Ροδόπη - Εβρος: Αρωμα Δύσης και Ανατολής

Η Κομοτηνή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε μοντέρνα πόλη με ωραία κτίρια, πάρκα και ασφαλτοστρωμένους φαρδείς δρόμους, διατηρώντας όμως, παράλληλα, και το παραδοσιακό της ύφος


Η Θράκη του Αιγαίου, η ελληνική Θράκη, είναι μικρό τμήμα του μεγάλου χώρου, που εκτεινόταν από τα παράλια του Αιγαίου, του Ελλησπόντου και του Βοσπόρου, ως τον Ιστρο, τον ποταμό Δούναβη. Η προνομιακή της θέση, δίπλα στα Στενά, την ανέδειξε σε κέντρο διακίνησης ιδεών και πολιτισμών, αλλά συγχρόνως την έκανε και πεδίο πολεμικών συγκρούσεων.


Πρώτοι κάτοικοι της Θράκης αναφέρονται διάφορα πελασγικά φύλα, όπως οι Κίκονες της Οδύσσειας. Οι Θράκες ήταν λαός προικισμένος με ψυχικά χαρίσματα, με ιδιαίτερη αγάπη στη μουσική.

Η Κομοτηνή είναι έδρα της διοικητικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ακόμα πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης, που είναι σε έκταση ο δεύτερος από τους τρεις νομούς της Θράκης και κατέχει το κέντρο της.

Η πόλη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 32 - 38 μ., είναι επίπεδη, με εξαίρεση τις βόρειες συνοικίες, απ όπου αρχίζουν ομαλά υψώματα για να καταλήξουν στα νότια κράσπεδα της οροσειράς της Ροδόπης.

Αλλαγή φυσιογνωμίας



Η Κομοτηνή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε μοντέρνα πόλη με ωραία κτίρια, πάρκα και ασφαλτοστρωμένους φαρδείς δρόμους, διατηρώντας όμως, παράλληλα, και το παραδοσιακό της ύφος.



Είναι μια ιδιαίτερα γραφική πόλη, είναι ίσως η μοναδική πόλη της Ελλάδας που διατηρεί στην ατμόσφαιρά της το εκρηκτικό σμίξιμο Ανατολής και Δύσης. Πρωτεύουσα και μοναδικό διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νομού η Κομοτηνή, έχει 50.000 κατοίκους σήμερα.



Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Κομοτηνή, που ονομαζόταν τουρκικά Γκιουμουλτζινέ, έγινε σιγά-σιγά το σπουδαιότερο κέντρο της περιοχής και ένα αξιολογότατο κέντρο παραγωγής καπνού.

Υστερα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 η Κομοτηνή αναγνωρίστηκε σαν έδρα Δήμου και πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης.

Αρχικά, ο πληθυσμός αυξήθηκε με τη δημιουργία των προσφυγικών συνοικισμών, μειώθηκε όμως στα χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, της βουλγαρικής κατοχής (1940-1944) και της μεταπολεμικής μετανάστευσης.



Η, μετά το 1960, εκτροπή και επικάλυψη του χειμάρρου, που διέρρεε την πόλη, άλλαξε ριζικά τη φυσιογνωμία της. Με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θράκης και τη σταδιακή ανάπτυξη της βιομηχανίας, η πόλη άρχισε να γνωρίζει αξιόλογη οικονομική κίνηση και έντονη οικονομική δραστηριότητα.

Προϊστορία της Θράκης
Οπως έχει γραφεί, το όνομα Θράκη σχετίζεται με το ελληνικό θρήσκος-θρησκεία. Στους αρχαίους Ελληνες σήμαινε λατρεία του θεού, ύμνους και θυσίες. Στη Θράκη βρίσκουμε την κοιτίδα της οργιαστικής λατρείας του Διόνυσου, όπως αναφέρει ο Ομηρος στην Ιλιάδα του και εδώ δημιουργήθηκε το πρώτο κύτταρο του μονοθεϊσμού. Από το χώρο της Θράκης, οι μύστες Ορφέας και ο αδελφός του Αίνος (1.500 π.Χ.), δίδαξαν πρώτοι το «αέναον ον» και την αθανασία της ψυχής.




Δίδαξαν τη μουσική στον Ηρακλή, έγιναν εμψυχωτές της Ιερής Ελλάδας και η μούσα της επτάχορδης λύρας αφύπνησε το πνεύμα του σύμπαντος... Ο Ορφέας με το γιο του Μουσαίο εισήγαγαν την πίστη στον ένα θεό και τα μυστήρια, και ο Μουσαίος στη συνέχεια συνετέλεσε στην εδραίωση των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

Στην οροσειρά της Ροδόπης υπήρχε το μαντείο των Σιατρών και ιερό του Διόνυσου, που το επισκέπτονταν συχνά ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος. Το μαντείο ήταν εφάμιλλο και ισάξιο του μαντείου των Δελφών και από εδώ ξεκινούσαν οι μυσταγωγίες, τα Καβείρια Μυστήρια, η λατρεία των Μεγάλων Θεών, όπως λεγόντουσαν.




Οδοιπορικό στην Κομοτηνή
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα παλιά αρχοντικά της πόλης, που αποδεικνύουν την οικονομική και πνευματική ανάπτυξη του τόπου

Στην Κομοτηνή, η πληθώρα των καταστημάτων είναι σε θέση να καλύψει όλα τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών στο χώρο της διασκέδασης. Εστιατόρια με παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και τοπική κουζίνα, ταβέρνες με γευστικότατους κρασομεζέδες, ουζερί και τσιπουράδικα με ποικιλία ντόπιων θαλασσινών, καθώς και έντονη νυχτερινή διασκέδαση και με κάθε είδους μουσικές προτιμήσεις.



Ο επισκέπτης της Κομοτηνής μπορεί να περιπλανηθεί στην αγορά, κάτω από τον πύργο του Ρολογιού, και να περιεργαστεί τα εργαστήρια λευκοσιδήρου και χαλκού, γνωστά σαν τενεκετζίδικα και μαχαιράδικα. Εδώ συναντούμε τέχνες όλων των εποχών και αν τέλος ο επισκέπτης βρεθεί στην Κομοτηνή ημέρα Σάββατο, τότε αξίζει με το παραπάνω να επισκεφθεί το παζάρι, να μπερδευτεί στη βαβυλωνία του ανθρώπινου πλήθους και να ακούσει τις ποικίλες γλώσσες των πραματευτάδων.

Στην Κομοτηνή, ο επισκέπτης μπορεί να αποθαυμάσει τα παλιά αρχοντικά της πόλης, που αποδεικνύουν αδιάψευστα την οικονομική και πνευματική ανάπτυξη του τόπου. Στον σύγχρονο κορμό της πόλης εντάσσονται ο Δημοτικός Κήπος, πίσω από το Κεντρικό Ηρώο, με τα υψηλόκορμα δένδρα και τα λουλούδια. Αξίζει να δει κανείς τον ζωολογικό κήπο με τα πλατάνια, τα ζαρκάδια, τους σκίουρους, τους λαγούς και τα παραδείσια πτηνά, που συμπληρώνουν την ομορφιά του αλσύλιου.



Σ αυτή την υπέροχη πόλη υπάρχουν πάμπολλα αξιοθέατα. Τα ερείπια του τείχους του βυζαντινού οικισμού στο κέντρο της πόλης, ορθώνουν μόνο ένα τμήμα του με στρογγυλούς και τετράπλευρους πύργους. Η παλιά πόλη γύρω από το κάστρο, που έχει τους περισσότερους κατοίκους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, διακρίνεται από το έντονα παραδοσιακό χρώμα με τα στενά λαβυρινθώδη δρομάκια, τα χαμηλά σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες, τα σαχνισιά και τα καφασωτά παράθυρα.

Τα αρχοντικά της πόλης, όσα γλίτωσαν από την ανοικοδόμηση, είναι χτισμένα από μαστόρους της Φιλιππούπολης και βέβαια εύκολα μπορούμε να βρεθούμε και στην Αρμένικη γειτονιά. Το αρχαιολογικό μουσείο στεγάζεται σε ευρύχωρο καινούριο κτίριο, με ενδιαφέροντα ευρήματα προϊστορικών, αρχαϊκών. κλασικών, ελληνιστικών, ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων από όλη τη Θράκη.


Εκεί εκτίθενται ευρήματα από την ανασκαφή της προϊστορικής Παραδημής και από τα σπήλαια της Μαρώνειας, ιωνική, κορινθιακή και αττική κεραμική, κοσμήματα από τις ανασκαφές των Αβδήρων, της Μαρώνειας, της Μεσημβρίας, της Δικαίας και της Στρύμης, καθώς και αγάλματα, επιγραφές και νομίσματα. Τέλος, στην πόλη της Κομοτηνής, θα βρούμε και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα μεσαιωνικό κτίσμα, το Ιμαρέτ, με αναμφίβολη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Αξια προσοχής ,επίσης, τα εκκλησιαστικά αντικείμενα από τον μακρινό Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη...

Από την Κομοτηνή στα Μαρωνίτικα ακρογιάλια
Σκεφθήκατε ότι θα μπορούσατε να κάνετε «αρχαιολογικό σαφάρι» μέσα στην άγρια ομορφιά της ήρεμης πατρίδας μας, ακόμα και στις ημέρες μας;

Στην απέραντη Ελληνική Ροδόπη, με τα ειδυλλιακά τοπία μίας πολυποίκιλης χλωρίδας, η διαδρομή μας περνάει από Κομοτηνή και Ξυλαγανή για να καταλήξει στο λιμάνι της Μαρώνειας. Μετά τον Τρωικό πόλεμο, ο Οδυσσέας σταμάτησε στα Μαρωνίτικα ακρογιάλια και φιλοξενήθηκε από τον Κύκλωπα Πολύφημο στη σπηλιά του. Για να γλιτώσει και να ξεφύγει με τους συντρόφους του, μέθυσε τον οικοδεσπότη του με το περίφημο μαρωνίτικο κρασί, που ο Ομηρος εξυμνεί το κόκκινο χρώμα και την ευωδιά του.

Το ήμερο τοπίο ασκεί μία παράξενη έλξη και ο κατάφυτος τόπος από πεύκα, ελαιόδενδρα, αγριοκυπάρισσα, πουρνάρια, κέδρους και βελανιδιές, μας αφομοιώνει κάνοντας ευκολότερη την αρχαιολογική μας αναζήτηση.

Συνεχίζοντας ανατολικά, μετά από περιπλάνηση σε αγρούς και ακαλλιέργητες εκτάσεις, αποκαλύπτεται μπροστά μας η ομορφιά του αρχαίου θεάτρου.

Η αρχική χωρητικότητα υπολογίζεται σε 2.500 θεατές, ενώ αργότερα διπλασιάστηκε. Στα ρωμαϊκά χρόνια προστέθηκε προστατευτικός τοίχος, έτσι ώστε οι θεατές να απολαμβάνουν με ασφάλεια της θηριομαχίες! Δίπλα ακριβώς στο μονοπάτι Ε6 του πανευρωπαϊκού δικτύου πεζοπορικών διαδρομών, προχωράμε και εμείς διαχρονικά κάτω από την γεωλογική βαρύτητα του επιβλητικού Ισμαρου.

Γιγάντιοι ογκόλιθοι, μεγαλιθικές πλαστικές μορφές, «Οδύσσειο Ρείθρο», Ακρόπολη της Αρχαίας Ισμάρας, ένας μοναδικός παράδεισος που συνδυάζει καταπληκτικά την αρχαιογνωσία με το ανεπανάληπτο τοπίο. Στη συνέχεια, η παραλία των Πετρωτών, η Αρχαία Στρύμη και τέλος η Ζώνη της Μεσημβρίας. Ενα ακόμα «Σαμοθρηίκιο τείχος», κατά τον Ηρόδοτο, με μία ξέχωρη επιμέλεια από την αρχαιολογική υπηρεσία!

Ανάβαση στο Παπίκιον Ορος
Καθώς ανεβαίνουμε, η ματιά ξεκλέβει προς τη μεγάλη λίμνη της Βιστονίδας, που κλείνει κάτω στο Πόρτο Λάγος και αριστερότερα στο Φανάρι, στη Μέση και την Αρωγή

Από τον δυτικό περιφερειακό της Κομοτηνής, φεύγουμε με κατεύθυνση την Πανεπιστημιούπολη. Σε τέσσερα χιλιόμετρα περίπου στρίβουμε δεξιά προς τα χωριά Αγίασμα και Θάμνα, ακριβώς στο δυτικό άκρο της Πανεπιστημιούπολης.

Τρία χιλιόμετρα μετά και ακριβώς στην είσοδο του χωριού Θάμνα και στην πινακίδα που ορίζει το τοπωνύμιο, στρίβουμε αριστερά στον χωματόδρομο, ακολουθώντας την κατεύθυνση που δείχνει το μικρό πινακιδάκι «προς φυλάκιο Μαχαίρα». Ο δρόμος αρχίζει και ανηφορίζει για τα καλά. Η θέα κάτω στον κάμπο της Ροδόπης υπέροχη, με πρώτη πλάνο την πανέμορφη Πανεπιστημιούπολη και το Πανθρακικό Στάδιο, στο πρώτο άγγιγμα της πόλης της Κομοτηνής.

Πολύ πίσω βέβαια ο Ομηρικός Ισμαρος και αριστερότερα ο ατμοηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ με τη μεγάλη καμινάδα του, αδιαφιλονίκητο σημείο αναφοράς. Μια πραγματικά ιδανική δασική διαδρομή σ' έναν πολύ φαρδύ χωματόδρομο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργεί παράλληλα και σαν αντιπυρική ζώνη. Κάποια κυπαρίσσια, κουμαριές, μεγάλα πουρνάρια και εμείς να συνεχίζουμε την διείσδυσή μας βαθιά στον παράδεισο της ορεινής Ροδόπης.

Καθώς ανεβαίνουμε, η ματιά ξεκλέβει προς τη μεγάλη λίμνη της Βιστονίδας, που κλείνει κάτω στο Πόρτο Λάγος και αριστερότερα στο Φανάρι, στη Μέση και την Αρωγή, αυτές τις καταπληκτικές παραλίες της Ροδόπης.

Αλλα επτά χιλιόμετρα και στην πινακίδα που απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών, ακολουθούμε την κατεύθυνση προς το ελληνικό φυλάκιο Μαχαίρα.

Σε εννέα χιλιόμετρα φτάνουμε στο εγκαταλελειμμένο εθνοφυλάκιο και οκτακόσια μέτρα μετά ένα μικρό λιβάδι με μια καλύβα τσοπάνων, ενώ σε οπτική επαφή η δεύτερη κορυφή του Παπικίου πάντα μας προκαλεί για να την πατήσουμε...

Πέντε χιλιόμετρα μετά, σε αριστερή κλειστή στροφή, εντοπίζουμε το κόκκινο σημαδάκι στην άκρη του δρόμου και το βέλος επάνω στο βράχο δείχνει την αρχή της ορειβατικής μας πεζοπορίας.

Μια ιδιαίτερα ανηφορική ράχη σε σκιερό περιβάλλον, σε πενήντα περίπου λεπτά το δάσος αραιώνει, βγαίνουμε σε ξέφωτα, αριστερά στα νοτιοδυτικά η δεύτερη κορυφή του Παπικίου με το τριγωνομετρικό και το σημαιάκι, τα Βουλγάρικα βουνά στο βορρά απλώνονται εντυπωσιακά και βέβαια η Ροδόπη ολόκληρη στα πόδια μας!

Ενας νομός σε αναπτυξιακή τροχιά
Έχοντας επισκεφθεί για πολλοστή φορά και μόλις πριν από λίγες ημέρες τον πανέμορφο αυτό νομό, αξίζει να υπογραμμίσουμε την αποτελεσματικότητα των στόχων της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ροδόπης.

Ο Γενικός Διευθυντής της, κ. Στάθης Κεφαλίδης, μας είπε μεταξύ των άλλων:

«Αυτό το μοναδικό που χαρίζει στον περιηγητή του σήμερα ο νομός μας, είναι το καθαρό και παρθένο περιβάλλον με φανερή την έλλειψη ανθρώπινης παρέμβασης, στη Μαρώνεια, τα «Θρακικά Μετέωρα», την Κερασιά, το Παπίκιον Ορος... Ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει όλες της μορφές της φύσης, θάλασσα και βουνό, οικοτόπους και λίμνες, και χωρίς να χρειάζεται να διανύσει μεγάλες αποστάσεις. Οι άνθρωποι της Ροδόπης είναι αξιαγάπητοι και η φιλοξενία τους παροιμιώδης. Η πολυμορφία τοπίου και οικισμών λόγω της διαπολιτισμικότητας της περιοχής, αποτελούν έναν ακόμα πόλο έλξης για τους επισκέπτες μας, είτε αυτοί ταξιδεύουν στα χωριά της ορεινής Ροδόπης, στα μουσουλμανικά χωριά, ή στις γειτονιές της πόλης της Κομοτηνής.

Οι χρυσές ευκαιρίες τώρα για την αναπτυξιακή πορεία του νομού είναι, φυσικά, η εκμετάλλευση της γεωγραφικής του θέσης, που τον καθιστά κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής με ακτίνα, που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη, (2,30 ώρες απόσταση), τη Σόφια (2,30 ώρες μετά την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα της Νυμφαίας) και την Κωνσταντινούπολη (4 ώρες).

Η καθιέρωση της Κομοτηνής σαν πόλης που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της περιφέρειας και ενοποιεί όλες της αναπτυξιακές προσπάθειες με άξονα τον πολιτισμό, είναι αυταπόδεικτη. Βαρύκεντρο της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης λοιπόν, όπου δορυφορικά ανθούν και οι άλλες αναπτυξιακές προσπάθειες, όπως ο Συνεδριακός Τουρισμός και ο Οικοτουρισμός στον Εβρο, ο Αγροτουρισμός στην Ξάνθη, ο Θαλάσσιος Τουρισμός σε Καβάλα και Θάσο, ή ο Ορεινός Χειμερινός Τουρισμός στη Δράμα. Με την ολοκλήρωση και των δυο φάσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Κομοτηνής, με αίθουσα προδιαγραφών Μεγάρου Μουσικής και μικρότερες αίθουσες που συνολικά καλύπτουν 9000 τ.μ., η περιφέρεια θα αποκτήσει έναν μοναδικό χώρο και συγχρόνως στρατηγικό κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων».

Χρήσιμα τηλέφωνα
Νομαρχία Ροδόπης: 25310-22974
Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης: 25310-34071
Δήμος Κομοτηνής: 25310-31079
Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής: 25310-35555
Νοσοκομείο Κομοτηνής: 25310-22222
Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής: 25310-22411
Βυζαντινό Μουσείο-Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: 25310-22015
Εκκλησιαστικό Μουσείο: 25310-22642
«Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή»: 25310-24049

Πού θα μείνετε

Κομοτηνή: «ΑΣΤΟΡΙΑ»: τηλ. 25310-22707
Στο κεντρικότερο σημείο της Κομοτηνής, στην Πλατεία Ειρήνης με τα αιωνόβια πλατάνια, τους πεζοδρόμους και τη μαρμάρινη λεωφόρο των παρελάσεων, ένα πανέμορφο παραδοσιακό κτίριο με θαυμαστή αρχιτεκτονική, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ξεχωριστό στολίδι ημέρα και νύχτα. Η αριστοκρατική του ατμόσφαιρα εκπλήσσει τον επισκέπτη της Θράκης, όσο δε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες παίρνει σίγουρα άριστα.

Πλατανίτης Μαρώνειας: «DΙΟΝΙ»: τηλ. 25330-61101
Ονειρεμένες διακοπές δίπλα σε ατελείωτες αμμουδιές και υπέροχους ανθρώπους. Χώροι υψηλής αισθητικής και φυσικά και με μία εκλεκτή κουζίνα.


                              Πορτο λάγος ~ Λίμνη βιστωνίδα

Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος, σε μια τοποθεσία που συνδυάζεται με τρόπο μοναδικό το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας. Πρόκειται για ένα ήσυχο και γραφικό λιμανάκι το οποίο εξυπηρετεί βάρκες και ψαροκάικα της περιοχής, σκάφη αναψυχής αλλά διαθέτει και τις απαραίτητες υποδομές για μεταφορά αγαθών από εμπορικά πλοία. Οι σπουδαιότερες σημερινές αξίες της περιοχής είναι η αλιευτική, η αλατοληπτική, η πολιτιστική, η θηραματική και αναψυχής.

Επείσης η λίμνη Βιστωνίδα η οποία είναι η 4η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα με συνολική έκταση 45000 στρέματα περίπου με μέγιστο μήκος 12,5 χλμ. μέγιστο πλάτος 7 χλμ. και μέσο βάθος 4 μέτρα, απότελεί έναν από τους μεγαλύτερούς υγροβιότοπους παγκοσμίως που προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ με δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών που προσελκύουν μέγάλο αριθμό τουριστών που έχουν ως χόμπυ την παρατήρηση πτηνών. Αυτός είναι και ο λόγος που το Δέλτα του Νέστου και η λίμνη Βιστωνίδα εντάσονται στις περιοχές ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας της Ε.Ε. και στο δίκτυο Natura 2000


                                                     Εικονες

Άγιος Νικόλαος Πόρτο λάγος

















                                                    Λιμνη βιστωνιδα
















                                                       ΒΙΝΤΕ0


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top