Δείτε τί ανακαλήψαμε σε ένα σαβ/κο   
Γνωρίσαμε έναν τόπο υπέροχο, πανέμορφο, ζωντανό, πραγματικό, με γραφικούς οικισμούς, κατάφυτες πλαγιές, απίστευτες παραλίες. Δε νομίζω ότι υπάρχει πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της έκφρασης κλισέ «και βουνό και θάλασσα». Τώρα λοιπόν που αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε τον όμορφο κόσμο του Πηλίου ή απλά να τον ξαναγνωρίσετε. Για να πάρετε μια καλή και συνολική γεύση του «βουνού των Κενταύρων» θα πρέπει να το «σπάσετε» σε βόρειο και νότιο και να οπλιστείτε με υπομονή για τους σκουλικόδρομους που θα συναντήσετε. Και επειδή βόρειο και νότιο μαζί σε ένα 2ημερο δεν γίνεται, ξεκινάμε με το βόρειο.


Τι μπορείτε να κάνετε και να δείτε στο Βόρειο Πήλιο σε 2 μέρες;
Την πρώτη μέρα:

Σήμερα μπορείτε να κάνετε μια αναγνωριστική και σχετικά χαλαρή (για τα δεδομένα του Πηλίου) βόλτα στο Βόρειο Πήλιο. Παίρνοντας σαν κέντρο τα Χάνια ξεκινήστε πρωί- πρωί, ανεβείτε μια βόλτα προς τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Αγριόλευκες Πηλίου. Δείτε το, φωτογραφήστε το και πάρτε το δρόμο για πίσω. Πριν τα Χάνια στρίψτε δεξιά και οδηγήστε για 14 χλμ σε ένα δρόμο με συνεχείς στροφές. Εκεί στη διασταύρωση συνεχίστε ευθεία προς Τσαγκαράδα (όχι προς Ζαγορά) και σε 6 χλμ θα είστε στη Μακρυρράχη. Μπείτε στον οικισμό και κατεβείτε προς τον παραθαλάσσιο οικισμό Άγιοι Σαράντα. Από τους Αγίους Σαράντα συνεχίστε στον παραλιακό δρόμο προς Χορευτό. Από το Χορευτό συνεχίστε σε έναν δύσκολο παραλιακό δρόμο προς το Πουρί και από κει φτάστε στον τελευταίο σταθμό της βόλτα σας μετά από 6 χλμ τη Ζαγορά. Για να αξιοποιήσετε και το βράδυ σας, μπορεί να κάνετε μια περατζάδα από την Πορταριά και τη Μακρινίτσα.



πό τους Αγίους Σαράντα αξίζει να επισκεφτείτε τη μονή Ταξιαρχών η οποία θεωρείται η Αγία Λαύρα της Θεσσαλίας λόγω του ρόλου της στην επανάσταση του 1821 (για ξεναγήσεις τηλ. 24230 86207). Ο οικισμός του Χορευτού δεν παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον όμως αξίζει να τον επισκεφτείτε για να δείτε την υπέροχη παραλία. Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή αυτή μπορείτε να βρείτε καλά και προσιτά καταλύματα για τους καλοκαιρινούς μήνες). Στο Πουρί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε έναν όμορφο μακρόστενο οικισμό με ανεμπόδιστη θέα προς το Αιγαίο και το Χορευτό. Σημείο αναφοράς του οικισμού είναι η κεντρική πλατεία με τον πλάτανο και το ναό του Αγίου Δημητρίου του 1743. Στο δρόμο που ενώνει το Πουρί με τη Ζαγορά (2,5 χλμ πριν τη Ζαγορά) θα συναντήσετε δρόμο που θα σας οδηγήσει στη μονή της Παναγίας της Ράσοβας του 13ου αιώνα Στη Ζαγορά των 4 οικισμών (Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα, Αγία Κυριακή, Άγιος Γεώργιος και Σωτήρα) θα δείτε εντυπωσιακά μεγάλα σπίτια και πυργόσπιτα, την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του 1803, της Αγίας Κυριακής του 1740, του Αγίου Γεωργίου του 1765 στην κεντρική πλατεία του χωριού, το Ελληνομουσείο, τη βιβλιοθήκη αλλά και τις μεγάλες αποθήκες- ψυγεία του αγροτικού συνεταιρισμού που μας θυμίζουν ότι πρόκειται για μια ζωντανή και παραγωγική περιοχή της χώρας και όχι για ένα τουριστικό ανδρείκελο.

Τη δεύτερη μέρα:

Η δεύτερη μέρα είναι κάπως πιο κουραστική. Για να λέμε την αλήθεια εξοντωτική. Εμείς πάντως την κάναμε (φτάσαμε ακόμη και στο Τρίκερι) άρα μπορείτε κι εσείς. Ξεκινήστε από τα Χάνια και κατευθυνθείτε προς τη Μακρυράχη, 6 χλμ παρακάτω θα συναντήσετε τον Κισσό, 6 χλμ παρακάτω το Μούρεσι και σε 2 χλμ θα είστε στην Τσαγκαράδα. 15 χλμ από την Τσαγκαράδα θα συναντήσετε κεντρική διασταύρωση που αριστερά θα σας πάει στο Νεοχώρι και δεξιά προς Μηλιές. Στρίψτε δεξιά και σε 5 χμ θα είστε στις Μηλιές. Μετά τις Μηλιές θα συναντήσετε στα 2 χλμ τη Βυζίτσα και λίγο παρακάτω τις Πινακάτες (2 χλμ). 5 χλμ μετά θα δείτε τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Από κει και πέρα είναι πολύ εύκολο να βγείτε στο Βόλο (μέσω Αγίου Βλάσιου, Αγριάς) και να επιστρέψετε στις εστίες σας.



Να σημειώσουμε ότι υπάρχει και δρόμος από Κισσό για Χάνια Πηλίου που κόβεις δρόμο και γλιτώνεις στροφές. Η σήμανση γράφει ότι ο δρόμος είναι κλειστός αλλά τα σαββατοκύριακα δεν γίνονται έργα και άρα μπορείς να περάσεις με δική σου ευθύνη. Όταν όμως το χιονοδρομικό είναι ανοιχτό ο δρόμος δεν δίνεται στην κυκλοφορία διότι από πάνω περνά μια πίστα σκι!



Η παραπάνω διαδρομή είναι απλά ο μεγάλος κύκλο του Βορείου και Κεντρικού Πηλίου. Μια από τις ομορφότερες διαδρομές φυσικού κάλους και παραδοσιακών οικισμών, θα τολμούσαμε να πούμε, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και επειδή η βόλτα αυτή περνά από δεκάδες οικισμούς, μοναστήρια, παραλίες, αξιοθέατα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα δεν τα προλαβαίνετε. Οπότε ή μένετε κανά δυο μέρες ακόμη, ή ό,τι προλάβατε προλάβατε. Πάντως ακόμη και η οδήγηση σε αυτό το φυσικό και δομημένο τοπίο έχει να σας δώσει πολλά.



Ο Κισσός είναι ένα μικρό και πανέμορφο χωριό με σήμα κατατεθέν την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (www.agiamarina-kissos.com τηλ. 24620 31619) του 1650 με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και την γραφική πλατεία. Το Μούρεσι όπου και αξίζει να δείτε την κεντρική του πλατεία με το ναό της Αγίας Τριάδας με το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η πολυδιαφημισμένηΤσαγκαράδα σίγουρα θα σας μπερδέψει. Αποτελείται από 4 διακριτούς οικισμούς έτσι που νομίζεις ότι πρόκειται για 4 διαφορετικά χωριά (Άγιος Στέφανος, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή, Ταξιάρχες). Τα υπέροχα σπίτια, τις εκκλησίες, τα αξιοθέατα της Τσαγκαράδας δύσκολα θα τα δείτε και αυτό γιατί είναι χαμένα μέσα στο απόλυτο πράσινο. Μην αμελήσετε να δείτε τη Νανοπούλειο σχολή (κτίσμα του 1863) που σήμερα στεγάζεται το δημοτικό σχολείο, την Αχιλλοπούλειο σχολή (κτίσμα του 1864) όπου στον 1ο όροφο στεγάζεται λαογραφική συλλογή (ανοιχτό 8:30- 14:30), την πλατεία της εκκλησίας των Ταξιαρχών του 1786, το Καρτάλειο δημοτικό σχολείο, την πλατεία της Αγίας Κυριακής στην ομώνυμη συνοικία με το ναό του 1746 και το μονότοξο πέτρινο γεφύρι της Τσασκαράδας του 1787 χτισμένο από μάστορες του Πενταλόφου Κοζάνης (Ζουπανιώτες- Ζουπάνι- Πεντάλοφος). Στις Μηλιές μπορείτε να θαυμάσετε την κάτω μεριά του οικισμού που τερματίζει ο Μουτζούρης (μια ενεργή σιδηροδρομική γραμμή από άλλες εποχές που αξίζει να δείτε και να ταξιδέψετε, πληροφορίες τηλ. 24210 25330 & 24056, www.ose.gr), την εκκλησία των Ταξιαρχών και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Η Βυζίτσα είναι ένα πολύ καλά αναστηλωμένο χωριό με εκπληκτικής αρχιτεκτονικής 3οροφα αρχοντικά. Στο χωριό θα δείτε την πλατεία με τη βρύση Μούσγα του 1888, την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής του 1725 με τον ξυλόγλυπτο άμβωνα και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου του 1797. Οι Πινακάτες είναι ένα ιδανικό μέρος για βόλτα και καφέ το απόγευμα αφού ο ήλιος τους βλέπει τότε. Στον οικισμό που αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια θα δείτε τη βασιλική του Αγίου Δημητρίου, την πλατεία με τη μαρμάρινη κρήνη του 1894 και τον πλάτανο 500 ετών. Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας θα σας προσφέρει υπέροχη θέα στον Παγασητικό αλλά και μια μοναδική ευκαιρία περιήγησης στα λιθόστρωτα στενά του όπου θα δείτε την βασιλική του Αγίου Αθανασίου του 1795 (για τα μπείτε τηλ. 24230 22672), το διπλανό παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το γεφύρι του Αγίου Αθανασίου, τη βρύση Ψημένη Κι το ναό του Αγίου Γεωργίου.



Μετάβαση στο Πήλιο

Το εύκολο είναι να φτάσετε μέχρι το Βόλο που απέχει 320 χλμ από την Αθήνα και 210 χλμ από τηΘεσσαλονίκη. Το πιο δύσκολο αλλά όμορφο και συναρπαστικό είναι να κινηθείτε στους στενούς και γεμάτους στροφές δρόμους του Πηλίου. Σημαντική βοήθεια μπορούν να σας δώσουν οι χάρτες: Βόρειο Πήλιο- Μαυροβούνι (Ανάβαση 7,5€), Πήλιο (road 9€) και Πήλιο (Όραμα 6€).

Διαμονή στο Πήλιο

Το Πήλιο είναι μια απέραντη πολιτεία με καταλύματα. Εδώ η παραδοσιακή φιλοξενία κοστίζει πολύ ακριβά τις περιόδους ακμής. Όμως μπορείτε να βρείτε πολύ καλές τιμές στις άλλες περιόδους, ειδικά αν αναλογιστείτε ότι το Πήλιο είναι πραγματικά ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή, για κάθε καιρό, για κάθε διάθεση. Μην τους τα ακουμπήσετε στη high season. Εμείς πάντως μείναμε στο Χορευτό (παραθαλάσσια και πολύ βόρεια) τον Ιούνιο σε ένα τεράστιο δίκλινο με όλες τις ανέσεις με 35€ τη βραδιά και φανταστική θέα στην παραλία, το λιμανάκι και το απέραντο Αιγαίο. Αν ψάξετε καλά θα βρείτε κι εσείς καλές και συμφέρουσες τιμές σε πολύ αξιόλογα καταλύματα.



Φαγητό στο Πήλιο

Θα σας προτείναμε την πρώτη μέρα να επιλέξετε είτε «τα δελφίνια», μια ταβέρνα με ψάρι και κρεατικά που είναι ανοιχτή όλο το χρόνο στο Χορευτό είτε κάποια από τις πολύ καλές ταβέρνες της Ζαγοράς (Μεϊντάνι, Δήμητρα, Πέτρος, Πατής) που παίζει πολύ γάστρα και σούβλα. Για τη δεύτερη μέρα προτείνουμε είτε την Ταβέρνα «Δίκταμος» μεταξύ Τσαγκαράδας- Μυλοποτάμου με πανέμορφη θέα στο Αιγαίο, είτε την ταβέρνα Παλιοβίγλα στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας σε ένα καταπράσινο τοπίο. Οι τιμές που συναντήσαμε στο φαγητό δεν ήταν εξωφρενικές και κυμαίνονταν γύρω στα 30€ τα 2 άτομα (2 κύρια πιάτα, 2 ορεκτικά, 1 σαλάτα, ½ κρασί).



Διασκέδαση στο Πήλιο

Η περιοχή του Πηλίου διαθέτει πολλά μέρη που μπορείτε να πιέτε το ποτάκι σας. Κυρίως μιλάμε για καφέ- μπαρ με χαλαρή διάθεση και όχι τόσο έντονους ρυθμούς. Καλό στέκι είναι η Σκάλα στη Τσαγκαράδα που παίζει ροκ, το Σχολαρχείο στον Κισσό (γλυκά κουταλιού και άλλα, βότανα, καφέ), το Επίκεντρο στη Μακρινίτσα όπου ο Παγασητικός θα είναι στα πόδια σας. Υπάρχει και club στη Ζαγορά (Πέτρινο) για όσους δεν μπορούν να αφήσουν κακές συνήθεις πίσω στα αστικά κέντρα.

Παραλίες στο Πήλιο



Σε όλο το βόρειο Πήλιο υπάρχουν δεκάδες πανέμορφες, πεντακάθαρες και κρυστάλλινες (κρύο το νερό) παραλίες. Χαρακτηριστικό των ακτών ολόκληρης της Μαγνησίας είναι ή έντονη ποικιλομορφία του ανάγλυφου που έχει ως αποτέλεσμα φανταστικέ, μικρές παραλίες μέσα στο πράσινο και σε απόσταση αναπνοής από το βουνό. Ακόμη και το χειμώνα μια επίσκεψη στις ακτές του Πηλίου και κυρίως σε αυτές του Παγασητικού (Ελίτσα, Ανάληψη, Χορευτό, Άγιοι Σαράντα, Παπά Νερό, Νταμούχαρη, Αγία Κυριακή, Φακίστρα, Μυλοπόταμος, Λαμπινού) είναι εμπειρία μοναδική. Να σημειώσουμε πάντως ότι επειδή παραλιακοί δρόμοι σχεδόν δεν υπάρχουν, η επίσκεψη σε μια παραλία θα σας πάρει αρκετή ώρα.

Πηγη





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top