ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Η επέλαση του Βορρά



Μια μεγάλη χερσόνησος με τρία «πόδια», με τριπλή προσωπικότητα θα έλεγε κανείς. Η Χαλκιδική ήταν δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός από τότε που η Ελλάδα ανακάλυπτε τον τουρισμό και εξακολουθεί να παραμένει αγαπημένη επιλογή, πόλος έλξης πια και για χιλιάδες ξένους επισκέπτες.

Πρόσθεσε από την άλλη μεριά και την εγγύτητα με τη Θεσσαλονίκη και δεν χρειάζεσαι άλλο λόγο για να στρέψεις την καλοκαιρινή σου πυξίδα προς βορράν.

Στην παραλία της Ουρανούπολης.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας

Η «ενδοχώρα» της Χαλκιδικής εξυπηρετείται από ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο που θα σε βοηθήσει πολύ στις περιηγήσεις σου. Θα επισκεφθείς τον Πολύγυρο, πρωτεύουσα του νομού, τη Νέα Καλλικράτεια, τη γραφική Αρναία, τα αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη με το ωραίο πάρκο, αφιερωμένο στον κορυφαίο φιλόσοφο, την αρχαία πολιτεία στην Ολυνθο με το εξαιρετικό πολεοδομικό σχέδιο. Και επίσης την Ουρανούπολη, πύλη εισόδου στη μοναστική πολιτεία του Αγίου Ορους, μα και την Ποτίδαια (ή Ποτείδαια ή Νέα Ποτείδαια), με τα μεσαιωνικά της τείχη.

Σε πολλά χωριά και οικισμούς της Χαλκιδικής θα δεις τους περίφημους πύργους που στα παλιά τα χρόνια επιτελούσαν τον ρόλο του προστάτη για τα αγιορείτικα μετόχια. Τέτοιους πύργους θα δεις στη Νέα Φώκαια, στα Μαριανά, στην Ουρανούπολη και στην Ιερισσό, καθώς επίσης στη Γαλάτιστα και στη Σάνη.

Διαδρομές και αξιοθέατα

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΣΙΘΩΝΙΑ


Αλλόκοτο το τοπίο στις Καβουρότρυπες, στη Σιθωνία.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας

Η μια είναι πιο κοσμοπολίτικη, η άλλη πιο (ας το πούμε έτσι) «ελληνική». Η χερσόνησος της Κασσάνδρας, το πιο δυτικό από τα πόδια της Χαλκιδικής διαθέτει αρκετές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, κάποιες μάλιστα ανήκουν στις πλέον πολυτελείς επιλογές διαμονής σ' ολόκληρη τη χώρα. Δεν λείπουν βέβαια από την Κασσάνδρα και οι παραλίες που συγκεντρώνουν (πραγματικά) πολύ κόσμο, με άφθονα beach bars και διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Σιθωνία είναι το δεύτερο, το μεσαίο και καταπράσινο πόδι της Χαλκιδικής. Θεωρείται λιγότερο κοσμική από τη γειτονική Κασσάνδρα, με εξίσου πολλές επιλογές διαμονής και φαγητού για όλα τα βαλάντια και όλα τα γούστα. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς τη Νικήτη με την ωραία παραλία της, γνωστή επίσης και για τη μεγάλη (τη μεγαλύτερη στη χώρα) παραγωγή μελιού.



Ο Πύργος της Ουρανούπολης, σημείο εκκίνησης για την επίσκεψη στο Αγιο Ορος.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας

ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΟ ΣΠΗΛΑΙΟ
Το Σπήλαιο των Πετραλώνων πρέπει να βρίσκεται οπωσδήποτε στη λίστα με τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις! Πολύ κοντά στο χωριό Πετράλωνα, από όπου και πήρε το όνομά του, το σπήλαιο εξερευνήθηκε ήδη από τη δεκαετία του '60, άνοιξε ωστόσο τις πύλες του για το κοινό το 1979. Στα σπλάχνα του βρέθηκαν άφθονα λίθινα και οστέινα εργαλεία, η φήμη του όμως οφείλεται στα ίχνη κατοίκησης και κυρίως το απολιθωμένο κρανίο ανθρώπου ηλικίας (κρατήσου!) έως και 700.000 ετών, από τα αρχαιότερα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί ποτέ στην Ευρώπη και στον κόσμο. Info: 23730 73365, εισιτήριο 5 €, ώρες λειτουργίας: 09:00-15:00.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Εκατοντάδες χιλιόμετρα λευκής αμμουδιάς, νερά σε όλους τους τόνους του πράσινου και του γαλάζιου, πεύκα να προσεγγίζουν... απειλητικά τη θάλασσα. Η Χαλκιδική καυχιέται για τον απίστευτο πλούτο της σε παραλίες, ακρογιάλια για όλα τα γούστα και όλες τις ανάγκες. Στο πόδι της Κασσάνδρας θα κολυμπήσεις στη γραφική Αφυτο, στη δημοφιλή Καλλιθέα, στη Νέα Φώκαια και το Πευκοχώρι, ενώ στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου θα έρθεις στην πολυσύχναστη Χρούσω και στις «δίδυμες» (λόγω εγγύτητας) παραλίες του Πολύχρονου και της Χανιώτης. Στη χερσόνησο της Σιθωνίας συστήνονται ανεπιφύλακτα η Βουρβουρού, μεγάλη και οργανωμένη παραλία, ο Νέος Μαρμαράς με τα πολλά beach bars, η Τριστινίκα, η Αγία Ελένη στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου, η ονομαστή Νικήτη, ο Αγιος Ιωάννης, το Καλαμίτσι και οι Καβουρότρυπες. Τόσο στην Κασσάνδρα όσο και στη Σιθωνία, πάντως, θα βρεις και μικρούς ορμίσκους για πιο απομονωμένες καταστάσεις.

Κείμενο: Γιάννης Μαντάς
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top