Ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό Ελληνικής επικράτειας βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα και υψώνεται πάνω από τις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου. Ως γεωγραφική οντότητα αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Μακεδονίας και Θεσσαλίας και από αρχαιοτάτων χρόνων αποτέλεσε φυσικό εμπόδιο στην προς νότο προσπέλαση διαφόρων επίδοξων κατακτητών

Ο Όλυμπος αποτελεί έναν ανεξάρτητο ορεινό όγκο, κυκλικής μορφής με μέση διάμετρο 25km, ενώ η περίμετρος του φτάνει τα 80km. Την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου αποτελεί ο Μύτικας ή Πάνθεον με υψόμετρο 2918m, η οποία απέχει μόλις 18km από τις ακτές της Πιερίας.


Ο Όλυμπος αποτελεί το πιο δημοφιλές βουνό της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου πάνω από 150.000 επισκέπτες περνάνε από το μοναδικό φυλάκιο ελέγχου (το οποίο δεν λειτουργεί τόσο σε 24ωρη όσο και ετήσια βάση, οπότε οι αριθμοί δεν είναι ακριβείς) που βρίσκεται στο δρόμο από το Λιτόχωρο προς τα Πριόνια. Αποτέλεσμα της μεγάλης επισκεψημότητας είναι η ανέγερση 9 καταφυγίων σε όλες τις πλευρές του βουνού. Εκτός των οργανωμένων καταφυγίων υπάρχουν και 6 καταφύγια ανάγκης τα οποία δεν είναι επανδρωμένα από προσωπικό.

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που είδαν τα βουνά ως ένα εξωτικό μέρος που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει πρόσφορο έδαφος για αυθεντικές περιπέτειες. Η σχέση του ανθρώπου με τα “ύψη” και το ορεινό περιβάλλον για λόγους επιβίωσης χρονολογείται κάποιες χιλιάδες χρόνια πίσω, ενώ η ορειβασία ως ανεξάρτητη ψυχαγωγική δραστηριότητα άρχισε να αναπτύσσεται εδώ και μερικούς αιώνες. Η ανάβαση κάθε βουνού κρύβει αρκετούς κινδύνους τόσο αντικειμενικούς όσο και υποκειμενικούς και ο Όλυμπος δεν αποτελεί καμία εξαίρεση.

Οι αναβάσεις στα ψηλότερα τμήματα του Ολύμπου πάνω από τα όρια του δάσους χαρακτηρίζονται από το τραχύ ανάγλυφο της αλπικής ζώνης, τις εκτεθειμένες κόψεις και το σαθρό γεωλογικό υπόβαθρο το οποίο κάνει έντονη την δράση λιθοπτώσεων σε τμήματα του βουνού με μεγάλη κλίση. Εφόσον οι περισσότερες αναβάσεις ξεκινούν από το υψόμετρο των 1000 μέτρων ή και χαμηλότερα, συνεπάγεται άμεσα ότι ο ορειβάτης για την ανάβαση του στις κορυφές πρέπει να καλύψει περισσότερα από 1900 μέτρα υψομετρικής διαφοράς σε μία ημέρα. Η διαμονή στα καταφύγια κρίνεται απαραίτητη για όσους δεν έχουν τη φυσική κατάσταση να καλύψουν την μεγάλη αυτή υψομετρική διαφορά αλλά και για όσους θέλουν απολαύσουν το φυσικό κάλλος του Ολύμπου κινούμενοι σε αργότερους ρυθμούς.

Όποια διαδρομή ακολουθηθεί πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι βασικοί κανόνες της ορειβασίας σε ψηλά βουνά (φυσικές δυνατότητες του ορειβάτη, γνώση της διαδρομής, κατάλληλος εξοπλισμός, επίγνωση αντικειμενικών κινδύνων επιλεχθείσας διαδρομής, πεδία χιονιού, πληροφόρηση για τον καιρό, κλπ) και οι ορειβάτες κατά τις αναβάσεις τους στις κορυφές να φοράνε πάντα κράνος. Επιπρόσθετα, ένας από του πιο σημαντικούς παράγοντες για τις αναβάσεις στις κορυφές του Ολύμπου είναι ο καιρός ο οποίος καθορίζει σε πολύ σημαντικό βαθμό την επιτυχημένη ή μη έκβαση των αναβάσεων στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου

Η σύνδεση του Ολύμπου με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης γίνεται τόσο με τραίνο (www.ose.gr), όσο και με τις υπεραστικές συγκοινωνίες (www.ktel.gr). Επίσης η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης (Αυτοκινητόδρομός Αιγαίου, Ε75 – Α1) περνάει από το ανατολικό τμήμα του Ολύμπου (Αθήνα – Λιτόχωρο: 420km, Θεσσαλονίκη – Λιτόχωρο: 90km) κάνοντας εύκολη και αποτελεσματική την πρόσβαση προς το βουνό !!!

ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ

Τα καταφύγια παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε επισκέπτες και τουρίστες γενικού ενδιαφέροντος, πεζοπόρους, ορειβάτες, ποδηλάτες, αναρριχητές και σκιέρ (χιονοδρόμους). Η κύρια περίοδος λειτουργίας αυτών είναι μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου ενώ κάποια από αυτά λειτουργούν και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Καταφύγιο "Χρήστος Κάκαλος Γ'"



Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Οροπεδίου των Μουσών σε ύψος 2650m. Πήρε το όνομα του από το Χρήστο Κάκαλο ο οποίος μαζί με τους Ελβετούς ορειβάτες Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy πραγματοποίησαν την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου το Μύτικα στις 2 Αυγούστου του 1913.

Το καταφύγιο που κτίστηκε το 1960-61 ονομάστηκε την 6-3-1964 "καταφύγιο Βασιλεύς Παύλος" προς τιμήν του εκλιπόντος επίτιμου προέδρου Ε.Ο.Σ. και την 13-6-1984 μετονομάστηκε σε "Καταφύγιο Χρήστος Κάκαλος" προς τιμήν του πρώτου οδηγού βουνού του Ολύμπου, που το 1913 ανέβηκε στο Μύτικα.

Έχει χωρητικότητα 23 ατόμων και λειτουργεί από τέλη Μαΐου έως τέλη Οκτωβρίου καθώς και κατά τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριο – Απρίλιο).

Για κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Μιχάλη Στύλλα στο τηλέφωνο (+30) 6937 361689

Καταφύγιο EOOA “Σπήλιος Αγαπητός”



Ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας & Αναρρίχησης και βρίσκεται σε υψόμετρο 2060m στη θέση “Μπαλκόνι”. Η ανέγερση του κτηρίου έλαβε χώρα το 1930 μετά από υπόδειξη της θέσης από τον οδηγό Ολύμπου Χρήστο Κάκκαλο. Από τη δεκαετία του 1950 άρχισε η λειτουργία του ως ορειβατικό καταφύγιο, ενώ σήμερα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο καταφύγιο της χώρας μας, το αποτέλεσμα των πολυετών προσπαθειών τόσο της ΕΟΟΑ αλλά κυρίως του επί 50 και χρόνια φύλακα Κώστα Ζολώτα και της συζύγου του Ίρμχιλντ.

Την τελευταία δεκαετία τη διαχείριση του καταφυγίου έχει αναλάβει η κόρη του Κώστα, Μαρία Ζολώτα. Έχει χωρητικότητα 120 ατόμων και διαθέτει, οργανωμένη κουζίνα, εστιατόριο, τουαλέτες και μπάνια. Παρέχει επίσης υπηρεσίας διάσωσης καθώς και υπάρχει ελικοδρόμιο. Λειτουργεί από τις αρχές Μαΐου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Τηλέφωνο: (+30-23520) 81-800 ή 81-329

Ενα υπέροχο βίντεο !!!!!





πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top