Καστελόριζο

Και ποιος κάτοικος αυτής της χώρας δεν θα ήθελε κάποια στιγμή να επισκεφτεί τον απόλυτο ακρίτα, το Καστελόριζο. Το νησί που δεν χωράει ούτε καν στους πολιτικούς και γεωφυσικούς σχολικούς χάρτες. Το καλοκαίρι που πέρασε εμείς κάναμε αυτή την επιθυμία αυτή πραγματικότητα.



Γενικά στοιχεία

Το Καστελόριζο ή Μεγίστη βρίσκεται μόλις 1,25 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουυρκίας και 72 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο. Αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Έχει έκταση λίγο μικρότερη των 9 τετραγωγνικών χλμ και μήκος ακτών σχεδόν 20 χλμ. Ο πληθυσμός του μόλις που ξεπερνά τους 400 κατοίκους. Είναι η μεγαλύτερη (εξού και Μεγίστη) νησίδα του μικρού αρχιπελάγους που συμπεριλαμβάνει τις βραχονησίδες Άγιο Γεώργιο, Αγριέλαια, Μαύρο Ποινή, Πολύφαδο, Ρω, Στρογγυλή, Ψωμί, Ψωραδιά κ.α.




Το Καστελόριζο έχει κατοικηθεί από τη νεολιθική εποχή. Αργότερα αποικίστηκε από τους Δωριείς που του έδωσαν και όνομα Μεγίστη μάλλον επειδή ξεχωρίζει από τις βραχονησίδες της περιοχής. Το νησί ονομάστηκε Καστελόριζο στα τέλη του 14ου αιώνα από τους Ιωαννίτες Ιππότες λόγω του κάστρου που δόμησαν στην είσοδο του λιμανιού σε έναν βράχο με κοκκινωπό χρώμα (Καστέλ-Ρόσο). Από το 1440 η κατοχή του Καστελόριζου αλλάζει συχνά λόγω και της ιδιαίτερα καίριας γεωστρατηγικής του θέσης στην ανατολική Μεσόγειο. Το νησί «επισκέφτηκαν» Αιγύπτιοι, Καταλανοί, Ιταλοί της Νεάπολης, Τούρκοι, Ισπανοί, Ενετοί, Άγγλοι.



Κατά την Οθωμανική κυριαρχία οι κάτοικοι του Καστελόριζου πληρώνοντας μόνο έναν ετήσιο φόρο (μακτού) κατόρθωσαν να διατηρήσουν σημαντικά προνόμια (θρησκεία, γλώσσα, παραδόσεις, ήθη και έθιμα) και να αναπτύξουν τον εμπορικό τους στόλο (στην ακμή του έφτασε τα 500 ιστιοφόρα) δημιουργώντας ακόμη και αποικίες στα απέναντι παράλια της Μικράς Ασίας (Καλαμάκι, Αντίφυλλο, Τρίστομη, Κάκαβα, Μύρα, Λιβίσι, Φοίνικα) και κινώντας το εμπόριο της περιοχής (κάρβουνα, χαλιά, ξυλεία κ.α εμπορεύματα που προέρχονταν από την ανατολή). Κατά την επανάσταση του 1821 οι ντόπιοι προσέφεραν τα πλοία τους στον αγώνα και πέτυχαν σημαντικές νίκες ενάντια στους Οθωμανούς. Τα γυναικόπαιδα του νησιού είχαν φυγαδευτεί στην Κάρπαθο, την Κάσο και την Αμοργό. Με την απελευθέρωση της Ελλάδας το Καστελόριζο, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, επεστράφη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Λονδίνου) αλλά συνέχισε να αποτελεί ναυτική δύναμη της περιοχής.





Στις αρχές του 20ου αιώνα η ναυτική ακμή συνεχίστηκε. Το μικρό αυτό νησί είχε τότε περισσότερους από 14.000 κατοίκους! Όμως οι περιπέτειες του νησιού δε σταμάτησαν. Το 1913 οι κάτοικοι επαναστάτησα και εκδίωξαν τους λιγοστούς Τούρκους χωρίς όμως να πετυχαίνουν την ένωση με την Ελλάδα. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου η Γαλλία ουσιαστικά έκανε το νησί ναυτική βάση και συγκρούστηκε σκληρά με τους Γερμανούς τους οποίους και απέκρουσε με τη γενναία βοήθεια των κατοίκων στους οποίους η Γαλλική Δημοκρατία το 1920 απένειμε βραβείο ανδρείας. Το 1921 όμως οι Γάλλοι πούλησαν στην κυριολεξία το νησί στους Ιταλούς που το έκαναν βάση υδροπλάνων. Η παρακμή έχει αρχίσει με βασικό χαρακτηριστικό την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση. Το 1926, ισχυρός σεισμός μεγέθους 8 Ρίχτερ κατάστρεψε πάρα πολλά σπίτια. Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος συνέβαλε αποφασιστικά στον μαρασμό του νησιού. Όσα σπίτια είχαν μείνει όρθια από το σεισμό έπεσαν από τα ναζιστικά καταδρομικά αναγκάζοντας τους λιγοστούς κατοίκους να εγκαταλείψουν το νησί και να βρεθούν πρόσφυγες άλλοι στις τουρκικές ακτές και άλλοι στο προσφυγικό στρατόπεδο Νουζεϊράτ στη Γάζα της Παλαιστίνης. Μόνο η θρυλική «Κυρά της Ρω» (Δέσποινα Αχλαδιώτη) παρέμεινε στην ομώνυμη βραχονησίδα υψώνοντας καθημερινά για 40 χρόνια την ελληνική σημαία.



Με την απελευθέρωση στο ακατοίκητο Καστελόριζο έφτασαν πολλοί στρατιώτες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που προχώρησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες Όταν οι παλαιοί κάτοικοι ζήτησαν να επιστρέψουν η πιο εύπορη περιοχή του νησιού πυρπολήθηκε από τους Συμμάχους προκειμένου να καλυφθούν οι λεηλασίες καταστρέφοντας ολοκληρωτικά 1.400 κατοικίες. Το 1945 οι ντόπιοι επέστρεψαν στο υπό Αγγλική κυριαρχία νησί σε τρεις ναυτικές αποστολές εκ των ο οποίων η τελευταία ήταν τραγική αφού το πλοίο πήρε φωτιά με αποτέλεσμα να πνιγούν 33 και να απανθρακωθούν πολλοί. Το 1947 το νησί ενσωματώθηκε με την Ελλάδα.

Πως θα πάτε

Το Καστελόριζο συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τη Ρόδο με γρήγορα σκάφη (2,5 ώρες) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και καθόλη τη διάρκεια του έτους με το πλοίο Πρωτεύς της ΑΝΕΣ (4,5 ώρες). Καλό θα ήταν πριν επισκεφτείτε το Καστελόριζο να ενημερωθείτε για τα δρομολόγια γιατί συχνά τα δρομολόγια σταματούν ή αλλάζουν. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες προσωρινά δρομολόγια θα ξεκινήσουν στις 5 Νοεμβρίου και θα είναι τρία την εβδομάδα για Ρόδο-Σύμη-Καστελόριζο με την εταιρία ΑΝΕΣ με το πλοίο ΠΡΩΤΕΥΣ. Το νησί διαθέτει και ένα μικρό αεροδρόμιο που βρίσκεται 4 χλμ από το λιμάνι και συνδέεται με αυτό με το μόνο ασφάλτινο δρόμο του νησιού! Το νησί συνδέεται με την Αθήνα (4 φορές την εβδομάδα), τη Ρόδο και τους υπόλοιπους προορισμούς με την Ολυμπιακή και την Aegean. Στο αεροδρόμιο (τηλ. 22410 49250) μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια, ένα ταξί (τηλ. 6938739178) και ένα μικρό λεωφορείο. Για τους σκαφούχους υπάρχει ένας σταθμός ανεφοδιασμού στο λιμάνι.




Που θα φάτε
Στο νησί υπάρχουν καλές επιλογές για φαγητό: Αλεξάνδρα (Πηγάδια 22460 49019), «Αθηνά ή Μαύρος» (Πηγάδια 22460 49289), «Λαζαράκης» (Πηγάδια 6932107240), «Ακροθαλάσσι» (Πηγάδια 22460 49052), «Της Υπομονής» (Πηγάδια 22460 49066), «Μύθος» (Πηγάδια 22460 49351), «Αγορά» (Πηγάδια 22460 49224). Εμείς τιμήσαμε όμως τα «Πλατάνια» στα Χωράφια. Αν πάρετε βάρκα για τη Γαλάζια Σπηλιά πείτε στον οδηγό να σας κατεβάσει στο πίσω λιμάνι και να είστε πιο κοντά σε αυτό το μοναδικό ταβερνάκι που στο οποίο όπως μάθαμε γυρίστηκαν σκηνές από τοMediterraneo και θα βρείτε: γεμιστά κρεμμύδια, κατσικάκι μαγειρευτό, ρεβυθοκεφτέδες, πιλάφι με γαρίδες, φρέσκιες απλές σαλάτες.






Που θα βγείτε
Πολλά πολλά δεν βρείτε αλλά γύρω από το λιμάνι τα ξενοδοχεία και οι καφετέριες έχουν γραφικότατα stand που δημιουργούν μια έξοχη ατμόσφαιρα. Τόσο απλά και τόσο όμορφα και ρομαντικά. Το πρωί ένα καφεδάκι, το μεσημέρι μια μπυρίτσα, το απόγευμα ένα απεριτίφ και το βράδυ ένα ποτό. Πλήρες πακέτο…





Που θα κάνετε μπανάκι
Αν ήρθατε στο Καστελόριζο για να βρείτε αμμουδερές παραλίες χάσατε, την πατήσατε. Εδώ κυριαρχεί ο βράχος και τα τσιμέντα, τύπου προβλήτα, από τα οποία μπορείτε να κάνετε βουτιές. Πιστέψτε μας στις πάρα πολύ ζεστές καλοκαιρινές μέρες (σύνηθες φαινόμενο) οι βουτιές είναι το σοκ που θα σας χρειαστεί για να γλυτώσετε από τον καύσωνα.





Περιήγηση στο Καστελόριζο

Κι όμως ένα τόσο δα νησάκι έχει ένα σωρό αξιοθέατα. Ιδού λοιπόν:

Φρούριο Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη:

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού και μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών και των φωτογραφικών μηχανών. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα πάνω σε έναν βραχώδη λόφο με κοκκινωπό χρώμα. Από μια μεταλλική σκάλα θα ανεβείτε στο ψηλότερο σημείο του φρουρίου όπου μπορείτε να απολαύσετε μια εντυπωσιακή θέα. Κάτω από το κάστρο βρίσκεται ένας δωρικής περιόδου τάφος λαξευμένος σε βράχο παρόμοιος με αυτόν που βρέθηκε στη Λυκία της Μικράς Ασίας. Εντός του φρουρίου θα βρείτε σε έναν ειδικά διαμορφωμένο προμαχώνα η Αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα από την Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή.




Παλαιόκαστρο:

Είναι χτισμένο στην κορυφή του βουνού Βίγλα και αποτελεί σπουδαίο αξιοθέατο. Πρόκειται για δωρική ακρόπολη του 3ου αιώνα π.Χ από την οποία σώζονται σημαντικά τμήματα του τείχους, σκαλοπάτια και ένας αρχαίος πύργος. Σώζεται επιγραφή που περιλαμβάνει τον όρο Μεγίστη
.




Αχέρες:

Είναι δέκα δεξαμενές νερού οι οποίες χτίστηκαν κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας και συνέλλεγαν το νερό της βροχής. Βρίσκεται κάτω από το Παλαιόκαστρο.


Εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης:

Αποτελεί τη μητρόπολη του νησιού. Παρουσιάζει γοτθικά στοιχεία και η στέγη της στηρίζεται σε 12 μονολιθικούς γρανιτένιους κίονες που μεταφέρθηκαν από το ναό του Απόλλωνα, από τα Πάταρα της Λυκίας.

Άγιος Γεώργιος του Βουνού:

Είναι χτισμένος σε ύψωμα, μοιάζει μα απόρθητο κάστρο και συνδέεται με το λιμάνι με 315 σκαλοπάτια. Ανακαινίστηκε το 1759 από τον Όσιο Άνθιμο Κουρούκλη τον Αόμματο, ενώ το κτιριακό συγκρότημα κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει τρύπα που οδηγεί σε σπήλαιο– κατακόμβη με πηγή και τοιχογραφία του Αγίου στο βάθος. Δίπλα βρίσκεται και ο Άγιος Ιωάννης του Βουνού.


Κυκλώπεια Τείχη:

Μπορείτε να τα δείτε σε διάφορα σημεία του νησιού. Τα πιο εντυπωσιακά μέρη που σώζονται βρίσκονται κοντά στον Κάμπο, μεταξύ Παλαιοκάστρου και λόφου Μουντά..



Γαλάζια Σπηλιά:

Ονομάζεται και Φωκιαλή λόγω των φωκιών που κατοικούν μέσα της. Αποτελεί μια από τις ομορφότερες ενάλιες σπηλιές της Μεσογείου, αν όχι η ομορφότερη. Η είσοδος στη σπηλιά γίνεται με βάρκα όταν η παλίρροια και το κύμα το επιτρέπουν. Οι βάρκες ξεκινούν από το λιμάνι του Καστελόριζου και το κόστος είναι 10€ το άτομο. Αν η βάρκα δεν επιτρέπει την είσοδο στη σπηλιά τότε μην αγχώνεστε. Δεν έχετε παρά να μπείτε κολυμπώντας. Γι αυτό πριν πάτε στη σπηλιά προμηθευτείτε μάσκα, βατραχοπέδιλα (οι περισσότεροι βαρκάρηδες έχουν μαζί τους βατραχοπέδιλα αλλά εσείς προμηθευτείτε τα δικά σας για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο) και αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή ή κάμερα. Αν έχετε απλή ψηφιακή μηχανή τότε μπορείτε να αγοράσετε πριν επισκεφτείτε το Καστελόριζο μια αδιάβροχη θήκη (περίπου 35€), σίγουρα θα σας χρειαστεί αφού το θέαμα είναι εντυπωσιακό.







Χρήσιμα links
www.megisti.gr

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Αγροτικό Ιατρείο: 22410 49267

Αεροδρόμιο: 22410 49250

Αστυνομικό Τμήμα: 22410 49333

Δήμος Μεγίστης: 22410 49269

Εθνική Τράπεζα: 22410 49054

ΚΕΠ: 22410 70670

Λιμεναρχείο: 22410 49270

ΟΤΕ: 22410 49289

ΤΑΞΙ: 6938739178

Ταχυδρομείο: 22410 49298

Τελωνείο: 22410 49009


                                       ΒΙΝΤΕΟ                        

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top