ΚΑΣΤΟΡΙΑ



Έχω ακούσει κατά καιρούς πολλούς φίλους και γνωστούς μου εκφράζουν το θαυμασμό τους για την πόλη της Καστοριάς. Το περίεργο είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν την έχουν καν επισκεφτεί! Την αίσθηση αυτή την ένοιωσα κι εγώ όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Καστοριά. Ήταν σα να την ήξερα από παλιά. Η πανέμορφη πόλη με σήμα κατατεθέν τη λίμνη έχει τη δυνατότητα να σου βγάλει τη διάθεση που ζητάς. Το ξημέρωμα καθώς ο ήλιος ανεβαίνει πάνω από το Βίτσι και το Άσκιο σε γεμίζει με ενέργεια για τη μέρα που ξεκινά. Το μεσημέρι η γεμάτη από εργαζόμενους και φοιτητές παραλίμνια πόλη σε τροφοδοτεί με ζωντάνια. Το σούρουπο καθώς ο ήλιος δύει πίσω από το Βόιο, τοΓράμμο και τις Αρένες αισθάνεσαι μια έντονη απογοήτευση που γρήγορα μεταβάλλετε σε δημιουργική μελαγχολία καθώς τα φώτα των παραλίμνιων οικισμών καθρεφτίζονται στα νερά.



ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Λίμνη Καστοριάς

Η λίμνη παλαιότερα ονομάζονταν Καστορία (πηγή του ιστορικού Προκόπιου), ενώ σήμεραΟρεστιάδα (είναι το όνομα και της επαρχίας). Βρίσκεται στην λεκάνη που δημιουργείται από τα βουνά Κρικλάριο, Βίγλα, Άσκιο, Βίτσι, Βόιο, Αρένες και Γράμμο σε ύψος 650 μέτρων και με μήκος ακτών 30 χλμ. Στις μέρες μας η λίμνη έχει έκταση μικρότερη των 30 τ.χλμ και μέγιστο βάθος γύρω στα 10 μέτρα ενώ κατά το παρελθόν έφτανε τα 170 τ.χλμ με μέγιστο βάθος πάνω από 50 μέρα. Κάποτε η λίμνη τροφοδοτούσε την πόλη με νερό (ως το 1928) και τα νερά της ήταν πραγματικά κρυστάλλινα. Αργότερα με την γεωργική, οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των αγροτικών και αστικών λυμάτων η λίμνη παρουσίασε φαινόμενα υπερτροφισμού. Έγιναν προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος με την τοποθέτηση βιολογικού καθαρισμού, αλλά όπως διαβάζουμε τα τελευταία χρόνια και στο τύπο της Δυτικής Μακεδονίας η τοξικότητά της βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στη λίμνη έχουμε σημάδια ανθρώπινης εγκατάστασης από την 6η χιλιετία π.Χ λόγω τουπροϊστορικού λιμναίου οικισμού που έχει ανακαλυφθεί στο Δισπηλιό. Σήμερα γύρω από τη λίμνη εκτός από την πόλη της Καστοριάς βρίσκονται και οι οικισμοί Δισπηλιό, Κρεπενή και Μαυροχώρι. Χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ότι παγώνει για περίπου δεκαπέντε μέρες το χρόνο. Παλιότερα δε, ο πάγος ήταν τόσο παχύς που από πάνω περνούσαν κάρα φορτωμένα ενώ το 2002 το στρώμα πάγου ήταν τόσο παχύ που στη λίμνη κυκλοφόρησαν μέχρι και αυτοκίνητα, τα εστιατόρια έβγαλαν τραπέζια στον πάγο και τα χάλκινα έπαιζαν ως το πρωί! Διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα (κύκνοι, αγριόπαπιες, ερωδιοί, αγριόχηνες, τσικνιάδες, αργυροπελεκάνους, βουτηχτάρια κ.α), καθώς στην περιοχή συναντώνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών, και ιχθυοπανίδα (γουλιανοί, κέφαλοι, τσιρόνια, γριβάδια, τούρνες, πέρκες κ.α) και μάλιστα θεωρείται η δεύτερη πλουσιότερη λίμνη σε αλιεύματα της Ελλάδας. Αν θέλετε να κάνετε μια κρουαζιέρα στη λίμνη πρέπει να πάτε στην προβλήτα της βόρειας παραλίας της Καστοριάς απ’ όπου ξεκινά το κλειστό δημοτικό καραβάκι «Orestias Cruise». Για πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλ. 24670 26777.




Πόλη της Καστοριάς

Η πόλη πήρε το όνομά της μάλλον από τους κάστορες που ζούσαν στη λίμνη. Στην πορεία των αιώνων άλλαξε πολλές φορές χέρια (Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Βούλγαροι, Νορμανδοί, Σέρβοι, Οθωμανοί) πριν την απελευθερώσει το 1912 ο ελληνικός στρατός. Κατά την τουρκοκρατία πολλοί ντόπιοι έφυγαν για την Κεντρική Ευρώπη (Βιέννη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Παρίσι). Από τον 17ο αιώνα στην πόλη άρχιζαν να χτίζονται εντυπωσιακά αρχοντικά για λογαριασμό των γουναράδων που είχαν πλουτίσει από το εμπόριο στην Ευρώπη.

Αυτή λοιπόν η προικισμένη αρχιτεκτονικά πόλη αδικήθηκε παράφορα από τον μεταπολεμικό νεοέλληνα. Τα παλιά, εκπληκτικής αρχιτεκτονικής, αρχοντικά τα βρίσκεις πια με πολύ προσπάθεια. Αντιθέτως δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να δεις τριώροφες οικοδομές αποτέλεσμα των περίφημων αντιπαροχών που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Πάλι καλά που το σύνολο των κτισμάτων διαθέτουν κεραμοσκεπές. Κάτι πρέπει να δίνει μια ταυτότητα σε κάθε μέρος. Και αφού τα μακεδονίτικα αρχοντικά δε μας κάναν, αρκούμαστε στο συνδυασμό του λευκού με το κεραμιδί.

Καλά που υπάρχει και το Ντoλτσό η ομορφότερη συνοικία της πόλης. Στην πλατεία τουΝτoλτσό θα δείτε το αρχοντικό Πηχεώνος που αναπαλαιώθηκε για να στεγάσει το μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα. Στο δρόμο προς το λαογραφικό μουσείο θα δείτε το πανέμορφο κτίριο στο οποίο στεγάζεται (αρχοντικό Νεράντζη- Αϊβαζή). Γενικά στην περιοχή αυτή θα δείτε αρκετά παλιά αρχοντικά που αναπαλαιώθηκαν τα τελευταία χρόνια και αποτελούν αρχιτεκτονική ανάσα για την πόλη. Όμορφα κτίσματα, αυτή τη φορά νεοκλασικού ρυθμού των αρχών του 20ου αιώνα, θα δείτε στο παραλίμνιο δρόμο (Νίκης) ή τον παράλληλό της (Χριστοδούλου) που οδηγεί στο Αποζάρι. Στοεμπορικό κέντρο της πόλης που ορίζεται από τις οδούς Ερμού, Ιουστινιανού και Κομνηνών μπορείτε να δείτε καταστήματα γουναρικών και σουβενίρ, αλλά προς θεού, πηγαίνετε με τα πόδια όχι με το αυτοκίνητο.

Η Καστοριά μπορεί να περηφανεύεται (δεν τον κάνει όμως) και για τα οθωμανικά της μνημεία. Πίσω από τη Νομαρχία βρίσκεται η ιερατική σχολή (μεντρεσές) που λειτούργησε από το 1820 έως το 1912. Το κτίριο που έχει σχήμα Π και (έλεος) χρησιμοποιήθηκε μετά την απελευθέρωση ως χώρος αποθήκευσης αλατιού που διέλυσε τα πάντα, όπως και τις, ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, τοιχογραφίες. Επίσης στην πόλη υπάρχουν και 7 ασυντήρητα τζαμιά



Αρχοντικά της Καστοριάς

Η κατασκευή των αρχοντικών άρχισε τον 17ο αιώνα και συνεχίστηκε ως το 19ο. Την κατασκευή ανέλαβαν κυρίως Ηπειρώτες και Μακεδονίτες μαστόροι της πέτρας για λογαριασμό των πλούσιων γουναράδων που ήρθαν από την Κεντρική Ευρώπη. Τα αρχοντικά της Καστοριάς είναι μοναδικά συνδυάζοντας φρουριακά στοιχεία και λαϊκή τέχνη και άλλα καλλιτεχνικά στοιχεία που έφερναν μαζί τους γουναράδες και μαστόροι από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Τα κτίσματα ήταν κυρίως διώροφα ή τριώροφα με εσωτερική αυλή, μαντρότοιχο και τετράγωνη κάτοψη. Τα αρχοντικά είχαν υπόγειο που χρησιμοποιούσαν ως αποθήκη. Το ισόγειο ήταν πετρόχτιστο ενώ οι άλλοι όροφοι ήταν κατασκευασμένοι με ελαφρύτερα υλικά (κυρίως ξύλο). Το εσωτερικό τους ήταν ζωγραφισμένο και διακοσμημένο με ξυλόγλυπτες οροφές, ντουλάπες και έπιπλα. Αξίζει να δείτε και να θαυμάσετε τα Αρχοντικά Μπασσάρα, Νάτζη, Εμμανουήλ, Βεργούλα, Σκουτάρη στο Ντόλτσο, τα αρχοντικά Τζώτζα, Σαπουντζή, Χριστοπούλου, Τσιατσιάπα, Ματζούρα στο Αποζάρι και αρκετά ακόμη κτίρια διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης.



Προφήτης Ηλίας Καστοριάς

Ο Προφήτης προστάτης των γουναράδων είναι ένα απλός πολυχώρος (εκκλησάκι, καφέ- εστιατόριο, κούνιες, μπασκέτες, μικρό πάρκο) που προσφέρει υπέροχη θέα προς την πόλη (βόρεια παραλία) και τη λίμνη. Αν συνεχίσετε μπορείτε να φτάσετε ακόμη πιο ψηλά στον Άγιο Αθανάσιο, την κορυφή του ομώνυμου λόφου, απ’ όπου η θέα είναι πιο εντυπωσιακή προς τη νότια παραλία της πόλης. Στο δρόμο από Προφήτη Ηλία προς Άγιο Αθανάσιο θα δείτε και το θέατρο του βουνού όπου το καλοκαίρι γίνονται ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θα σας έδινα οδηγίες για το πώς να πάτε με το αυτοκίνητο αλλά μάλλον θα μπερδευτείτε (όπως κι εγώ την πρώτη φορά που πήγα). Γι αυτό καλύτερα φτάστε ως την πλατεία Ομονοίας από την οδό Μητροπόλεως και ρωτήστε.

Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς

Στεγάζεται στο υπέροχο αρχοντικό Νεράντζη- Αϊβάζη στο Ντολτσό, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της καστοριανής αρχιτεκτονικής. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος και με εκπληκτική διακόσμηση σε όλες του τις αίθουσες. Εντύπωση θα σας κάνουν οι σειρές των παραθύρων και φεγγιτών που φωτίζουν τους χώρους με υπέροχα βιτρό από Βενετία και τη Φλωρεντία. Το μουσείο είναι ανοιχτό 10:00- 17:00 και τις Κυριακές 11:00- 1700. Για να επικοινωνήσετε τηλ. 24670 28603. Σε συνεννόηση με το μουσείο μπορείτε να δείτε και τη λαογραφική ενδυματολογική συλλογή που στεγάζεται στο αρχοντικό Εμμανουήλ στην πλατεία του Ντόλτσο. Στην Καστοριά λειτουργεί και δεύτερη λαογραφική συλλογή (Δεληνάνειο ή μουσείο της καστοριανής γυναίκας) με εργόχειρα, δαντέλες, υφαντά, είδη προικός, νυφικά. Είναι ανοιχτό το σαββατοκύριακο 11:00- 13:00 (τηλ. 24670 28155).



Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς

Το μουσείο αυτό φιλοξενεί σημαντικό βυζαντινό πλούτου της πόλης που έχει να κάνει κυρίως με εικόνες (περίπου 40) των 55 βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών της πόλης. Στις αποθήκες του το μουσείο φιλοξενεί ακόμη μεγαλύτερο πλούτο. 500 εικόνες (και αποτοιχισμένες από καστοριανούς ναούς) περιμένουν να ανέβουν στις αίθουσες του μουσείου. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας 8:30- 15:00. Για να επικοινωνήσετε τηλ. 24670 26781.

Εκκλησίες και Μοναστήρια της Καστοριάς

Κατά τα βυζαντινά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς χτίστηκαν πολλές μονές και ακόμη περισσότερες εκκλησίες από αυτοκράτορες και τιτλούχους της Πόλης καθιστώντας την δυνητικά περιοχή ως σημαντικό τόπο εκκλησιαστικού τουρισμού. Δυστυχώς οι περισσότεροι ναοί δεν είναι ακόμη επισκέψιμοι εσωτερικά. Η μονή της Μαυριώτισσας ή Μεσονησιώτισσας βρίσκεται δίπλα στη λίμνη σε ένα καταπράσινο τοπίο. Θεωρείται ότι κατασκευάστηκε το 1083 από τον Αλέξιο Κομνηνό όταν πήρε την πόλη από τους Νορμανδούς. Ονομάστηκε έτσι γιατί ο βυζαντινός αυτοκράτορας και ο στρατός του αποβιβάστηκαν στην περιοχή με βάρκες από την απέναντι περιοχή του Μαυροχωρίου. Το 17ο αιώνα έφτασε να έχει πάνω από 50 μοναχούς όμως στις αρχές του 20ου αιώνα παρήκμασε. Στο χώρο θα θαυμάσετε τις εξαίρετες τοιχογραφίες και αγιογραφίες και τον 900χρονο πλάτανο του προαυλίου. Για να την επισκεφτείτε επικοινωνήστε στο τηλ. 24670 22714. Η Παναγία Κουμπελιδίκηβρίσκεται στην περιοχή της παλιάς βυζαντινής ακρόπολης. Είναι ένας τρίκογχος ναός του 11ου αιώνα και πήρε το όνομα της από τον ψηλό τρούλο της (κουμπέ). Θα ξεχωρίσετε τη αγιογραφία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι μια τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα με εξαιρετικές τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Ο Άγιος Στέφανος στις παρυφές του λόφου του Αγίου Αθανασίου είναι μια τρίκλητη θολοσκέπαστη στη βασιλική με νάρθηκα με τοιχογραφίες που έγιναν από το 10ο ως τον 15οΤαξιάρχης της Μητρόπολης διαθέτει εσωτερικές τοιχογραφίες του 10ου και του 14ου αιώνα. Ο Άγιος Νικόλαος του Κασνίτζη βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας, είναι ένας μικρός μονόχωρος ναός με νάρθηκα, χτισμένος το 12ο αιώνα. Και κάτι περίεργο που μπορείτε να δείτε στην πόλη. Στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Λαχανά θα δείτε το 6όροφο κτίριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου και αν προσέξετε καλά θα καταλάβετε ότι στο ισόγειο το μεγαθήριο αυτό φιλοξενεί ένα εκκλησάκι (Παναγία Άρχοντος Αποστολάκη) του 1605. αιώνα.




Ραγκουτσάρια

Για μας εδώ στη Δυτική Μακεδονία τα Ραγκουτσάρια είναι η αρχή της μακράς περιόδου τουκαρναβαλιού. Γίνονται κάθε χρόνο 6 με 8 Ιανουαρίου, δηλαδή μετά τα Φώτα. Η ονομασία τους προέρχεται από το λατινικό rogatores, δηλαδή ζητιάνοι αφού οι μεταμφιεσμένοι συμμετέχοντες ζητούν δώρα για να διώξουν από τα σπίτια τα κακά πνεύματα. Τα Ραγκουτσάρια έχουν τις ρίζες τους στα ρωμαϊκά χρόνια και μετά τον Εμφύλιο που αρκετοί ντόποιοι γύρισαν ενέταξαν και στοιχεία ευρωπαϊκών φορεσιών. Στις γιορτές αυτές όλη η πόλη παίρνει χρώμα από τις ορχήστρες με τα χάλκινα, τους εκατοντάδες μεταμφιεσμένους και το άφθονο τσίπουρο. Κορύφωση των γιορτών η Τρίτη μέρα που πραγματοποιείται το έθιμο της πατερίτσας.



Γουνοποιεία

Η οικονομική ζωή της πόλης είναι άρρηκτα δεμένη με τη γούνα. Εδώ και αιώνες από τη γουνοποιεία βγάζουν το ψωμί τους πολλές οικογένειες στην Καστοριά. Κάποιες από αυτές βγάζουν για την ακρίβεια το παντεσπάνι τους. Η ιστορία της γούνας για την πόλη κρατάει από τον 10ο αιώνα. Από τον 17οου αιώνα ο κλάδος αυτοματοποιήθηκε με την εισαγωγή ραπτομηχανών. Κατά τη δεκαετία του 1970 ο κλάδος αναπτύχθηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Τότε με τη γούνα στην πόλη ασχολούνταν ούτε λίγο ούτε πολύ 15.000 εργαζόμενοι! Η Καστοριά ήταν μια εξαιρετικά πλούσια πόλη που συνέβαλλε και στην ενίσχυση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Από κει και πέρα ο κλάδος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα χρηματοοικονομικής (κραχ ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τη δεκαετία του 1980), εμπορικής (ανταγωνισμό από Κίνα) και οικολογικής φύσης (τη δεκαετία τα κινήματα αυτά γιγαντώθηκαν και οδήγησαν τους μεγάλους οίκους μόδας στην χρήση συνθετικών γουνών). Σήμερα ο κλάδος έχει μερικώς ανανήψει με άξονα κυρίως τη «ρωσική αρκούδα» αλλά είναι σημαντικά συρρικνωμένος. αιώνα η επεξεργασία και η εμπορία της έφερε πλούτο στην πόλη πράγμα που αποτέλεσε και την αφετηρία για το χτίσιμο των πανέμορφων αρχοντικών. Στις αρχές του 20

Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού

Στην περιοχή ανακαλύφθηκε ένας εκ των παλιότερων λιμναίους οικισμούς στην Ευρώπη της 6ης χιλιετίας π.Χ. Η πτώση της στάθμης της λίμνης από τα δημόσια έργα στα τέλη της δεκαετίας του 1930 φανέρωσε ξύλινους πασσάλους που αποτελούσαν βασικό οικοδομικό υλικό της εποχής. Με πολύ αργά βήματα οι έρευνες συνεχίστηκαν. Κατά καιρούς ήρθαν στην επιφάνεια αγγεία, εργαλεία, ειδώλια, κοσμήματα, διατροφικά κατάλοιπα, απανθρακωμένους καιρούς, οστά ψαριών, οστά ζώων οικόσιτων και άγριων, εργαλεία και ευρήματα που αποδείκνυαν με τρόπο περίτρανο την ύπαρξη οργανωμένης ζωής σε κοινότητα. Σήμερα στη περιοχή του Δισπηλιού που βρίσκεται 7 χλμ από την Καστοριά θα δείτε το χώρο που εξακολουθούν να γίνονται οι ανασκαφές, την αναπαράσταση του νεολιθικού οικισμού και μια συλλογή- έκθεση. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αναπαράσταση του νεολιθικού οικισμού που διαθέτει καλύβες πάνω σε πλατφόρμες και είναι μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματοςlife (μέρος της οποίας είναι και αντίστοιχος οικισμός της λίμνης της Οχρίδας). Η αναπαράσταση είναι ανοιχτή το χειμώνα 9:00- 17:00 (τηλ. 24670 21910). Η προσωρινή έκθεση ευρημάτων από Τρίτη έως Κυριακή 8:30- 15:00 (τηλ. 24670 85332).



Σπήλαιο Δράκου

Βρίσκεται κάτω από το λόφο του Αγίου Αθανασίου 1 χλμ από την πόλη στο δρόμο προς Μαυριώτισσα. Το ανακάλυψαν τη δεκαετία του 1940 ερασιτέχνες χάρις στη διάνοιξη του παραλίμνιου δρόμου από το στρατό. Τότε άρχισε να κυκλοφορεί και ο μύθος περί… δράκου της λίμνης (φυλούσε το χρυσωρυχείο που βρισκόταν μέσα στη λίμνη). Πιο συστηματικές εξευρενήσεις του σπηλαίου έγιναν στις δεκαετίες του 1950 και 1960 που αποκάλυψαν τις 10 αίθουσές και 7 υπόγειες λίμνες του. Το σπήλαιο είναι πια επισκέψιμο με ωράριο 10:30- 16:30. για πληροφορίες επικοινωνήστε στο 24670 26777.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Οι δραστηριότητες της περιοχής έχουν να κάνουν κατά το πλείστον με τη λίμνη. Οι διάφοροι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν αναδείξει την λίμνη σε σημαντικό κέντρο λιμναίων αθλημάτων σε διεθνές επίπεδο. Αν δεν είστε αθλητής ή καλύτερα πρωταθλητής αλλά θέλετε να περάσετε καλά μπορείτε να απευθυνθείτε στην καφετέρια Ταξιδιάρης Γάτος (στη νότια παραλία μετά το Ντολτσό) για να νοικιάσετε ποδήλατα (έχει και ποδήλατα 2 και 4 θέσεων), κανό- καγιάκ, να σας κάνουν ξεναγήσεις, πεζοπορίες ή εξορμήσεις με ποδήλατα βουνού στο Βίτσι και τοΓράμμο (τηλ. 6973781314). Και για να μην αδικήσουμε τους φίλους μας τους σκιέρ να θυμίσουμε ότι στο Βίτσι (25 χλμ από την πόλη) λειτουργεί ένα μικρό αλλά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους χιονοδρομικό κέντρο (τηλ. 24670 82666).

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Αυτή τη φορά δε θα σας κουράσουμε πολύ. Θα σας προτείνουμε την πιο κλασική και συνηθισμένη πεζοπορική διαδρομή της πόλης. Το μικρό γύρο της λίμνης. Είναι μια κυκλική διαδρομή 10 χλμ που ξεκινά και ολοκληρώνετε στο κτίριο της νομαρχίας. Παρκάρετε απέναντι από τη νομαρχία (θα βρείτε μάλλον θέση) και ξεκινήστε με κατεύθυνση δεξιά. Πολλοί κάτοικοι της πόλης κάνουν αυτή τη διαδρομή κάθε μέρα είτε τρέχοντας είτε βαδίζοντας. Στο δρόμο σας θα συναντήσετε το παραλίμνιο μέρος του Ντολτσό, την περιοχή Πετσιά (πήρε το όνομά της από τα απλωμένα δέρματα), το σημείο που βρίσκεται κάτω από τα εντυπωσιακά και το βράδυ φωτισμένα βράχια του βουνού, την περιοχή Μίτκα, το σπήλαιο του δράκου, το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας, τα ερείπια του βυζαντινού μοναστηριού του Αγίου Ζαχαρία, ο ναός του Αγίου Σωτήρα, τις γουλιανότρυπες και το ναυτικό όμιλο.


                                                     Βίντεο





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top