ΑΛΠΙΚΕΣ ΛΙΜΝΕΣ
Καλοκαίρι στις λίμνες των δράκων


Αν βαρεθήκατε τη μάχη ανάμεσα σε ξαπλώστρες, μπρατσάκια και αφόρητη ζέστη ή απλώς αν είστε περιπετειώδεις και αντισυμβατικοί, πάρτε τα βουνά! Δεν είναι λίγοι οι ταξιδιώτες τα τελευταία χρόνια που προτιμούν βουνό από θάλασσα ή τον συνδυασμό τους.

Και ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν πέντε ορεινοί όγκοι που έχουν το προνόμιο να καθρεφτίζουν τις βουνοκορφές τους σε κρυστάλλινες αλπικές λίμνες, τις προαιώνιες μαγικές δρακόλιμνες. Σμόλικας, Μαυροβούνι, Τύμφη, Γράμμος και Λάκμος γεννούν πηγές, ποτάμια και λίμνες με το λιώσιμο του χιονιού δημιουργώντας μοναδικά τοπία. Και το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για εξερευνητές, ταξιδιώτες και περιπατητές να ανακαλύψουν αυτά τα κρυμμένα διαμάντια της χώρας μας. Οι παραπάνω κορφές απλώνονται η μία μετά την άλλη στο τόξο της Βόρειας Πίνδου κάνοντας τα πράγματα πιο εύκολα καθώς μπορείτε να διαλέξετε έναν προορισμό που βρίσκεται κοντά τους.

Οι υδάτινοι μαίανδροι του Ασπροπόταμου, στο αλπικό τοπίο της Βερλίγκας.

Φωτογραφία: Γιώργος Πατρουδάκης

Η Εγνατία Οδός βοηθάει και σε απόσταση μέχρι δύο ώρες από Κόνιτσα, Μέτσοβο, Ιωάννινα, Σαμαρίνα και Ζαγόρι μπορείτε να αφήσετε το αμάξι και να ξεκινήσετε το περπάτημα. Από τα νότια προς τα βόρεια διαλέξτε για την πρώτη σας κατάκτηση τον Λάκμο ή αλλιώς Περιστέρι. Το αυτοκίνητο θα σας οδηγήσει από το χωριό Χαλίκι, μέσω ενός χωματόδρομου 8,5 χιλιομέτρων, στα ψηλά. Αφήνοντας το αμάξι εκεί που τελειώνει ο δρόμος έχετε μπροστά σας την κορφή της Τσουκαρέλας. Ανεβαίνετε έναν μικρό λόφο και ξαφνικά βρίσκεστε μπροστά στο πιο όμορφο, για πολλούς, αλπικό τοπίο της Ελλάδας, τη Βερλίγκα. Εδώ γεννιέται ο Ασπροπόταμος δημιουργώντας έναν δαίδαλο από υδάτινους μαιάνδρους που κυλάνε στην αλπική κοιλάδα, ενώ πίσω τους υπάρχει μια λίμνη που διατηρεί τα νερά της μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Επόμενος σταθμός το σχετικά άγνωστο Μαυροβούνι και οι δίδυμες λίμνες της Φλέγγας. Χωρίζοντας τη λίμνη Αώου από τη Βάλια Κάλντα, οι κορφές του βουνού διακρίνονται από τα δεκάδες τεράστια ρόμπολα που σαν γλυπτά της φύσης στέκονται εδώ και αιώνες, φύλακες των ψηλών. Ενας χωματόδρομος 5 χλμ. σας ανεβάζει από τη λίμνη λίγο μετά το καταφύγιο. Από εκεί ξεκινάει μια διαδρομή προς τα δυτικά πάνω στην κορυφογραμμή που μετά 2 ώρες σας πηγαίνει στην κορφή της Φλέγγας και στις δύο αλπικές λίμνες που στέκονται στην άκρη του γκρεμού κοιτώντας προς τη Βάλια Κάλντα.

Η πιο διάσημη και πολυσύχναστη από όλες τις δρακόλιμνες είναι αυτή της Τύμφης. Το μονοπάτι ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο και μετά 4 ώρες σας οδηγεί στο καταφύγιο της Αστράκας, όπου μπορείτε αν θέλετε να διανυκτερεύσετε. Από εκεί η δρακόλιμνη απέχει 1,5 ώρα περπάτημα. Στο διάβα σας θα συναντήσετε και θα γνωριστείτε με πολλούς ακόμα περιπατητές και οι ευχές για τα κουράγια θα διαδέχονται τα πειράγματα για τους αργοπορημένους.

Η διάσημη δρακόλιμνη της Τύμφης.

Φωτογραφία: Γιώργος Πατρουδάκης

Πεζοπορία στον Γράμμο

Η προσέγγιση εδώ γίνεται με αυτοκίνητο από το Παλιοσέλλι έως το παλιό καταφύγιο του βουνού. Από εκεί ξεκινάει ένα μονοπάτι μέσα στα μαυρόπευκα της κορυφογραμμής που μετά δύο ώρες καταλήγει στη λίμνη κάτω από τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή της χώρας, στα 2.150 μ. Η κατάκτηση των δρακόλιμων τελειώνει στον Γράμμο με την Γκίστοβα, τη μεγαλύτερη από όλες, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 2.350μ. στην κορυφογραμμή, ακριβώς στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η πρόσβαση γίνεται με πεζοπορία από το χωριό Γράμμος και η πορεία κινείται σε μια σχετικά ήπια ανηφόρα, μέσα σε καταπράσινα αλπικά λιβάδια. Θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες μέχρι να δείτε μπροστά σας την Γκίστοβα. Χρειάζεστε το πολύ μία εβδομάδα με δύο ενδιάμεσες μέρες ξεκούρασης για να πετύχετε το εγχείρημά σας και να αποδείξετε ότι μακριά από τις πολύβουες παραλίες κρύβεται ένας κόσμος μυστηρίου, γαλήνης, καθαρότητας και βουνίσιας περηφάνιας.

info
Είναι πολύ πιθανό στο διάβα σας να συναντήσετε κοπάδια με τσοπανόσκυλα, καθώς το καλοκαίρι οι βοσκοί τα ανεβάζουν στα αλπικά. Τα τσοπανόσκυλα προστατεύουν την περιοχή τους και το πιο πιθανό είναι να σας ορμήξουν αν πλησιάσετε. Μην τρομάξετε, καθώς όσο άγρια και αν φαίνονται σπάνια επιτίθενται. Αν είστε αρκετά μακριά διαλέξτε έναν κυκλικό δρόμο για να τα αποφύγετε. Αν σας προλάβουν μη δείξετε φόβο και μην τους φωνάξετε. Ο βοσκός βρίσκετε πάντα κάπου κοντά και θα έρθει σύντομα. Αν τέλος θέλετε να είστε απόλυτα σίγουροι, μπορείτε να αγοράσετε μια ειδική συσκευή υπερήχων, από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο και διώχνουν μακριά ακόμα και το πιο κακιασμένο τσοπανόσκυλο.

Κείμενο: Δ. Κουτσογιαννόπουλος
Φωτογραφίες: Γιώργος Πατρουδάκης


πηγη

3 σχόλια:

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top