ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ
Κάτω Oλυμπος: Με θέα... θεϊκή

Στις γειτονιές των αρχαίων θεών το μπλε σμίγει με το πράσινο, το πέλαγος συναντά το δάσος και η φύση χαρίζει απλόχερα τα δώρα της. Ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα τα χωριά του Κάτω Ολύμπου σε καλωσορίζουν· εδώ θα έρθεις για να μείνεις

Απλώνεται ανάμεσα στα βουνά της Μακεδονίας, στις πεδιάδες της Λάρισας και στο γαλάζιο του Αιγαίου. Η περιοχή που σας παρουσιάζουμε προσεγγίζεται οδικά από πολλά και διαφορετικά σημεία της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Ωστόσο ο πιο φιλικός στον ταξιδιώτη δρόμος, είναι μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λάρισας-Θεσσαλονίκης. Σε αυτή την περίπτωση θα αποφύγετε τις πολλές στροφές και θα μυηθείτε ομαλά στο ορεινό τοπίο.



Ο Κάτω Oλυμπος δεν είναι ψηλό βουνό αφού οι κορφές του μόλις που αγγίζουν τα 1.587 μέτρα ύψος. Πρόκειται όμως για ένα πανέμορφο και πυκνοδασωμένο ορεινό όγκο με πολλά τρεχούμενα νερά και καταπράσινες κοιλάδες.

Η χλωρίδα του είναι πλούσια και περιλαμβάνει τα περισσότερα δασικά είδη της Ελλάδας. Οσο για την πανίδα, έχουν καταγραφεί αξιοσημείωτοι πληθυσμοί λύκων και αλεπούδων, ενώ δεν λείπουν τα ζαρκάδια και οι αγριόχοιροι. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, η καφετιά αρκούδα επανεμφανίσθηκε στην περιοχή, ύστερα από πολλά χρόνια απουσίας.

Εδώ στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, που διαχωρίζεται από τον κύριο κορμό του Ολύμπου με το ποτάμι της Ζηλιάνας, βρίσκονται κρυμμένα πίσω από σκιερά δάση οξιάς, δρυός και καστανιάς τρία από τα πιο αξιόλογα ορεινά χωριά της περιοχής με βαθιές στον χρόνο ιστορικές καταβολές. Θα προτείναμε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας από το γνωστό κεφαλοχώρι του Παλιού Παντελεήμονα που προσεγγίζεται πανεύκολα από την εθνική οδό.


Από την Καλλιπεύκη περνά το εθνικό μονοπάτι 02 που οδηγεί στις κορφές του Ολύμπου.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr

Ομως, πριν «πάρετε τα βουνά», σταθείτε για λίγο στις επάλξεις του κάστρου του Πλαταμώνα. Καμαρώστε το διάσημο σε όλο τον κόσμο θεϊκό βουνό να ορθώνεται δίπλα σας και ατενίστε την ίδια θέα που κάποτε απολάμβαναν οι αρχαίοι θεοί να χάνεται πέρα, μακριά στο διάπλατο Αιγαίο.

Τούτο το πέρασμα, ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, διάβηκαν όλοι οι εισβολείς. Οι στρατοί του Ξέρξη, οι ρωμαϊκές λεγεώνες, οι σταυροφόροι και οι Φράγκοι ιππότες, οι ορδές των Οθωμανών, αλλά και οι μηχανοκίνητες στρατιές της χιτλερικής Γερμανίας όταν εφορμούσαν προς νότο, όταν «έσπασε» το μέτωπο στα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα, τον Απρίλη του 1941.



Δεν είναι τυχαία λοιπόν η θέση στην οποία επέλεξαν να κτίσουν τη βίγλα τους οι Φράγκοι τον 13ο μ.Χ. αιώνα, αφού ήταν ξεκάθαρο πως όποιος έλεγχε τα στενά του Πλαταμώνα, διαφέντευε και ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Από το κάστρο του Πλαταμώνα το χωριό του Παλιού Παντελεήμονα απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα. Η διαδρομή, αν και έχει κάποιες στροφές, δεν θα σας κουράσει καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα, αφού σίγουρα θ' απολαύσετε την εξαιρετική θέα στο βουνό και στη θάλασσα.

Παλιός Παντελεήμονας


Στην Κρανιά, κατάλοιπα από την εποχή της ακμής θα δει ακόμη και σήμερα ο επισκέπτης που θα αφήσει το αυτοκίνητό του και θα περιπλανηθεί στα καλντερίμια.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Η γοητεία της πέτρας

Ο παραδοσιακός οικισμός που υπάρχει εδώ ήδη από τον 14ο αιώνα -κατά άλλους από το 17ο αι.- ακουμπά σε κατάφυτη, ομαλή ράχη του Κάτω Ολύμπου, σε ύψος 450 μέτρων, ακριβώς πάνω από τον οικισμό του Νέου Παντελεήμονα.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 η παλιά κοινότητα του Παντελεήμονα ήταν ένα ακόμη έρημο χωριό της ελληνικής υπαίθρου, ρημαγμένο από τον εμφύλιο και τα χρόνια της ανέχειας που ακολούθησαν. Οι κάτοικοί του αναζήτησαν καλύτερη τύχη στ' αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Αθήνας. Κάποιοι ξενιτεύτηκαν. Οσοι απέμειναν κατηφόρισαν προς την ασφάλεια της εθνικής οδού για να κτίσουν μια νέα πολίχνη.


Σούρουπο στις εξοχές του Παλιού Παντελεήμονα.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Κάποια στιγμή ο Παλιός Παντελεήμονας άρχισε να τραβά το ενδιαφέρον Γερμανών κυρίως επισκεπτών, οι οποίοι ξεκίνησαν ν' αγοράζουν και ν' αναπαλαιώνουν τα εγκαταλελειμμένα, πέτρινα σπίτια. Κάπως έτσι άρχισε να αποκτά ξανά ζωή, αυτήν τη φορά βέβαια ως ένας ξεχωριστός τουριστικός προορισμός.

Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει χώρος στάθμευσης, αφού τα οχήματα είναι αδύνατον να εισβάλλουν στον σφιχτό πολεοδομικό πυρήνα. Ακολουθήστε χαλαρά το κεντρικό καλντερίμι που θα σας φέρει εύκολα στη λιθόστρωτη πλατεία όπου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και ο αιωνόβιος πλάτανος. Ολόγυρα υπάρχουν ταβέρνες, καφετέριες και μαγαζιά με τοπικά προϊόντα που στεγάζονται σε αναπαλαιωμένα κτίσματα.


Στη θέση της αποξηραμένης λίμνης Ασκουρίδας την άνοιξη σχηματίζονται μικρές υδάτινες λεκάνες.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Ολα είναι φροντισμένα με τρόπο ώστε να αναδεικνύεται η αυθεντική προσωπικότητα του οικισμού, με πιστότητα στο παραδοσιακό στοιχείο. Οι γύρω εξοχές κατάφυτες από καστανιές, καρυδιές και βελανιδιές αγκαλιάζουν τις γειτονιές και κατακλύζουν τις ομαλές πλαγιές. Λίγο ψηλότερα ξεκινούν τα έλατα και οι οξιές σχηματίζοντας αδιαπέραστα δάση, ενώ προς ανατολάς το κάδρο γεμίζει ο ανοιχτός πελαγίσιος ορίζοντας. Στα 3,5 χιλιόμετρα πάνω από το χωριό σε θέση «αγνάντι» στον Ολυμπο και στην ακτογραμμή, δεσπόζει το μοναχικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Αξίζει να έρθετε έως εδώ ακολουθώντας το ανηφορικό μονοπάτι (1200 μέτρα).

Ο δρόμος συνεχίζει την ορεινή του πορεία προς το γειτονικό χωριό της Ανω Σκοτίνας. Στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού δεσπόζει η ιστορική εκκλησία του 1862 αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στο προαύλιο του ναού θα δείτε τον υπέργηρο πλάτανο με διάμετρο κορμού που φθάνει τα 10 μέτρα. Από την Ανω Σκοτίνα έχετε δυο επιλογές, είτε να επιστρέψετε στα παράλια χρησιμοποιώντας τον κατηφορικό δρόμο που οδηγεί στην Κάτω Σκοτίνα (9 χλμ. εκ των οποίων 3-4 σε χωματόδρομο) και στην εθνική οδό, είτε να χωθείτε ακόμη πιο βαθιά στην καρδιά του Κάτω Ολύμπου αναζητώντας το χωριό Καλλιπεύκη.


Γύρω από την πλατεία του Παλιού Παντελεήμονα υπάρχουν εστιατόρια, καφέ και μαγαζιά με τουριστικά και τοπικά προϊόντα.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Καλλιπεύκη
Ορεινό ψαροχώρι

Σε ένα σκαλοπάτι του βουνού που γέρνει ομαλά προς το υψίπεδο της κοιλάδας του Νεζερού και σε ύψος 1.100 μέτρων, συναντάμε το πάλαι ποτέ ακμάζον κεφαλοχώρι της Καλλιπεύκης. Μακριά από το τουριστικό ρεύμα του Παλιού Παντελεήμονα και τις πολύκοσμες παραλίες του Πλαταμώνα και της Λεπτοκαρυάς, η Καλλιπεύκη βιώνει σήμερα με ήσυχους ρυθμούς τη δική της καθημερινότητα. Το παλιό όνομά της ήταν Νεζερό και προήλθε από την σλαβική ρίζα «εζερός» που σημαίνει «λίμνη».

Πράγματι, αν έρθετε εδώ τον Απρίλη θα δείτε μια ρηχή λασπολίμνη να καλύπτει μικρό μέρος του οροπεδίου. Αποτελεί τμήμα της παλιάς λίμνης Ασκυρίδoς ή Ασκουρίδας που ήταν μια από τις ψηλότερες φυσικές λίμνες της Ελλάδας καθώς βρισκόταν σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Κάλυπτε μια έκταση μεγαλύτερη των 5.500 στρεμμάτων και χαρακτηριζόταν από πλούσια παρόχθια βλάστηση με όμορφα νούφαρα, ενώ στα νερά της φιλοξενούσε σημαντικά είδη ιχθυοπανίδας.


Στον Κάτω Ολυμπο αναπτύσσονται εκτεταμένα δάση με οξιές.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Ετσι μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα η Καλλιπεύκη ήταν ένα ορεινό... ψαροχώρι! Το 1907 ξεκίνησαν τα έργα αποστράγγισης της λίμνης και ολοκληρώθηκαν το 1911. Το έδαφος που απελευθερώθηκε από το νερό δόθηκε προς καλλιέργεια. Σήμερα υπάρχουν μελέτες για την επανασύσταση της λίμνης και μερική αποκατάσταση του υγροβιότοπου με σκοπό τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την τουριστική αξιοποίηση.

Το όνομα Καλλιπεύκη είναι νεότερο και προήλθε πιθανόν από τα πυκνά δάση μαύρης πεύκης που απλώνονται ολόγυρα και ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Ο τόπος αυτός βρισκόταν πάνω στα σύνορα που χώριζαν την περιοχή της μακεδονικής πόλης-κράτους Ηράκλειο (ταυτίζεται πιθανόν με τον σημερινό Πλαταμώνα) από αυτήν της Περραιβικής Θεσσαλικής πόλης των Γόννων.


Θα προτείναμε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας από το χωριό του Παλιού Παντελεήμονα που βρίσκεται κοντά στην εθνική οδό.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών οι πρώτοι οικιστικοί πυρήνες σχηματίσθηκαν εδώ κατά την ύστερη Ρωμαϊκή εποχή. Στα τελευταία χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας και κατά τους Οθωμανικούς χρόνους το χωριό υπαγόταν στη Λάρισα και γνώρισε ιδιαίτερη ευημερία. Μάλιστα, υπήρξε έδρα επισκόπου και είχε σχεδόν 5.000 μονίμους κατοίκους.

Δύο χιλιόμετρα έξω από την Καλλιπεύκη, σε τοποθεσία κατάφυτη από οξιές και πεύκα συναντάμε την οργανωμένη να υποδεχτεί επισκέπτες, δασική τοποθεσία «Πατωμένη». Υπάρχει πηγή και χώροι αναψυχής.


Το κεντρικό καλντερίμι θα σας φέρει εύκολα στη λιθόστρωτη πλατεία όπου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Αν έχετε όχημα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς αξίζει να συνεχίσετε προς τη μικρή τεχνητή λίμνη που θα συναντήσετε στη θέση «Βρύση Κατή» και σε ύψος 1.500 μέτρων. Από εδώ, ακολουθώντας πάντα δασικούς και συχνά λασπωμένους χωματόδρομους, θα διασχίσετε πυκνό δάσος οξιάς και θα βγείτε στον Παλιό Παντελεήμονα.

Η ευρύτερη περιοχή, καθώς συνδυάζει το άπλωμα της κοιλάδας με το ορεινό ανάγλυφο, είναι ιδανική για ορεινή ποδηλασία και πεζοπορία. Από εδώ περνά το εθνικό μονοπάτι 02 που οδηγεί στις κορφές του Ολύμπου, αλλά και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 (για οργανωμένες πεζοπορικές εξορμήσεις στα μονοπάτια του Κάτω Ολύμπου πληροφορίες www.mammal.gr).


Οποιος ήλεγχε το κάστρο του Πλαταμώνα, διαφέντευε και τη Θεσσαλία.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Από την Καλλιπεύκη, ακολουθώντας ασφαλτοστρωμένους αλλά με πολλές στροφές δρόμους, μπορείτε να συνεχίσετε την περιήγησή σας προς τα χωριά του νοτιοδυτικού Ολύμπου Καρυά, Συκαμινιά, Κρυόβρυση, Ολυμπιάδα, να προσεγγίσετε τη Μονή Σπαρμού και το μικρό χιονοδρομικό κέντρο και στη συνέχεια να καταλήξετε στην Ελασσόνα. Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο μπορείτε επίσης να κατηφορίσετε προς το χωριό Γόννοι (22 χλμ.) κι από εκεί να πέσετε στην κοιλάδα των Τεμπών και στην εθνική οδό, στο ύψος των διοδίων.

Κρανιά
Στην αγκαλιά των δασών, με θέα στο Αιγαίο

Στο μεγάλο αυτό κεφαλοχώρι θα έρθετε είτε από τον εθνικό δρόμο Λάρισας ? Θεσσαλονίκης μέσω Πυργετού, είτε από την Καλλιπεύκη ακολουθώντας μια εκπληκτική διαδρομή που ξεδιπλώνεται σε μέτριας βατότητας χωματόδρομο ο οποίος περνά από τμήμα δάσους, αλλά και από γυμνές, απόκρημνες πλαγιές.


Η τοποθεσία «Βρύση Κατή» προσεγγίζεται με δασικούς δρόμους τόσο από τον Παλιό Παντελεήμονα όσο και από την Καλλιπεύκη και την Κρανιά.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Στην καθοδική σας πορεία η θέα προς τις εκβολές του Πηνειού, τον Κίσσαβο και την κοιλάδα θα είναι ανεπανάληπτη.

Η Κρανιά είναι ένα ζωντανό χωριό που ειδικά το καλοκαίρι βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών της περιοχής. Το μυστικό του; Απέχει ελάχιστα από τις παραλίες του Αιγαίου. Παράλληλα, λόγω ορεινού κλίματος -βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων- είναι μια «όαση δροσιάς» για όσους θέλουν να απολαύσουν τις χαρές της θάλασσας, ακόμα και τις πιο καυτές μέρες του χρόνου.


Δύο χιλιόμετρα από την Καλλιπεύκη, συναντάμε τη δασική τοποθεσία «Πατωμένη».

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Στα χρόνια της τουρκοκρατίας υπήρξε σημαντικό εμπορικό και γεωργικό κέντρο αποσπώντας ειδικά προνόμια από την Υψηλή Πύλη.

Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, τη γεωργία, ενώ ιδιαίτερη άνοδο γνώρισε η παραγωγή υφαντών από μεταξωτές, βαμβακερές και μάλλινες ίνες, τα οποία κατασκεύαζαν οι άφθονες οικοτεχνίες των ντόπιων.

Επίσης, σε συνεργασία με τα γειτονικά Αμπελάκια οι Κρανιώτες ασχολήθηκαν με τη βαφή των υφασμάτων αξιοποιώντας τη γνώση τους στην επεξεργασία φυσικών πρώτων υλών, όπως ο κρόκος, ο βολβός και το ριζάρι. Τα βαμμένα πλέον υφαντά κατέληγαν στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και της Ανατολής όπου πωλούνταν σε εξαιρετικές τιμές.


Στην Ανω Σκοτίνα, στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού δεσπόζει η εκκλησία της Κοίμησης του 1862.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Στις αρχές του 19ου αιώνα το χωριό βρισκόταν σε ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη, αλλά και πνευματική ακμή. Τότε κτίστηκαν οι περισσότερες εκκλησιές όπως των Εισοδίων της Θεοτόκου, του Ταξιάρχη, του Ιωάννου Προδρόμου, του Αγίου Δημητρίου, του Προφήτη Ηλία, και της Παναγίας, ενώ το εσωτερικό τους διακοσμήθηκε με περίτεχνα χρυσοσκάλιστα τέμπλα.

Κατασκευάστηκαν βρύσες και καλαίσθητα καλντερίμια από ντόπιους πετράδες και Αρβανίτες μαστόρους και ορθώθηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα αρχοντικά όπως αυτό του Πουρλιώτη, που σήμερα έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο.


Στο μεγάλο κεφαλοχώρι της Κρανιάς θα έρθετε από τον εθνικό δρόμο Λάρισας-Θεσσαλονίκης μέσω Πυργετού.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Σύμφωνα με γραπτές αναφορές του Γάλλου αρχαιολόγου και περιηγητή Heuzey, από εδώ κατάγονταν ο προεπαναστικός Αρματωλός καπετάν Νικοτσάρας. Το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1822 μετά την αποτυχημένη επανάσταση των χωριών του Ολύμπου.

Αρκετά από τα κατάλοιπα εκείνης της σημαντικής εποχής θα δει ακόμη και σήμερα ο επισκέπτης που θα αφήσει το αυτοκίνητό του και θα περιπλανηθεί στα ανηφορικά λιθόστρωτα καλντερίμια. Σε κοντινές τοποθεσίες υπάρχουν σημεία θέας και κρήνες με δροσερό νερό όπως η πηγή «Μπουραζάνι» με το χωνευτικό -σύμφωνα με τους ντόπιους- νερό.


Η εκκλησία του Ταξιάρχη στην Κρανιά.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Λίγο ψηλότερα από τις τελευταίες γειτονιές ξεκινούν τα πυκνά δάση ελάτης και οξιάς που καλύπτουν τα γύρω υψώματα του Προφ. Ηλία και τους δασικούς δρόμους που οδηγούν στην Καλλιπεύκη. Το χωριό απέχει 50 χλμ. από τη Λάρισα και 58 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. Ο ταξιδιώτης θα χρησιμοποιήσει τον εθνικό δρόμο Αθηνών?Θεσσα-λονίκης και θα στρίψει για Κρανιά στο ύψος του Ομόλιου. Χρησιμοποιώντας ασφαλτοστρωμένο δρόμο μπορείτε να επισκεφθείτε τη γειτονική Ραψάνη. Επίσης, επισκέψιμο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας είναι το οινοποιείο του Κτήματος Κατσαρού που εντάσσεται στους «Δρόμους του Κρασιού».

Πληροφορίες www.ktimakatsarou.gr

Fast info

Στη γη του Ορφέα: Στη σημερινή θέση της Ανω Σκοτίνας πιθανόν να βρισκόταν η Πίμπλεια που μαζί με τα Λείβηθρα ήταν οι δύο αρχαίες πόλεις της Πιερίας που σχετίζονταν με τη γέννηση και το θάνατο αντίστοιχα, του μυθικού Ορφέα, του «πατέρα των τραγουδιών» όπως τον αποκαλεί ο αρχαίος ποιητής Πίνδαρος.

Από εδώ πέρασε ο Ξέρξης: Το 480 π.Χ. οι στρατιές του Ξέρξη αναζητούσαν ένα ασφαλές πέρασμα για να εισβάλουν στη νότια Ελλάδα αποφεύγοντας τα στενά των Τεμπών. Ετσι, επέλεξαν την περιοχή της Ασκουρίδας λίμνης, εξασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβασή τους στις πεδιάδες της Θεσσαλίας.

Τα Παραμύθια του Ολύμπου: Στην εξοχική τοποθεσία «Πατωμένη» της Καλλιπεύκης, το Θεσσαλικό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς διοργανώνει κάθε καλοκαίρι το «Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου».

Διαμονή

Παλιός Παντελεήμονας
«Πλειάδες» (23520 22661, www.pliades.gr). Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού με εξαιρετική θέα και φιλικό σέρβις.
«Πάνθεον» (23520 22717, www.pantheon-pieria.gr). Η τοπική αρχιτεκτονική και οι σύγχρονες ανέσεις σμίγουν σε ένα ποιοτικό ξενώνα.
Παραδοσιακός ξενώνας «Καστανία γη» (23520 22333, www.kastania-gi.gr).

Ανω Σκοτίνα
Ξενώνας «Σιντριβάνης» (23520-91444, www.sintrivanis.gr).
Νοικιαζόμενα διαμερίσματα «Απαλνή» (6971661826,www.apalni.com).
«Πάνθεον στον Ολυμπο» (23510 78270 69732, www.olymp-pantheon.com).

Καλλιπεύκη
Εξω από το χωριό με θέα στο δάσος και στα κορφοβούνια βρίσκεται το ξενοδοχείο «Ασκουρής». Διαθέτει 7 διαμερίσματα και 6 δίκλινα δωμάτια. (24950 96300 & 6980824625).

Φαγητό

Παλιός Παντελεήμονας
Στην πλατεία του Παλιού Παντελεήμονα λειτουργούν οι ταβέρνες-εστιατόρια «Ολυμπος», (23520 22377), «Πλάτανος» (23520 22603), «Πέτρινο».

Ανω Σκοτίνα
Το εστιατόριο του ξενώνα «Σιντριβάνης».

Πλαταμώνας
Στο λιμάνι ποιοτική είναι η ψαροταβέρνα «Ψαροπούλα» (23520 42436) και το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Κύματα».

Καλλιπεύκη
Θα βρείτε τις καλές ψησταριές «Μαντάς», «Οικονόμου» και «Στέλιος» (δοκιμάστε κεμπάπ και κοκορέτσι). Στις παρυφές του δάσους υπάρχει το καφέ αναψυκτήριο «Απόμακρο».

Κρανιά
Στην πλατεία κοντά στην εκκλησία του Ταξιάρχη υπάρχει καφενείο-ψησταριά.
Κείμενο-φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top