ζακύνθιοι, ή Ζακυνθινοί. "Υρία", ένα από τα αρχαία ονόματα του νησιού της Ζακύνθου.





ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ζάκυνθος, την οποία ο Όμηρος αναφέρει σαν Υλήεσσα δηλαδή δασώδη, πήρε το όνομά της από τον πρώτο εποικιστή της τον Ζάκυνθο γιο του Βασιλιά της Φρυγίας Δάρδανου. Στην συνέχεια την κατέκτησε ο Αρκείσιος, απόγονος του βασιλιά της Κεφαλονιάς Κέφαλου, πατέρας του Λαέρτη, και παππού του Οδυσσέα. Έτσι περιήλθε η Ζάκυνθος στο Βασίλειο του Οδυσσέα ο οποίος συμμετείχε με δώδεκα πλοία στον Τρωικό πόλεμο. Μετά την επιστροφή του όμως και τον φόνο των μνηστήρων από τους οποίους είκοσι ήταν από την Ζάκυνθο, οι Ζακυνθινοί επαναστάτησαν και απέσπασαν το νησί τους από το Βασίλειο του Οδυσσέα. Με τα χρόνια ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής εγκαθιδρύθηκε στη Ζάκυνθο νέο πολίτευμα, η Δημοκρατία. Ίσως κατά την εποχή εκείνη οι Ζακυνθινοί να ίδρυσανομώνυμη αποικία στην Ιβηρική χερσόννησο. Στους Περσικούς πολέμους η Ζάκυνθος έμεινε ουδέτερη ενώ στον Πελοποννησιακό πόλεμο εμπλέκεται σαν σύμμαχος των Αθηναίων. Η Ζάκυνθος υποτάχθηκε στους Μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι αργότερα στους Ρωμαίους, που της παραχώρησαν σχετική αυτονομία. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση ο χριστιανισμός διαδόθηκε στο νησί από την Μαρία Μαγδαληνή το 34 μ.Χ. όταν το πλοίο που την μετέφερε στην Ρώμη σταμάτησε για λίγο στην Ζάκυνθο. Στη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων λεηλατείται από πειρατές και Βάνδαλους. Στα 1185 η Ζάκυνθος μαζί με την Κεφαλονιά καταλαμβάνονται από τους Νορμανδούς της Σικελίας (από το ναύαρχο Μαργαριτώνη του Βασιλιά της Σικελίας Γουλιέλμου Β') οι οποίοι αποσπώντας τις από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία δημιουργούν την Παλατινή Κομητεία Κεφαλληνίας και Ζακύνθου κάτω από την ηγεμονία των Παλατινών Κομήτων Ορσίνι 1197 – 1325, Ανδηγαυών (d’ Anjou) 1325 – 1357 και Τόκκων 1357 – 1479. Στην συνέχεια την κατακτούν οι Βενετοί[1] και παραμένει κάτω από την Ενετική κυριαρχία έως το 1797. Αξιοσημείωτο γεγονός της περιόδου αυτής ήταν η λαϊκή εξέγερση (ή οποία είχε απλά χαρακτήρα απείθιας απέναντι σε αγγαρείες και πρωταγωνιστές όχι φτωχούς, αλλά πλούσιους εμπόρους) γνωστή με το όνομα Ρεμπελιό των Ποπολάρων.
Μετά τη Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο ακολουθεί η Γαλλοκρατία των Επτανήσων (1797-1799), όπου Γάλλοι δημοκρατικοί αρχικά και στη συνέχεια με την Συνθήκη Ρωσοτουρκικής Συμμαχίας (1799) οι Ρώσοι με σύμμαχους τους Τούρκους κατέλαβαν το νησί προσωρινά μέχρι ότου συστάθηκε με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (1800) η Επτάνησος Πολιτεία(το 1800) στην οποία μετείχε η Ζάκυνθος μαζί με τα άλλα νησιά του Ιονίου απαρτίζοντας το πρώτο αυτόνομο Ελληνικό κρατίδιο υπό την σκιώδη επικυριαρχία του Σουλτάνου, με ουσιαστικό κυβερνήτη τον Ζακυνθινό κόμη Γεώργιο Μοτσενίγο, γόνο επιφανούς οικογένειας του νησιού και διπλωμάτη στην υπηρεσία της Ρωσίας. Το 1807 επανήλθαν οι Γάλλοι Αυτοκρατορικοί τούτη τη φορά και το 1815 δημιουργείται το Ενωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων που τέθηκε κάτω από την προστασία των Άγγλων (στην ουσία αποικιοκρατία) έως το 1864. Το όνειρο των Ζακυνθινών να ενωθούν με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ύστερα από σκληρούς αγώνες, στις 21 Μαΐου 1864, ύστερα από συνολικά 680 χρόνια ξένης κατοχής.



Ο Ναός του Αγίου Διονυσίου προστάτη του νησιού


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ζάκυνθος θεωρείται νησί με μακρά μουσική παράδοση. Οι Ζακύνθιοι ιδιαίτερα φιλόμουσοι συχνά συγκροτούν καλλίφωνες ομάδες - συντροφιές που τραγουδούν παλιά τοπικά τραγούδια και κυρίως καντάδες. Χαρακτηριστικοί οι στίχοι και του ομώνυμου παραδοσιακού:"Νάταν η θάλασσα κρασί και τα βουνά μεζέδες,κι οι βάρκες κρασοπότηρα να πίνουν οι γλετζέδες.Να χαμηλώναν τα βουνά να βλέπα το Λεβάντε,να βλέπα την Κεφαλλονιά και το ωραίο Τζάντε.Ζάκυνθος και Κεφαλλονιά, Κέρκυρα και Λευκάδα,αυτά τα τέσσερα νησιά στολίζουν την Ελλάδα."

Επίσης στη Ζάκυνθο ανθεί ένα ιδιαίτερο, ίσως ιδιότυπο, θεατρικό είδος υπαίθρου, που ονομάζεται "ομιλίες", στο οποίο συμπρωταγωνιστούν οι κάτοικοι με αυτοσχεδιασμούς ως παρλάτες. Η ιστορία αυτών ξεπερνά τους τρεις αιώνες.
Από το 2009 η Ζάκυνθος έχει το δικό της φεστιβάλ τζαζ (Φεστιβάλ Τζαζ Ζακύνθου / Zante Jazz Festival) καθώς και φεστιβάλ κλασικής μουσικής. Ο Δήμος Ζακύνθου εκδίδει τριμηνιαίο δημοτικό περιοδικό ενημέρωσης, πολιτισμού, επικοινωνίας με τον τίτλο "δήμος+ΠΟΛΙΤΕΙΑ" http://dimoskaipoliteia.blogspot.com που κυκλοφορεί ηλεκτρονικά και στο Διαδίκτυο. Giostra Di Zante είναι ένα από τα παλιότερα δρώμενα του ζακυνθινού καρναβαλιού. Μαζί με τους χορούς, που διεξάγονταν κυρίως στις πολυτελείς αίθουσες των δύο Καζίνων (Ρωμιάνικο και Λομπαρδιανό) και τις πασίγνωστες και λαοφιλείς «Ομιλίες» (θέατρο δρόμου), οι οποίες παριστάνονταν από τον λαό σε υπαίθριους χώρους, αποτελούσαν (και αποτελούν) τις κυριότερες εκφράσεις της αποκριάτικης διασκέδασης του φημισμένου ιόνιου νησιού. Πρόκειται για έφιππους αγώνες, στους οποίους οι συμμετέχοντες λάβαιναν μέρος, διεκδικώντας το έπαθλο, όπου ήταν ένα αργυρό σπαθί, για τον πρώτο και ένα ζευγάρι ασημένια σπιρούνια για τον δεύτερο, αλλά και για την τιμή μιας γυναίκας, προς χάριν της οποίας αγωνίζονταν.Πηγη http://www.giostradizante.gr/.



Το νησί της Ζακύνθου είναι γνωστό για τις καθαρές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά. Υπάρχουν άθικτες παραλίες, παραλίες όπου μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ, απομονωμένες αλλά και πολλές άλλες ώστε να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει. Στις περισσότερες παραλίες που βρίσκονται νότια του νησιού (όπωςΓέρακα & Σεκάνια) έρχεται κάθε καλοκαίρι και γεννά τα αυγά της η θαλάσσια χελώνα Καρέτα - Καρέτα.

Σε κάποιες παραλίες υπάρχουν καραβάκια που κάνουν δρομολόγια στη γύρω θαλάσσια περιοχή ώστε να δείτε τη χελώνα,η πιο γνωστή από αυτές είναι η παραλία του Λαγανά. Ενώ μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Ζακύνθου είναι το Ναυάγιο,όπου θα σας μαγέψει το λευκό χρώμα της άμμου και τα γαλαζοπράσινα νερά της.

Το Τσιλιβί, το Αργάσι και ο Αλυκανάς είναι ιδανικές παραλίες για θαλάσσια σπορ και ατέλειωτη διασκέδαση. Ενώ η παραλία του Αγίου Νικολάου είναι ιδανική για καταδύσεις.

Στη Λίμνη Κεριού μπορείτε επίσης να κάνετε καταδύσεις και να εξερευνήσετε τις κοντινές θαλάσσιες σπηλιές.

Πολλές παραλίες της Ζακύνθου προσφέρονται για οικογένειες με μικρά παιδιά, μερικές από αυτές είναι οιΑλυκές, το Τσιλιβί και το Αργάσι. Όσο για αυτούς που προτιμούν απομονωμένες παραλίες χωρίς πολύ κόσμο, τους προτείνουμε να επισκεπτούν τις παραλίες Αμούδι, Δάφνη και Μακρύ Γιαλό. Η παραλία Ξύγκιαείναι ιδανική για αυτούς που έχουν πόνους στα πόδια και αρθρίτιδα καθώς στα καθαρά νερά της περιέχεται θειάφι. Όσο για άθικτες παραλίες με φυσική ομορφιά ιδανικές είναι ο Λιμνιώνας και το Πόρτο Ρόξα.


ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ

Οι Γαλάζιες Σπηλιές βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ζακύνθου και πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού. Οι ασυνήθιστες σπηλιές ανακαλύφθηκαν το 1897 και η μεγαλύτερη αποκαλείται Blue Grotto.

Για να τις επισκεφθείτε πρέπει να ενοικιάσετε ένα σκάφος ή να συμετάσχετε σε μια από τις εκδρομές που διοργανώνουν τα τουριστικά πρακτορεία. Το πιο κοντινό σημείο από όπου μπορείτε να πάρετε ένα σκάφος είναι το λιμάνι του Αγίου Νικολάου κοντά στις Βολίμες αλλά πλοία ξεκινούν και από πολλά άλλα σημεία.

Τα χρώματα στις σπηλιές είναι εντυπωσιακά και πρέπει να τα δείτε για να το πιστέψετε. Η θαλάσσια περιοχή κοντά στις σπηλιές είναι ιδανική και για κολύμπι με αναπνευστήρα (snorkeling).................


                                ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ











ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΖΑΚΥΝΘΟ




























                                                                  ΒΙΝΤΕΟ




          πηγη 1 
          πηγη 2

    

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top