Χωριό που γέννησε ονομαστούς αγωνιστές του ’21 αλλά και της Αντίστασης ( γι’ αυτό και κάηκε ολοσχερώς στην Κατοχή ). Στο χάρτη θα το βρείτε και ως Επτάλοφο, όνομα που δηλώνει τη θέση του πάνω σε επτά λόφους, σε υψόμετρο που φτάνει ως και τα 1.100 μ., στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού. 

Και είναι ακριβώς αυτό το γεωγραφικό στίγμα, σ’ ένα τοπίο γεμάτο πηγές, πλατάνια, φτελιές και έλατα με θέα στο Καλλίδρομο, και η αυθεντική μυρωδιά από χωριό που έχουν αναδείξει την Αγόριανη σε πόλο έλξης στην άλλη, πιο χαλαρή και φυσιολατρική πλευρά του Παρνασσού, πέρα από την κοσμική Αράχοβα. 

Η όμορφη πλακόστρωτη πλατεία με τις ταβέρνες και τα πανύψηλα πλατάνια –απ’ τα δύο μάλιστα αναβλύζει και νερό– είναι κλασική αφετηρία για τις διαδρομές των επισκεπτών. Ακολουθώντας από εδώ το πέτρινο μονοπάτι πλάι στη ρεματιά, πενήντα μέτρα πιο πάνω σάς περιμένει ένας μικρός καταρράκτης. Στο χωριό θα συναντήσετε παλιά ( αλλά ανακαινισμένα ) εκκλησάκια του 19ου αιώνα, όπως τους χτισμένους πάνω σε πηγή Αγίους Αναργύρους και την Αγία Παρασκευή με την τεράστια βελανιδιά του Σικελιανού.

Πότε να πάτε
Την άνοιξη και το φθινόπωρο για να απολαύσετε το δάσος και το χειμώνα για σκι στον Παρνασσό.

Τι να δείτε

Άγιοι Ανάργυροι
Εκκλησάκι του 19ου αιώνα, στη βάση του οποίου αναβλύζουν επτά βρύσες. Όταν ο καιρός είναι καλός, η τοποθεσία προσφέρεται για μια δροσερή ανάπαυλα κάτω από τα πλατάνια.

Η βελανιδιά του Σικελιανού
Οι ντόπιοι θα σας την αναφέρουν και ως «πουρνάρα». Θα τη βρείτε πλάι στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Εδώ καθόταν ο γνωστός λογοτέχνης Άγγελος Σικελιανός όταν έμενε στο χωριό, για να στοχάζεται απολαμβάνοντας τη θέα στον κάμπο της Γραβιάς. 

Επτάστομος
Ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης, κρυμμένος σ’ ένα βάραθρο πάνω από την Αγόριανη, σε ελατόφυτο οροπέδιο στα 1.200 μ. Μπορούν να τον προσεγγίσουν βέβαια μόνο οι έμπειροι ορειβάτες και σπηλαιολόγοι, αλλά την άνοιξη αξίζει να αναζητήσετε στην περιοχή την ενδημική και σπάνια παιώνια του Παρνασσού με τα μελανοπόρφυρα άνθη. 

Λαογραφικό Μουσείο Επταλόφου
Μια μικρή συλλογή που εστιάζει στη ζωή στο χωριό από τις αρχές του 20ού αιώνα, μέσα από φωτογραφίες, αγροτικά εργαλεία, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και οικοτεχνίας, τοπικές φορεσιές αλλά και εργαλεία από παλιά επαγγέλματα ( του υλοτόμου, του τσαγκάρη, του βαρελοποιού, του σαγματοποιού κ.ά. ).

Αρχαίο φρούριο Λιλαίας
Έξω από τη Λιλαία ( Κάτω Αγόριανη ) σώζονται ερείπια αρχαίου φρουρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top