Σύρος: Η καρδιά των Κυκλάδων


Το φως, η αύρα του Αιγαίου και ο άνθρωπος σμίλεψαν το στεριανό τοπίο στην καρδιά των Κυκλάδων. Ενας διαχρονικός προορισμός, η Σύρος ξεχωρίζει και για την πολιτιστική και θρησκευτική της ταυτότητα.

Κυκλαδικός μινιμαλισμός, μεσαιωνική γοητεία, νεοκλασικός ρομαντισμός, φως και θάλασσα· εδώ στη Σύρο, στην καρδιά των Κυκλάδων, θα συναντήσετε έναν ακαταμάχητο συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων. Διαφορετικές, μα το ίδιο γοητευτικές, οι δύο πολιτείες της Σύρου στρογγυλοκάθονται πάνω στους λόφους, η μία δίπλα στην άλλη, αναδεικνύοντας στον ανυποψίαστο επισκέπτη την πληθωρική προσωπικότητα του νησιού.

Η Ερμούπολη και η Ανω Σύρος είναι τα σύμβολα δύο διαφορετικών κόσμων που με τα χρόνια και την καθοδήγηση φωτισμένων ανθρώπων έμαθαν να συμφιλιώνονται και να συμβιώνουν αρμονικά σε τούτο τον τόπο.

Η Ερμούπολη εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά. Τα περίτεχνα νεοκλασικά αρχοντικά και τα μεγαλόπρεπα δημόσια κτίρια που αναδύουν άρωμα αναγεννησιακής Ευρώπης υπογραμμίζουν τις μέρες της ευημερίας, αλλά και τον λόγο που δικαίως είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Ψηλότερα το μάτι θα σκαρφαλώσει στη γειτονιά της Ανάστασης και περνά απέναντι στην πολιτεία της Ανω Σύρου, που φαντάζει σαν στέμμα στην κορφή του λόφου.

Διατρέχοντας την ακτογραμμή και την ενδοχώρα εύκολα θα διαπιστώσεις ότι η Σύρα -όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι- έχει δύο διαφορετικά πρόσωπα. Το πρώτο αναδύει το μεστό άρωμα μιας παλιοκαιρίτικης αρχοντιάς, ενώ το άλλο, το απλό και το φρέσκο, το δροσερό και το νησιώτικο, ξεπροβάλλει μέσα από τα μικρά γραφικά χωριά και τη δουλεμένη γη.

Από το λιμάνι ξεκινούν όλοι οι άξονες που οδηγούν στις παραλίες, στα χωριά της ενδοχώρας, και στην Ανω Μεριά.

Το οδικό δίκτυο είναι σε μεγάλο μέρος ασφάλτινο, με την πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα ακρογιάλια γίνεται εύκολα με αυτοκίνητο. Στις περισσότερες από αυτές τις πανέμορφες θαλασσινές γωνιές (κυρίως στην Ανω Μεριά) οδηγούν και σηματοδοτημένα μονοπάτια.





Η Σύρος βρίσκεται στο κεντρικό σημείο των Κυκλάδων και απέχει 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 62 από τηΡαφήνα. Η έκτασή της είναι 84,069 τ.χλμ..

Συνορεύει με αρκετά νησιά του κυκλαδίτικου συμπλέγματος. Στα βόρεια βρίσκεται η Άνδρος, βορειοανατολικά η Τήνοςκαι ανατολικά η Μύκονος καθώς και τα μικρά νησιά της Δήλου και της Ρήνειας. Βορειοδυτικά βρίσκονται η Κέα και ηΓυάρος, δυτικά η Κύθνος και νοτιοδυτικά η Σέριφος. Στα νότια βρίσκονται η Σίφνος, η Αντίπαρος, η Πάρος και η Νάξος.

Το βόρειο μέρος της Σύρου, που ονομάζεται Απάνω Μεριά, είναι ορεινό και κατοικείται από ελάχιστους κατοίκους. Το τμήμα αυτό του νησιού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι διαφέρει μορφολογικά από το υπόλοιπο. Είναι το μοναδικό μέρος που έχει ασβεστολιθικά πετρώματα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί που καλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα. Διαθέτει λίγους δρόμους και σηματοδοτημένα μονοπάτια αλλά περιέχει τοπία με βράχια, γεφυράκια και σπηλιές. Από αυτά τα μονοπάτια γίνεται η πρόσβαση στις βόρειες παραλίες της Σύρου (Γράμματα, Λία, Αετός, Βαρβαρούσα) που λόγω της έλλειψης δρόμων, είναι ερημικές και ιδανικές για απομόνωση και ηρεμία. Το νότιο μέρος είναι πεδινό και εκεί βρίσκονται τα περισσότερα χωριά και οι πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Οι οικισμοί εκεί είναι ανεπτυγμένοι τουριστικά, ενώ και το οδικό δίκτυο είναι άριστο. Η πρωτεύουσα Ερμούπολη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού.




Η Σύρος σήμερα

Σήμερα η Σύρος εμφανίζεται ιδιαίτερα αναπτυγμένη οικονομικά, ανάπτυξη που στηρίζεται σε πολλές διαφορετικές πηγές. Καθοριστικά συμβάλλουν ο τουρισμός, η λειτουργία του ναυπηγείου (αν και με μειωμένο συγκριτικά προσωπικό), η υψηλή πλέον αγροτική παραγωγή (κυρίως χάρη στην ύπαρξη δεκάδων θερμοκηπίων), η παρουσία πολλών δημόσιων υπηρεσιών (στη Σύρο υπάρχει πια μόνο ένας δήμος που προέκυψε από την συνένωση των τριών καποδιστριακών του νησιού, ενώ είναι έδρα της Νομαρχίας Κυκλάδων, της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου που περιλαμβάνει τους νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καθώς και του Εφετείου Αιγαίου) και η λειτουργία του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης η Σύρος είναι έδρα και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου, το οποίο έχει στην κατά τόπον αρμοδιότητά του όλο το Νομό Κυκλάδων καθώς και το γειτονικό Νομό Σάμου(Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι).

Η ζωή στην Ερμούπολη παραμένει ζωντανή καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και ελάχιστα είναι τα καταστήματα που μένουν ανοιχτά μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο.

                                             ΕΙΚΟΝΕΣ 



























                                                               ΒΙΝΤΕΟ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top