Από τα Ζαγοροχώρια στα χωριά των Γρεβενών και της Κόνιτσας! Ενα οδοιπορικό σε ασφάλτινους και δασικούς δρόμους που -αν μη τι άλλο- κρύβει άφθονες εκπλήξεις για τους φίλους της περιπέτειας και της ανέγγιχτης ορεινής φύσης
Ξεκινώντας από τα Γιάννενα ακολουθούμε γνωστές ορεινές ατραπούς που θα μας οδηγήσουν στο κεντρικό Ζαγόρι και στο πανέμορφο, αρχοντικό Τσεπέλοβο.

Εδώ σε ύψος 1.100 μέτρων ο ταξιδευτής θα βρει αρκετούς ξενώνες και παραδοσιακές ταβέρνες που θα διευκολύνουν τη διαμονή του, προσφέροντάς του παράλληλα μια ιδανική βάση για εξερευνήσεις στην ανεπανάληπτη φύση της Β. Πίνδου.



Κυρίαρχη παρουσία στο τοπίο είναι η εντυπωσιακή Τύμφη («Γκαμήλα» στην ντοπιολαλιά). Το πανύψηλο αυτό βουνό της Πίνδου, με τις αλπικές του ακρώρειες, επιβάλλεται δυναμικά στο φυσικό χώρο της Ηπείρου σχηματίζοντας ένα πολυποίκιλο ανάγλυφο με έντονες εξάρσεις, βαθιά αυλακωμένα φαράγγια, αδιαπέραστα δάση, αλλά και προσιτές γωνιές για να φωλιάσουν ένα τσούρμο χωριά κάτω από την επιβλητική κορφή της, την Τσούκα Ρόσσα.

Πριν από μερικά χρόνια το οδικό δίκτυο που συνέδεε τα χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού με αυτά των Γρεβενών και της Κόνιτσας ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, καθώς η παρουσία του ποταμού Αώου με το βαθύ φαράγγι του καθιστούσε σχεδόν αδύνατες τις μετακινήσεις.

Μάλιστα, μια πρώτη προσπάθεια στα μέσα της δεκαετίας του 1990 να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο γεφύρι αποδείχθηκε μάταιη, αφού το αφρισμένο ποτάμι παρέσυρε στο ορμητικό πέρασμά του κάθε προσπάθεια των ανθρώπων.


Η εντυπωσιακή Τύμφη, το βουνό της Πίνδου με τις αλπικές του ακρώρειες επιβάλλεται δυναμικά στον φυσικό χώρο της Ηπείρου.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Ωστόσο, εκείνη την εποχή όσοι επιχειρούσαν να γνωρίσουν τις άγνωστες τότε κοινότητες του Κεντρικού και Ανατολικού Ζαγοριού έφευγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από έναν τόπο που σαν από θαύμα γλίτωσε από την επέλαση του σύγχρονου αστικού μοντέλου και φύλαξε στο πέρασμα του χρόνου σχεδόν ατόφιες εικόνες από το σκηνικό της ζωής του μακρινού παρελθόντος.

Σήμερα, βέβαια, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Σχεδόν σε όλα τα χωριά, ακόμη και στα πιο απόμερα, υπάρχουν ξενώνες, ενώ ένας ασφαλτοστρωμένος στο σύνολό του δρόμος που ξεκινά από το Τσεπέλοβο διασχίζει το υψίπεδο του Γυφτόκαμπου, διατρέχει το φαράγγι του Αώου και καταλήγει στην Κόνιτσα ή στα χωριά των Γρεβενών.


Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στις Πάδες.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Παρόλο που με την πρώτη ματιά θα νόμιζε κανείς πως η άσφαλτος δάμασε τούτη την άγρια ομορφιά, ο τόπος διατηρεί ακόμα αναλλοίωτη την ορεινή γοητεία του και καταφέρνει με τον τρόπο του να προσφέρει ακόμα δυνατές συγκινήσεις, αρκεί βέβαια να θελήσετε να «ξεστρατίσετε» από τα συνηθισμένα.

Γνωριμία με τα χωριά της Τύμφης


Στο Τσεπέλοβο, σε ύψος 1.100 μέτρων, ο ταξιδευτής θα βρει αρκετούς ξενώνες και παραδοσιακές ταβέρνες που θα διευκολύνουν τη διαμονή του.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Από το Τσεπέλοβο ο ασφάλτινος δρόμος συνεχίζει την ανηφορική πορεία του για ακόμα τέσσερα χιλιόμετρα ως το καταπράσινο Σκαμνέλλι που το συναντάμε σε ύψος 1.200 μέτρων. Η περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια, όπως μαρτυρά η ύπαρξη πελασγικού τείχους. Το σημερινό χωριό δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα από τη συγχώνευση γειτονικών οικισμών. Κατά τον 17ο και 18ο αιώνα οι κάτοικοί του μετανάστευσαν στις παραδουνάβιες ηγεμονίες όπου και δημιούργησαν μεγάλες περιουσίες.

Στην είσοδο του χωριού πάνω σε βραχώδη πλαγιά δεσπόζει το επιβλητικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Ενα ανηφορικό, αλλά καλοστρωμένο καλντερίμι θα σας φέρει μετά από 250 μέτρα στην είσοδο της μονής απ' όπου η θέα είναι μοναδική, τόσο στο χωριό όσο και στις παρυφές της Τύμφης. Ενα πρόσφατα διανοιγμένο μονοπάτι θα σας οδηγήσει μετά από 100 μέτρα στη θέση όπου είναι ευδιάκριτα τα υπολείμματα του ογκώδους πελασγικού τείχους. Περισσότερα πράγματα για την παρουσία αυτού του γιγαντιαίου οικοδομήματος σε τούτα τα αγριοτόπια δεν είναι γνωστά. Πλάι στο κοιμητήριο και από την κάτω πλευρά του δρόμου θα ξεχωρίσετε το παλιό (1683) μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.


Το Σκαμνέλλι το συναντάμε σε ύψος 1.200 μέτρων.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Μετά το Σκαμνέλλι και καθώς αυξάνεται το υψόμετρο, η Τύμφη (Γκαμήλα), αυτό το γοητευτικό αλπικό βουνό της Πίνδου, αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Η διαδρομή από το υψίπεδο του Γυφτόκαμπου μέχρι το Βρυσοχώρι θα σας μείνει αξέχαστη. Η βουή του ποταμού σκορπά τριγύρω μουσικές και η Τσούκα Ρόσσα (=Κόκκινη κορφή), η χιλιοτραγουδισμένη κορφή των Βλάχων της Πίνδου, μοιάζει να κρέμεται κρυσταλλιασμένη πάνω από τη μικρή κοιλάδα που την εποχή αυτή έχει αρχίσει να ντύνεται ανοιξιάτικα.

Το καλοκαίρι στο εντυπωσιακό οροπέδιο του Γυφτόκαμπου παρατηρείται αρκετή κίνηση από τους υλοτόμους και τους βοσκούς Σαρακατσαναίους που στήνουν τα κονάκια τους σε τούτα εδώ, τα καταπράσινα βοσκοτόπια.


Από το Βρυσοχώρι ο δρόμος για Γρεβενά και Κόνιτσα έχει πλέον ασφαλτοστρωθεί.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Τον χειμώνα πιάνει πολύ χιόνι, αλλά την άνοιξη και το καλοκαίρι ο τόπος πλημμυρίζει από τρεχούμενα νερά και αγριολούλουδα. Σε αυτόν τον καταπράσινο ορεινό παράδεισο, κάθε χρόνο αρχές Αυγούστου γίνεται το αντάμωμα των απανταχού της Ελλάδας Σαρακατσάνων. Οι δεκάδες οικογένειες που έρχονται εδώ για λίγες μέρες αναβιώνουν γύρω από τη φωτιά τα παλιά τους έθιμα.

Μετά τον Γυφτόκαμπο θα συναντήσετε μια διασταύρωση. Αν πάτε δεξιά θα περιπλανηθείτε για 13 χλμ. πριν καταλήξετε στη Λάιστα. Αν συνεχίσετε ευθεία, θα κατευθυνθείτε προς τα χωριά Ηλιοχώρι, Βρυσοχώρι. Ο δρόμος για τη Λάιστα είναι πλέον ασφάλτινος. Η διαδρομή καταπληκτική, περνά μέσα από πυκνά πευκοδάση. Ο οικισμός είναι χτισμένος σε ύψος 1.050 μέτρων σε μία υπέροχη δασική τοποθεσία με θέα στα γύρω βουνά της Β. Πίνδου. Δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των χωριών Λάκκα και Λάσσετε. Στα τέλη του προηγούμενου αιώνα είχε 3.500 κατοίκους και ήταν από τα πιο πολύκοσμα του Ζαγοριού.


Το ποτάμι του Γυφτόκαμπου.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Επίσης, και ο δρόμος για Ηλιοχώρι, Βρυσοχώρι είναι όλος ασφάλτινος.

Το Βρυσοχώρι θεωρείται το μπαλκόνι της Τύμφης, καθώς οι γειτονιές του προσφέρουν την ωραιότερη θέα στις αλπικές κορφές και στη θρυλική «Τσούκα Ρόσσα» της Γκαμήλας. Πάνω στον δρόμο στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία του Αγ. Χαράλαμπους, κτισμένη το 1835.

Στη χαράδρα του Αώου και τα κεφαλοχώρια του Σμόλικα


Η γέφυρα του Αώου ανάμεσα στο Παλαιοσέλι και το Βρυσοχώρι.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Από το Βρυσοχώρι ο ασφάλτινος πια δρόμος κατηφορίζει με άφθονες στροφές για την κοίτη του ποταμού Αώου (6 χλμ.). Θα περάσετε το ποτάμι χρησιμοποιώντας την καινούργια τσιμεντένια γέφυρα και θα αρχίσετε να στριφογυρίζετε τις αλλεπάλληλες και μάλλον κουραστικές κορδέλες που θα σας φέρουν μετά από 7 χιλιόμετρα γερής ανάβασης στο χωριό Παλαιοσέλι, πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τα χωριά της Λάκκας Αώου με την Κόνιτσα και τα Γρεβενά. Από το Παλαιοσέλι, αν πάτε αριστερά, με κατεύθυνση βορειοδυτική θα περάσετε από το χωριό Ελεύθερο και θα καταλήξετε στην Κόνιτσα (20 χλμ.).

Σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της διαδρομής θα απολαύσετε το υπερθέαμα των κορφών της Τύμφης που φράζουν σαν τεράστιο τείχος τον ορίζοντα, αλλά και τη θέα στη χαράδρα του ποταμού Αώου ο οποίος κυλά τα γρήγορα νερά του καμιά 400 μέτρα χαμηλότερα.


Σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της διαδρομής από Παλαιοσέλι προς Κόνιτσα θα απολαύσετε το υπερθέαμα των κορφών της Τύμφης.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Από το Παλαιοσέλι πάλι, αν πάτε δεξιά (με κατεύθυνση νοτιοανατολική), θα περάσετε τα όρια του νομού Γρεβενών και θα καταλήξετε στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας που απέχει από τα Γρεβενά και την Εγνατία Οδό 50 χιλιόμετρα.Το Παλαιοσέλι μπορεί σήμερα να δείχνει έρημο και απομονωμένο, όμως κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν ένα ακμάζον χωριό με αρκετά αρχοντόσπιτα. Μάλιστα εδώ υπήρχε το «Ελληνικό Σχολείο» όπου οι μαθητές διδάσκονταν αρχαία ελληνικά, λατινικά και... γαλλικά (!). Επίσης, το 1889 άρχισε η λειτουργία και Παρθεναγωγείου, αποκλειστικά για τη φοίτηση κοριτσιών.

Αμέσως μετά το Παλαιοσέλι (3 χλμ.) φτάνετε στις Πάδες, ένα όμορφο χωριό που βρίσκεται σε ύψος 1.100 μέτρων. Ετυμολογικά η ονομασία του πιθανόν να προήλθε από τη βλάχικη λέξη «πάντε» που σημαίνει «επίπεδος τόπος, ίσωμα». Οι Πάδες θεωρούνταν από τα πιο πλούσια κεφαλοχώρια του Σμόλικα με διώροφα και τριώροφα πέτρινα σπίτια. Στις 13 Οκτωβρίου του 1943 οι Γερμανοί εισέβαλαν στο χωριό και το πυρπόλησαν. Ελάχιστα κτίρια γλίτωσαν την καταστροφή, ανάμεσά τους ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου που, σύμφωνα με υπέρθυρη επιγραφή του, κτίσθηκε το 1784.


Ανοιξη στο υψίπεδο του Γυφτόκαμπου.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Εννέα χιλιόμετρα μετά τις Πάδες θα συναντήσετε το χωριό Αρματα ή Αρμάτοβο. Σύμφωνα με τους ντόπιους η ονομασία προέρχεται από την εξειδίκευση που είχαν επί τουρκοκρατίας οι τεχνίτες του χωριού να κατασκευάζουν άρματα (όπλα, σπαθιά, μαχαίρια). Στον δρόμο από Πάδες προς Βασιλίτσα θα σταματήσετε για να δείτε το παραδοσιακό νεροπρίονο που στήθηκε εδώ τα τελευταία χρόνια.

Το τελευταίο χωριό της Λάκκας Αώου είναι το Δίστρατο (παλιότερα Μπριάζα) με τις τρεις γειτονιές του. Δικαιολογημένα θεωρείται κεφαλοχώρι, αφού είναι το μοναδικό από τα χωριά της Λάκκας που παρουσιάζει κίνηση χειμώνα, καλοκαίρι.


Η Βοβούσα είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό του Ζαγορίου και μία από τις πύλες εισόδου στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.

Φωτογραφία: ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΗΛΑΣ

Ανασκαφές στην περιοχή αποκάλυψαν τάφους πολεμιστών και υπολείμματα από όπλα, αγγεία και κτερίσματα. Πιθανόν να προέρχονται από τους στρατιώτες της φρουράς οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί εδώ με σκοπό τη φύλαξη αυτών, των ζωτικής σημασίας για τους Ρωμαίους ορεινών διαβάσεων.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας -έργο Πυρσογιαννιτών κτιστάδων (1909)- με την εντυπωσιακή εικόνα όπου παρουσιάζεται με μοναδικό τρόπο η Παναγία να γνέθει! Από εδώ το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και ο νομός Γρεβενών απέχουν μόλις 12 χιλιόμετρα και ο δρόμος είναι ασφάλτινος.


Καλοκαίρι, ανηφορίζοντας από Γυφτόκαμπο προς Βοβούσα.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


3 υπέροχες διαδρομές για 4χ4

Σκαμνέλλι - Κήποι: Λίγο έξω από τα τελευταία σπίτια του χωριού Σκαμνέλλι ?στον δρόμο για Γυφτόκαμπο- θα δείτε δεξιά σας έναν απότομο και πολύ λασπωμένο χωματόδρομο που οδηγεί μετά από 3 χιλιόμετρα στο σκαμνελιώτικο γεφύρι. Αφού περάσει μέσα από το ποτάμι (αν κατεβάζει πολύ νερό μην επιχειρήσετε να το διασχίσετε), συνεχίζει σε ιδιαίτερα στενό και δύσβατο οδόστρωμα για το χωριό Κήποι. Προσοχή στα άφθονα νεροφαγώματα, στις κατολισθήσεις, αλλά και στους δαιδαλώδεις παράδρομους που σίγουρα, αν δεν γνωρίζετε την περιοχή, θα σας μπερδέψουν. Ενας καλός χάρτης σε συνδυασμό με τη χρήση ενός gps θα σας απαλλάξει από πιθανές περιπέτειες. Σε κάθε περίπτωση όμως, ρωτήστε του ντόπιους αν βγαίνει ο δρόμος.


Το καλοκαίρι οι τσοπάνηδες ανεβάζουν τα κοπάδια τους στα καταπράσινα βοσκοτόπια του Γυφτόκαμπου.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


Γυφτόκαμπος - Βοβούσα: Η απίθανη αυτή διαδρομή, που όμως καθώς κινείται σε μεγάλα υψόμετρα (1.400-1.600), δεν είναι βατή όλο τον χρόνο, ακόμη και με τετρακίνητο όχημα. Η έναρξή της εντοπίζεται στο ίσωμα του Γυφτόκαμπου (υπάρχει μια πρόχειρη ταμπέλα). Από τα πρώτα μέτρα ο δασικός δρόμος τρυπώνει σε σκιερό δάσος κερδίζοντας συνεχώς υψόμετρο. Η θέα από κάποια σημεία και ιδίως από τον αυχένα της Τσούκας τόσο προς την Γκαμήλα, όσο και προς τον Σμόλικα είναι πέραν κάθε περιγραφής. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι βρίσκεστε στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, σ' ένα από τα ομορφότερα και πιο άγρια σημεία του. Αν δεν έχετε gps ή κάποιον που να γνωρίζει καλά την περιοχή, σίγουρα θα σας μπερδέψουν οι άφθονοι δευτερεύοντες δασικοί παράδρομοι που άλλοτε οδηγούν στη Λάιστα, άλλοτε στις Νεγάδες ή ακόμη και σε αδιέξοδο.

Παλαιοσέλι - Καταφύγιο Σμόλικα: Η διαδρομή, προτεινόμενη μόνο για τετρακίνητα οχήματα, είναι βατή μετά τα μέσα Μαΐου. Συνολικά θα ανηφορίσετε για 8 περίπου χιλιόμετρα και θα καταλήξετε σε ύψος 1.800 μέτρων όπου βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο του Σμόλικα. Από εδώ οι γνώστες του βουνού μπορούν ν' ακολουθήσουν το μονοπάτι που οδηγεί στη Δρακολίμνη του Σμόλικα (υψομ. 2.200) -στα βλάχικα είναι γνωστή ως Ντιβιρλίγκα- μετά από 2 ώρες έντονα ανηφορικής πορείας. Προσοχή, σε καμιά περίπτωση μην ξεκινήσετε την ανάβαση με κακοκαιρία. Σε αυτά τα υψίπεδα την άνοιξη τα ξαφνικά καιρικά φαινόμενα είναι συχνά πολύ έντονα, ενώ δεν αποκλείονται οι κατολισθήσεις.


Το Υπαίθριο Μουσείο Σαρακατσάνικης Ζωής του Γυφτόκαμπου βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300, σε σημείο όπου το χιόνι μένει μέχρι τον Μάη.

Φωτογραφία: ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΗΛΑΣ

Fast Info

Σαρακατσάνοι: Οι Σαρακατσάνοι ήταν από τους τελευταίους νομάδες ποιμένες της ευρωπαϊκής ηπείρου με ιδιότυπο πολιτιστικό παρελθόν. Η αναβίωση των εθίμων τους, που γίνεται κάθε καλοκαίρι στο Υπαίθριο Μουσείο Σαρακατσάνικης Ζωής του Γυφτόκαμπου, παρουσιάζει λαογραφικό ενδιαφέρον.

Η «Τσούκα Ρόσσα»: Η αλπική φιγούρα της περίφημης «Kόκκινης Kορφής» της Τύμφης ή «Τσούκα Ρόσσα» στα βλάχικα, μοιάζει να κρέμεται με τα 2.380 μέτρα ύψος της πάνω από τα δάση του Γυφτόκαμπου. Την καλύτερη άποψη της εντυπωσιακής αυτής κορυφογραμμής θα την έχετε από τη διαδρομή που οδηγεί στο Βρυσοχώρι...

Η χαράδρα του Αώου: Το οικοσύστημα του ποταμού Αώου που συμπεριλαμβάνεται στο διευρυμένο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (www.pindosnationalpark.gr) φιλοξενεί τα σημαντικότερα θηλαστικά της Βαλκανικής, όπως το αγριόγιδο, η αρκούδα, ο λύκος, το ζαρκάδι, το αγριογούρουνο, η βίδρα. Στα νερά του ποταμού ζουν άγριες πέστροφες, τσιρόνια, μπριάνες και μερικά ακόμη είδη ψαριών. Επίσης, εδώ έχουν παρατηρηθεί το όρνιο, ο βασιλαετός, ο χρυσαετός, ο ασπροπάρης, ο πετρίτης και πολλά άλλα απειλούμενα είδη της ορνιθοπανίδας.

Οι καταρράκτες του Ηλιοχωρίου: Φτάνοντας στο χωριό Ηλιοχώρι (Ντομπρίνοβο) του Ζαγορίου, ρωτήστε τους ντόπιους να σας δείξουν το μονοπάτι που οδηγεί στους καταρράκτες. Βρίσκονται 1.500 μέτρα νότια του χωριού στη θέση «Μπάλτα Ντι Στρίγκα» του Δημοτικού δάσους Ηλιοχωρίου. Πρόκειται για τρεις συνεχόμενους καταρράκτες, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων έχει ύψος περίπου 25 μέτρα.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Τσεπέλοβο
Ξενοδοχείο «Δρακόλιμνη» (26530 81318, www.drakolimni.com),
«Παπιγκιώτης» (26530 81012, www.zagori-papigiotis.com),
«Το Καδί» (26530 81029, www.kadi.gr),
«Μικρή Αρκτος» (26530 81128, www.tsepelovo-mikriarktos.gr),
«Χαγιάτι» (26530 81301, www.hayati.gr).

Σκαμνέλι
«Το ραδιό» (26530 81300, www.hotelradio.gr).

Λάιστα
Ξενώνας «Ρόμπολα» (26530 22765).

Βρυσοχώρι
«Ξενώνας Τσουμάνη» (26530 22687, www.tsumanis.gr).
Ενοικιαζόμενα δωμάτια «Μαριάννα» (26530 22785, www.tsiomidu.gr).

Πάδες
«Πάδες» (26550 24687), στεγάζεται στο παλιό σχολείο.

Δίστρατο
Ενοικιαζόμενα δωμάτια «Τα Φρατέλια» (26550 24816).

Αρματα
Το πέτρινο σχολείο αναπαλαιώθηκε και λειτουργεί σαν ξενώνας (26550 24875).

ΦΑΓΗΤΟ

Τσεπέλοβο
Ταβέρνα «Φεγγαρο-πρόσωπη» για μαγειρευτά και κυνήγι (26530 81013). Ψησταριά «Τσεπέλοβο» (26530 81311) και μεζεδοπωλείο «Ζαγορίσιο» (26530 81071). Ακόμη τα εστιατόρια των ξενοδοχείων «Μικρή Αρκτος» και «Δρακολίμνη».

Σκαμνέλλι
Το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Πίνδος», ανοικτό και τις καθημερινές (26530 81280). Στο Υπαίθριο Μουσείο Σαρακατσάνικης Ζωής του Γυφτόκαμπου υπάρχει ταβέρνα.

Λάιστα
Η ταβέρνα του ξενοδοχείου «Ρόμπολο» όπου θα δοκιμάσετε και παραδοσιακές ζαγορίσιες πίτες.

Πάδες
Ψησταριά-ταβέρνα «Στου Ανάσα τον οντά» (26550 24791). Καλοψημένα κρεατικά από τον Νίκο και θέα στον Αώο.

Δίστρατο
Ταβέρνα «Η Πέστροφα» (26550 24810) και ψησταριά «Τα Καραγάτσια» (26550 24841)

Κείμενα-Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης
www.viewsofgreece.gr


1 σχόλια:

  1. Κλέψατε σχεδόν ολόκληρο το άρθρο και τις φωτογραφίες από παλαιότερη δημοσίευση που είχε αναρτηθεί στο site της εφημερίδας το Έθνος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι βάσει του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας είστε υποχρεωμένοι
    πρώτα να πάρετε την γραπτή άδεια του δημιουργού πριν αναδημοσιεύσετε το έργο του. Το συγκεκριμένο άρθρο να κατέβει άμεσα διαφορετικά θα έχει το λόγο η δικαιοσύνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top