Σημείο αναφοράς γιά την  περιοχή το ευρωπαικό μονοπάτι Ε4

Δεν είναι τυχαίο που η περιοχή εχει σηματοδοτηθεί ...

~ από το Ε4 ενα μονοπάτι που διασχίζει τη φύση σέ

περιοχές άπειρου κάλους ..ξεκινάει από την βόρεια ευρώπη

καί φτάνει μέχρι τή ΚΡΗΤΗ ....

.....γιά αυτό όμως θα μιλήσουμε σέ επόμενες δημοσιέυσεις


Ο Γράμμος είναι ένα πανέμορφο και δυσπρόσιτο βουνό στα σύνορα Ελλάδας- Αλβανίας. Στο ελληνικό έδαφος το βουνό μοιράζεται μεταξύ των νομών Καστοριάς και Ιωαννίνων. Είναι το τέταρτο ελληνικό βουνό σε ύψος με την κορυφή του να φτάνει στα 2.520 μέτρα. Αποτελεί μέρος του ευρύτερου συνόλου της οροσειράς της Πίνδου. Από τον Γράμμο πηγάζουν οι ποταμοί Αλιάκμονας και Σαραντάπορος. Στην περιοχή κυριαρχούν βραχώδεις πλαγιές, ψηλές και εντυπωσιακές κορυφές, μόνιμοι και ορμητικοί χείμαρροι, πολλές πηγές και ορεινές λίμνες. Για τη χώρα μας έχει και μεγάλη ιστορική αξία μιας εκεί έλαβαν χώρα οι τελικές μάχες του Εμφυλίου Πολέμου.






Ο Γράμμος είναι ένα πραγματικό ποίημα της φύσης. Παρόλα αυτά δεν είναι από τα λιγότερο τουριστικώς αξιοποιημένα βουνά της χώρας μας. Ίσως αυτό να είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα. Είναι ένα παρθένο βουνό που σας περιμένει να το γνωρίσετε. Ξεχάστε λοιπόν τα χιονοδρομικά κέντρα και τα παρελκόμενα αυτών και αφεθείτε στη μαγεία του.





ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Βιότοπος





Ο Γράμμος αποτελεί σπάνιο βιότοπο για πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας. Στα όρια του βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη του ζωικού βασιλείου που απειλούνται με εξαφάνιση όπως η καφέ αρκούδα, το αγριογούρουνο, το ζαρκάδι, ο λύκος, το αγριόγιδο (αντιλόπη ευρωπαϊκού είδους), η βίδρα, η αγριόγατα (κάποιοι έχουν κάνει λόγο και για τον περίφημο λίγκα, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί). Σχετικά με την ορνιθοπανίδα, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στην περιοχή του Γράμμου ενδημούν τρία σημαντικά επιδημητικά αρπακτικά: ο Χρυσαετός, ο Πετροκότσυφας και η Χαμοκελάδα. Επιπλέον στην περιοχή υπάρχουν πολλοί πετρίτες, ασπροπάριδες, δρυοκολάπτες, σταχτοτσικλητάρες, κούρκοι και κοκκινοκαλιακούδες. Τέλος δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε τους αλπικούς τρίτωνες (σαύρες του νερού ή κατά τους ντόπιους ψάρια με πόδια) το ενδημικό αυτό το είδος των αλπικών λιμνών της Πίνδου. Σε ό,τι αφορά τη δασοκάλυψη του βουνού αυτή είναι εντυπωσιακή αφού εκεί θα δείτε υπέροχα δάση μαύρης πεύκης, ελάτου, οξιάς, δρυός, καστανιάς, πλατάνου. Ορόσημο της περιοχής αποτελεί το παρθένο δάσος «Μπαρούγκα», ένα μικτό δάσος οξιάς, ελάτης και μαύρης πεύκης με ανοιχτούς βοσκότοπους που παρουσιάζει ιδιαίτερη οικολογική, επιστημονική και αισθητική αξία και έχει ανακηρυχθεί «Μνημείο της Φύσης».

Δρακολίμνες





Υπάρχουν 2 αλπικές λίμνες στην ευρύτερη περιοχή του Γράμμου. Η μια βρίσκεται στα όρη των Αρένων και ονομάζεται Μουτσάλια. Η άλλη (Γκίστοβα) βρίσκεται κοντά στην υψηλότερη κορυφή του Γράμμου στα σύνορα με την Αλβανία. Στην λίμνη Μουτσάλια μπορείτε να φτάσετε με 4Χ4 ή και απλό ΙΧ (αλλά με προσοχή) είτε από την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων (συχνά ο δρόμος αυτός κλείνει από κατολισθήσεις) είτε από Επταχώρι, Χρυσή Πευκόφυτο. Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των1.800 μέτρων, το τοπίο είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ και σας συνιστούμε να πάτε Σεπτέμβριο- Οκτώβριο ή Απρίλιο- Μάιο. Δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να δείτε τους αλπικούς τρίτωνες να κολυμπούν στα κρυστάλλινα νερά της λίμνη. Η λίμνη Γκίστοβα βρίσκεται σε υψόμετρο 2.350 μέτρων (προκαλεί ζάλη) και μπορείτε να φτάσετε εκεί με πεζοπορία από το χωριό Γράμμο [στο οποίο θα φτάσετε με (δύσκολο σε πολλά σημεία) χωματόδρομο 18 χλμ από Νεστόριο, Πεύκο]. Για να την προσεγγίσετε με χιόνια θα πρέπει να είστε οργανωμένοι και να φέρετε ειδικό εξοπλισμό. Το καλοκαίρι είναι καλύτερο για μας τους ερασιτέχνες αν και πάλι μπορεί να έχει χιόνι πάνω από τα 1.800 μέτρα.

Οικισμοί





Οι οικισμοί του Γράμμου είναι λίγοι αλλά καλοί. Στο νομό Καστοριάς γύρω ή πάνω στις πλαγιές του βουνού θα συναντήσετε τον Πεύκο, το Πευκόφυτο, τη Χρυσή και στο νομό Ιωαννίνων τη Λυκοράχη, το Κεφαλοχώρι, την Λυκοράχη και την Αετομηλίτσα. Για να επισκεφτείτε τα χωριά του Γράμμου που ανήκουν στην Καστοριά θα πρέπει να φτάσετε στο Νεστόριο ή στο Επταχώρι. Τα χωριά αποτελούν μνημεία της πέτρας. Σήμερα τα περισσότερα είναι εγκαταλειμμένα ή έχουν ελάχιστους κατοίκους λόγω του Εμφυλίου και των μετεμφυλιακών σκληρών χρόνων. Τα τελευταία χρόνια στο χωριό του Γράμμου έχουν κατασκευαστεί κάποιες ταβέρνες και καταλύματα. Στα χωριά που ανήκουν στα Ιωάννινα μπορείτε να φτάσετε από την παλιά εθνική Κοζάνης- Ιωαννίνων (στρίβετε μεταξύ Επταχωρίου και Πυρσόγιαννης). Το πολυπληθέστερο και ομορφότερο χωριό είναι αδιαμφισβήτητα η Αετομηλίτσα που βρίσκεται πραγματικά σκαρφαλωμένη στις νότιες πλαγιές του Γράμμου σε υψόμετρο1.550 μέτρων και εκπληκτική θέα προς την κορυφή του Γράμμου βόρεια και προς την κορυφή του Σμόλικα νότια. Το χειμώνα θα βρείτε πολύ λίγους στο χωριό. Το καλοκαίρι όμως θα βρείτε πολλούς παραθεριστές από όλη την Ελλάδα (ντόπιοι που έχουν αναπαλαιώσει τα σπίτια τους) , 2 ταβέρνες και πάνω απ’ όλα δροσιά.


Γράμμος και Εμφύλιος







Το βουνό αυτό είναι συνηφασμένο με τον Εμφύλιο Πόλεμο. Εκεί έγιναν οι τελευταίες σκληρές μάχες που οδήγησαν στην ήττα του Δημοκρατικού Στρατού το 1949. στο δρόμο από το Νεστόριο προς το χωριό Γράμμο θα συναντήσετε την προτομή του Πέτρου Κόκκαλη- γιατρού, υπουργού του βουνού και στελέχους του ΚΚΕ. Λίγο πιο κάτω μέσα σε μια σπηλιά βρίσκονται όσα έχουν απομείνει από το πρόχειρο νοσοκομείων των ανταρτών και παρακάτω ο φοβερός και τρομερός, πανύψηλος και απόκρημνος βράχος που φέρει το προσωνύμιο «Χάρος» (από κει πήδηξαν αντάρτες για να μην πέσουν ζωντανοί στα χέρια του Εθνικού Στρατού).


ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Στον Γράμμο μπορείτε να φτάσετε οδικώς πολύ πιο εύκολα πια απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν, χάρη στην ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού. Από την Αθήνα μπορείτε να ακολουθήσετε 3 διαφορετικές διαδρομές: Την πιο εύκολη: Αθήνα, Κατερίνη, Εγνατία, Καστοριά, Νεστόριο (περισσότερα χλμ πολλά διόδια), την κλασική: Αθήνα, Λάρισα, Ελασσόνα, Κοζάνη, Καστοριά, Νεστόριο (λιγότερα χλμ και διόδια), την extreme: Αθήνα, Θήβα, Αλίαρτος, Λειβαδιά, Λαμία, Δομοκός, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Εγνατία, Καστοριά, Νεστόριο (λιγότερα χλμ, δύσκολη διαδρομή, καθόλου διόδια αν παρακάμψετε εύκολα τα διόδια Καπανδριτίου, Σχηματαρίου και Θήβας). Από Θεσσαλονίκη μπορείτε να φτάσετε μέσω Εγνατίας και κάθετου άξονα προς Καστοριά και μετά προς Νεστόριο (διόδια Μαλγάρων: 2,80€ και Πολυμύλου: 2,00€). Στην Καστοριά μπορείτε επίσης να φτάσετε αεροπορικώς από Αθήνα και από να νοικιάστε ΙΧ ή να πάρετε το ΚΤΕΛ προς Νεστόριο. Πάντως στην περιοχή θα σας χρειαστεί ένα αυτοκίνητο γι’ αυτό πάρτε το δικό σας ή νοικιάστε ένα. Με την τοπική συγκοινωνία τα πράγματα είναι δύσκολα. Αλλά αυτά είναι γούστα…






ΔΙΑΜΟΝΗ

Μπορείτε να βρείτε πολλά καταλύματα στις περιοχές που ανήκουν στο νομό Καστοριάς ώστε να έχετε καλή πρόσβαση στο Γράμμο. Η πόλη της Καστοριάς και το Άργος Ορεστικό διαθέτουν πολλές κλίνες για κάθε πορτοφόλι. Αν θέλετε να είστε ακόμη πιο κοντά στο βουνό μπορείτε να βρείτε κάτι στο Νεστόριο, το Επταχώρι, τον Πεύκο, το Πευκόφυτο. Κατά τη γνώμη μας το Νεστόριο αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Υπάρχει φυσικά και η εναλλακτική να μείνετε σε κάποιον οικισμό που ανήκει στο νομό Ιωαννίνων. Καταλύματα σε χωριά κοντά στο Γράμμο θα βρείτε την Πυρσόγιαννη, τη Φούρκα, το Κεφαλοχώρι, την Κόνιτσα αλλά και την Αετομηλίτσα (Ξενώνας και Καταφύγιο).







ΦΑΓΗΤΟ

Καλό φαγητό θα βρείτε σε πολλές περιοχές. Εμείς έχουμε επισκεφτεί μια δυο φορές την ταβέρνα του «Νίκου» στο Νεστόριο και την ταβέρνα που βρίσκεται στο χώρο του River Party. Επίσης έχουμε γευματίσει μια φορά στην ταβέρνα του εστιατορίου «Αλέξανδρος» (κουνέλι κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι και κοκορόσουπα).







ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Η περιοχή είναι γεμάτη από εντυπωσιακής ομορφιάς μονοπάτια. Αν επιλέξετε να περάσετε έτσι το χρόνο σας να θυμάστε πάντα την πολύ χρήσιμη συμβουλή των έμπειρων ορειβατών και πεζοπόρων της περιοχής «Μη βγαίνετε από τα μονοπάτια, είναι πιθανό να υπάρχουν νάρκες από τον Εμφύλιο».





Κάποια από τα μονοπάτια της περιοχής με άξονα την Αετομηλίτσα είναι:

1) Αετοτομηλίτσα - Μνημείο - Κορυφή. Η διαδρομή αυτή περνά απ΄ την Δρακόλιμνη, το Μνημείο και φτάνει στην ψηλότερη κορυφή του Γράμμου (2.520 μέτρων). Διάρκεια 4 ώρες.

2) Αετομηλίτσα - Κιάφα - Χωριό - Γράμμος. (Διάρκεια 3 ώρες περίπου).

3) Αετομηλίτσα - Πάτωμα - Στάνη Λάμπρου - Λιανοτόπι - Άγιος Ζαχαρίας. Το μονοπάτο οδηγεί στο "Νοσοκομείο" και άλλες "εγκαταστάσεις" του δημοκρατικού στρατού. (Διάρκεια 5ώρες περίπου).

4) Αετομηλίτσα - Καζάνι - Τριακοσάρα και από εκεί προς Πευκόφυτο κλπ. (Διάρκεια 2 ώρες).

5) Αετομηλίτσα - Πέτρα Μούκα - Λίμνες - Πευκόφυτο κλπ. (Διάρκεια 2 ώρες περίπου)

6) Αετομηλίτσα - Σταυρός - Πληκάτι. (Διάρκεια 3 ώρες περίπου)

7) Αετομηλίτσα - Κουτάργια - Οξιά - Βούρμπιανη. (Διάρκεια 3 ώρες)

8) Αετομηλίτσα - Πέτρα Μούκα - Επταχώρι. (Διάρκεια 6 ώρες περίπου)

9) Αετομηλίτσα - Παλιά Λυκόραχη. (Διάρκεια 2 ώρες)

Θυμηθείτε ότι πολλές διαδρομές χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό. Καλό είναι επίσης να προμηθευτείτε τον χάρτη των εκδόσεων Ανάβαση: Γράμμος, Σμόλικας, Βόιο, Βασιλίτσα (7,50€).






ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Αεροδρόμιο Καστοριάς: 24670 42515
Αστυνομία Καστοριάς: 24670 22100
Αστυνομία Νεστορίου: 24670 31205
Βενζινάδικα Νεστορίου: 24670 31066, 31223

Γραφείο Οικοτουρισμού Καστοριάς: 24670 76020

Γραφείο Τουρισμού Νομαρχίας Καστοριάς: 24670 22267
Δήμος Αρρένων: 24670 67164

Δήμος Γράμμου: 24670 42361

Δήμος Καστοριάς: 24670 22312

Δήμος Νεστορίου: 24673 52316

Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού Νεστορίου: 2467031012

ΕΛΤΑ Νεστορίου: 24670 31213

Εταιρία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας: 24670 21490

Κέντρο Ενημέρωσης Γράμμου: 24673 52300

ΚΤΕΛ Καστοριάς: 24670 83455

Ιατρείο Νεστορίου: 24670 31216

Νοσοκομείο Καστοριάς: 24670 55600

Οδική Βοήθεια Καστοριάς (ΕΛΠΑ, Express S, Hellas S): 24670 80779, 85800, 71201

Πυροσβεστική Καστοριάς: 24670 22199

Πυροσβεστική Νεστορίου: 24670 31199

Ταξί Καστοριάς: 24670 82100

Φαρμακεία Καστοριάς: 24670 25310, 22660, 24501, 23676, 31432, 22662, 83303, 22463

Φαρμακείο Νεστορίου: 24670 31184













0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top