ΚΑΡΠΑΘΟΣ 



Αναζητούμε λόγους για τους οποίους μας ενθουσίασε η Κάρπαθος, η «κυρά του καρπάθιου πελάγους», όμως δε βρίσκουμε… και αυτό γιατί αν ασπαστούμε τη γνωστή κινέζικη παροιμία- μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις- τότε θα πρέπει να συγγράψουμε τόμους ολόκληρους. Όχι δεν είναι υπερβολή. Η Κάρπαθος είναι φιλόξενη αλλά δυσπρόσιτη, σεληνιακή αλλά και κατάφυτη, κοσμοπολίτικη αλλά και παραδοσιακή, ορεινή αλλά και παραθαλάσσια.



η γραφική Όλυμπος καθώς νυχτώνει



Γενικά στοιχεία

Είναι το δεύτερο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου και βρίσκεται ανάμεσα στη Κρήτη και τη Ρόδο, στο καρπάθιο πέλαγος. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Καρπάθου είναι η ποικιλία του φυσικού περιβάλλοντος και του ανάγλυφού της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην Κάρπαθο δεσπόζει το υψηλότερο βουνό στα Δωδεκάνησα (Λάστος 1215 μέτρα). Ολόκληρη η επικράτεια της Καρπάθου είναι ένα αμάγαλμα από βουνοπλαγιές, χαράδρες, χείμαρρους, σπηλιές, κοιλάδες, πηγές, όρμους και παραλίες. Το κλίμα στο νησί είναι μεσογειακό με αρκετά παρατεταμένο καλοκαίρι που συχνά συνοδεύεται από μελτέμια και σχετικά μικρό ποσοστό βροχόπτωσης κατά τους χειμερινούς μήνες. Γι αυτούς που έλκονται από την ποικιλία και την εναλλαγή του τοπίου ίσως η Κάρπαθος είναι το ομορφότερο ελληνικό νησί.





το λιμάνι του βορείου τμήματος του νησιού (Διαφάνι)

Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Πηγάδια. Κατά τη γνώμη μας, τα Πηγάδια αποτελούν μια οικιστική παραφωνία που δεν συνάδει με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον του νησιού. Πολύ μπετόν, αδιάφορης αρχιτεκτονικής κτίσματα και δύο νέες τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες. Εκτός των Πηγαδιών στο νησί υπάρχουν όμορφοι και ενδιαφέροντες οικισμοί τόσο στο νότο (Αρκάσα, Μενετές, Απέρι, Φοινίκι, Οθός, Λευκός, Μεσοχώρι) όσο και στο βορά (Διαφάνι, Όλυμπος, Αυλώνα).





πανοραμική άποψη της πρωτεύουσας (Πηγάδια)

Συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού αποτελεί η ανεξάντλητη λαϊκή της παράδοση. Δημοτικά τραγούδια, αυτοσχέδιες μαντινάδες, παροιμίες, αινίγματα, παραμύθια, μύθοι, παραδόσεις, ευχές, κατάρες και όρκοι αποτελούν βασικά στοιχεία του πολιτισμικού πλούτου της Καρπάθου. Επίσης, το καρπάθιο γλέντι είναι ονομαστό. Σε τέτοια γλέντια, που διοργανώνονται σε γάμους, βαφτίσεις, ονομαστικές γιορτές και πανηγύρια, τραγουδιώνται υπέροχες μαντινάδες συνοδευόμενες από τσαμπούνες, λύρες, λαούτα και βιολιά και χορεύονται παραδοσιακοί χοροί όπως ο «σιγανός», ο «γονατιστός», ο «πάνω χορός», η «σούστα», ο «φουμιστός» (μόνο στο γάμο), ο «ζερβός», τα «κεφαλλονίτικα», ο «αντιπατητής», ο αρκηστής. Στοιχείο της λαϊκής παράδοσης αποτελούν και τα τοπικά προϊόντα του νησιού όπως η σποίτικη σαρδέλα, η κάπαρη, το κρίθαμο, το μανούλι, οι κουλούρες, τα ξεροτήγανα, τα ξυλόγλυπτα, τα τέμπλα, οι σοφάδες,






το εκπληκτικό ανάγλυφο του νησιού (Όλυμπος)

Χάρτης Πανηγυριών Καρπάθου

10/02 Αγίου Χαράλαμπου - Απέρι

25/03 Ευαγγελίστριας - Πηγάδια

23/04 Άγιος Γεώργιος - Λευκός

17/07 Αγία Μαρίνα - Μενετές

27/07 Άγιος Παντελεήμωνας - Στες (Όθος)

27/07 Άγιος Παντελεήμωνας - Κατώδιο (Απέρι)

06/08 Χριστού - Όθος

06/08 Χριστού - Βαλαντού (Απέρι)

15/08 Δεκαπενταύγουστος στις Μενετές, Πυλές, Απέρι και Όλυμπο

22/08 Της Παναγίας - Κυρά Παναγία (Απέρι)

23/08 Της Παναγίας της Μερτωνίτισσας - Μερτώνας (Απέρι)

28/08 Άγιος Ιωάννης - Λακκί, Όλυμπος (Βρυκούντα)

29/08 Άγιος Ιωάννης - Λόροι (Απέρι)

07/09 Λαρνιώτισα - Πηγάδια

08/09 Παναγία η Βρυσιαννή - Μεσοχώρι

08/09 Παναγία της Πλαγιάς - Βωλάδα

14/09 Ύψωσις Τιμίου Σταυρού - Πυλές

17/09 Αγία Σοφία - Αρκάσα

03/11 Άγιος Γεώργιος - Σπόα

Πως θα πάτε

Εδώ είναι το ταξίδι… και τι ταξίδι! Για να φτάσετε στην Κάρπαθο θα πρέπει να κάνετε ένα αιγαιοπελαγίτικο τουρ. Το νησί εξυπηρετείται απευθείας από Πειραιά, όχι καθημερινά, με τα «ιστορικής σημασίας» Ιεράπετρα και Πρέβελης. Σχέδιο πρώτον: Πειραιάς, Σαντορίνη, Ανάφη, Κάσος, Κάρπαθος, Διαφάνι. Σχέδιο δεύτερον: Πειραιάς, Μήλος, Ηράκλειο, Σητεία, Κάσος, Κάρπαθος, Διαφάνι. Σχέδιο τρίτον: Πειραιάς Ρόδος με τα Bluestar και από κει με την ΑΝΕΚ προς Κάρπαθο και Διαφάνι, μέσω Χάλκης. Να σημειώσουμε ότι τα πλοία πιάνουν δύο λιμάνια στην Κάρπαθο: το κύριο λιμάνι της Καρπάθου (Πηγάδια) και το λιμάνι του βορείου τμήματος του νησιού (Διαφάνι).




το δικό μας καράβι αν και έκανε 20 ώρες να φτάσει είχε καλύτερη τύχη από αυτό της φωτογραφίας

Ασφαλώς δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι η Κάρπαθος έχει ένα σχετικά μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο στο νότιο τμήμα του νησιού που τη συνδέει με την Αθήνα, τη Ρόδο και το εξωτερικό, μέσω πτήσεων τσάρτερ.





στις ακτές γύρω από το αεροδρόμιο θα συναντήσετε απίστευτες αμουδερές παραλίες

Που θα φάτε

Στον κεντρικό δρόμο από Πηγάδια προς Αρκάσα (9 χλμ από τα Πηγάδια) θα συναντήσετε το γραφικότατο χωριό Μενετές. Ακριβώς στο κέντρο του οικισμού πάνω στον κεντρικό δρόμο βρίσκεται το υπέροχο ταβερνάκι (συγνώμη αλλά το όνομα δεν το θυμάμαι αλλά σίγουρα δεν θα δυσκολευτείτε να καταλάβετε ποιο είναι). Εξαιρετικά καλές τιμές, ανοιχτό όλο το χρόνο, εγγυημένη ποιότητα, ευγενέστατο προσωπικό, πελατεία που απαρτίζεται κυρίως από ντόπιους, μεγάλες μερίδες ήταν τα βασικά στοιχεία που έκαναν το στομάχι μας να το λατρέψει.





η υπέροχη ταβέρνα στο γραφικότατο χωριό Μενετές

Αν είστε τυχεροί απέναντι ακριβώς από το ταβερνάκι ίσως συναντήσετε τον κύριο Δημήτρη που θα σας περιγράψει ήθη και έθιμα του τόπου, την ιστορία του χωριού. Εμείς είχαμε την τύχη να δούμε και το σπίτι του στολισμένο εσωτερικά με πραγματικά αριστουργήματα λαϊκής τέχνης λόγω γάμου.





το στολισμένο σπίτι του κυρίου Δημήτρη

Αν θέλετε να τιμήσετε το βόρειο τμήμα του νησιού τότε έχετε δύο βασικές επιλογές το Διαφάνι και τη Όλυμπο. Στο Διαφάνι έχει αρκετά καλά ταβερνάκια στο λιμάνι με σχετικά καλές τιμές και ποιότητα. Εμείς φάγαμε στο «Παρά θιν' αλός» και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Στην Όλυμπο φάγαμε στον «Μπλε Κήπο» (Blue Garden). Πολύ μεγάλες μερίδες, πολύ καλές τιμές, πολύ φιλικοί οι ιδιοκτήτες. Όλα σε υπερθετικό βαθμό εκτός από τις τιμές.




η καταπληκτική θέα από τον Μπλέ Κήπο

Καλό θα ήταν πριν φύγετε από το νησί να έχετε δοκιμάσει «μακαρούνες».




αν πάτε στην Κάρπαθο οι μακαρούνες είναι must

Που θα βγείτε

Αν είστε φανατικοί του clubbing και δεν μπορείτε να το αποχωριστείτε ούτε στην άκρη της Ελλάδας τότε βουρ στα Πηγάδια. Αν θέλετε κάτι πιο χαλαρό τότε η Αρκάσα θα γίνει το στέκι σας. Αν είστε πιο παραδοσιακοί τότε σίγουρα η Όλυμπος θα σας καλύψει, ειδικά αν πετύχετε κάποιον από τους λυράρηδες του Αιγαίου.



Αρκάσα by night

Που θα κάνετε μπανάκι

Το νησί διαθέτει περισσότερες από 50! παραλίες που καλύπτουν όλα τα γούστα. Θέλετε άμμο, πέτρα, πετραδάκι, βράχια; Θέλετε πολυκοσμία, λίγο κόσμο ή καθόλου; Θέλετε εύκολη πρόσβαση, δύσκολη ή καθόλου πρόσβαση; Θέλετε θάλασσα με κύμα ή ηρεμία; Θέλετε ομπρελοξαπλώστρες ή απουσία υποδομών; Είναι άσκοπο να σας προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο. Χωρίστε το νησί σε 4 ζώνες (Βόρεια, Νότια, Ανατολικά και Δυτικά) και γνωρίστε όσο το δυνατόν περισσότερες παραλίες. Θυμηθείτε ότι στα βόρεια του νησιού οι παραλίες έχουν κατά κύριο λόγο βοτσαλάκι σε ένα τοπίο με αρκετή βλάστηση (όση έμεινε από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών). Στο νότιο τμήμα η κατάσταση θυμίζει περισσότερο ένα κυκλαδίτικο τοπίο.

Ενδεικτικά:

Στα βόρεια προτείνουμε: Βανάντα, Παπά Μηνά, Φορόκλι και Άγιο Μηνά.



Στα δυτικά προτείνουμε: Ποτάλι, Άδεια, Πρόνι και Άγιο Νικόλαο Αρκάσας.



Στα ανατολικά προτείνουμε: Άπελλα, Αχάτα και Κυρά Παναγιά.




Στα νότια προτείνουμε: Δαμάτρια, Χριστού Πηγάδι και Διακόφτη.






Που θα μείνετε

Υπάρχει πληθώρα κλινών σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Θα σας συνιστούσαμε να αποφύγετε τη «βασίλισσα του μπετόν» τα Πηγάδια. Επίσης αν επισκεφτείτε την Κάρπαθο high-season(Αύγουστο) και επιθυμείτε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο με όλες τις ανέσεις (tv, a/c, κουζινάκι, ψυγείο και θέα) να μην δώσετε πάνω από 40€- 45€.





στο Διαφάνι θα βρείτε πολλές επιλογές διαμονής

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Στην Όλυμπο οι μεγαλύτερες γυναίκες φορούν ακόμη τις παραδοσιακές ενδυμασίες δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα από άλλες εποχές. Στην είσοδο της Ολύμπου θα συναντήσετε καταστήματα λαϊκής τέχνης στα οποία οι γυναίκες της παρέας μπορούν να φορέσουν την παραδοσιακή μαντήλα και να κάνουν μια ευχή.




άποψη από το κατάστημα της γυναίκας του συναδέλφου γυμνασιάρχη της Ολύμπου

Ο δρόμος από το νότιο τμήμα του νησιού προς το βόρειο είναι ακόμη χωμάτινος (18χλμ χωματόδρομος). Όμως είναι αρκετά προσβάσιμος αφού έχει διαπλατυνθεί σε αρκετά σημεία και είναι σχεδόν έτοιμος για ασφαλτόστρωση. Προσοχή στις μικρές μπετόβεργες που προεξέχουν στη μέση του δρόμου και μπορούν να σας σκίσουν τα λάστιχα. Μην ακούσετε κάποιους από το νότιο τμήμα που μπορεί να σας πουν ότι η πρόσβαση είναι μόνο δυνατή με θαλάσσια ταξί.





μια αξέχαστη χωμάτινη διαδρομή που κάποτε ήταν και καταπράσινη

Κυκλοφορεί χάρτης του νησιού από τις εκδόσεις road αλλά και λίγο πιο μικρός χάρτης (το ίδιο περιεκτικός) σε συνεργασία με τη road και την τοπική αυτοδιοίκηση σε καλύτερη τιμή.

Χρήσιμα links

www.ecoislands.gr

www.karpathos.org

www.karpathos.gr

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Αστυνομία Καρπάθου: 22450 22223

Αστυνομία Διαφανίου: 22450 51213

Αστυνομία Μεσοχωρίου: 22450 71210

Αστυνομία Αερολιμένα Καρπάθου: 22450 91017

Τουριστική Αστυνομία: 22450 22212

Λιμεναρχείο Καρπάθου: 22450 22227

Κέντρο Υγείας Καρπάθου: 22450 23858

Πρώτες Βοήθειες Ολύμπου: 22450 51210

Πρώτες Βοήθειες Μεσοχωρίου: 22450 71209

Πρώτες Βοήθειες Μενετών: 22450 81222

Αερολιμένας Καρπάθου: 22450 91120

Δήμος Καρπάθου: 22450 22427

ΚΤΕΛ Καρπάθου: 22450 22338

Ταχυδρομείο Καρπάθου: 22450 22219

Ταξί Καρπάθου: 22450 22705

ΟΤΕ Καρπάθου: 22450 23399
πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top