ΡΟΔΟΣ : Η αρχόντησα τών δωδεκανήσων



Όποιο ταξιδιωτικό οδηγό έχουμε ανοίξει, έχουμε διαβάσει ότι η Ρόδος «έχει ιστορία αιώνων», «είναι κοσμοπολίτισσα» και «εκπέμπει μια αρχοντιά». Δηλαδή εκπέμπουν αρχοντιά οι τεράστιες τσιμεντένιες τουριστικές μονάδες; Εκπέμπουν αρχοντιά οι μαζικοί τουρίστες με τα βραχιολάκια; Εκφράζει την ιστορία του νησιού το ετερόκλητο αμάλγαμα λογής λογής φωταγωγημένων καταστημάτων που σκοτώνει την ηρεμία της μεσαιωνικής πόλης; Η λογική που επικρατεί για τη Ρόδο, ότι είναι το νησί που τα έχει όλα, ισχύει αλλά δε μας βρίσκει σύμφωνους ως προς τη φιλοσοφία. Από την άλλη δεν μπορούμε να καταλάβουμε την αντιμετώπιση των Ελλήνων τουριστών. Παρόλα αυτά το νησί έχει άπειρες ομορφιές κυρίως σε περιοχές που δεν είναι και τόσο γνωστές στο ευρύ τουριστικό κοινό. Και στο κάτω κάτω μιλάμε για έναν από τους ομορφότερους προορισμούς του κόσμου, γι’ αυτό και νομιμοποιούμαστε- όλοι μας- να «κράζουμε» τα κακώς κείμενα.

Γενικά στοιχεία

Η Ρόδος είναι μακράν το μεγαλύτερο νησί και πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων σε έκταση και πληθυσμό. Το ανάγλυφο της Ρόδου είναι αρκετά ενδιαφέρον (όχι φυσικά όσο της Καρπάθου). Φοβερές παραλίες, απέραντες αμουδερές ακτές (Αφάντου, Καλάθου, Κιοτάρι, Γεννάδι, Λαχανιά, Πλημύρι, Σορωνή), αλλά και μικροί γραφικοί όρμοι (Τσαμπίκα, Στεγνά, Αγαθή, Βλυχά, Μακρύς Τοίχος, Γλυφάδα), ορεινές περιοχές χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο υψόμετρο και απόκρημνα σημεία αλλά με όμορφες πευκόφυτες εκτάσεις (όσες έχουν απομείνει από τις πυρκαγιές), σημεία και κοιλάδες πλούσιες σε νερό και βλάστηση (7 πηγές, κοιλάδα πεταλούδων, λίμνη Απολακιάς).



Η νοτιοδυτική Ρόδος μας θύμισε κάτι από άγρια δύση…

Το δομημένο περιβάλλον του νησιού είναι και αυτό ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο κομμάτι των βορειανατολικών και βορειοδυτικών ακτών του νησιού είναι μια «ολοκληρωτική» τουριστική ζώνη με εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες, καταστήματα με σουβενίρ και χιλιάδες ομπρελοξαπλώστρες. Ασφαλώς στο βόρειο τμήμα δεσπόζει η Μεσαιωνική Πόλη, μια από τις ομορφότερες και καλύτερα συντηρημένες μεσαιωνική πόλη του κόσμου. Στο νότιο τμήμα του νησιού η τουριστική ανάπτυξη είναι πιο ήπια και σε κάποιες περιπτώσεις απούσα. Ο επισκέπτης της Ρόδου μπορεί να βρεθεί μπροστά σε κεφαλαιώδεις δομικές αντιθέσεις. Από τη μια εκατοντάδες τόνοι μπετόν και από την άλλη όμορφοι, μικροί, γραφικοί οικισμοί.





Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου αποτελεί μνημείο παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Πως θα πάτε

Σίγουρα είναι ευκολότερο και ίσως γρηγορότερο να πάτε στη Ρόδο παρά να τολμήσετε να μετακινηθείτε από Παγκράτι, Κολιάτσου… Για να φτάσετε στην Ρόδο μπορείτε να επιλέξετε 2 ακτοπλοϊκές εταιρίες: την Bluestar και αν είστε πιο hard core τύποι την ΑΝΕΚ (η γραμμή της ΑΝΕΚ είναι η επιδοτούμενη που πιάνει Ανάφη, Κάσο, Πηγάδια Καρπάθου, Διαφάνι Καρπάθου και Χάλκη ή εναλλακτικά Μήλο, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Κάρπαθο, Κάσο πριν φτάσει στην πολυπόθητη Ρόδο).

Αν δεν ταξιδεύετε με όχημα τότε σίγουρα ο πιο γρήγορος και εύκολο τρόπος μετακίνησης είναι αεροπορικώς. Το νησί συνδέεται απευθείας με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και με ενδιάμεσους σταθμούς με την υπόλοιπη Ελλάδα με αρκετές πτήσεις ημερησίως και καθόλη τη διάρκεια του έτους με τις Ολυμπιακή και την Aegean.


Που θα φάτε

Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού έχει σχεδόν εξαλείψει τα μικρά, γραφικά σημεία για φαγητό. Οmusakas, το pastitsio, ο suvlakos και τα άλλα τουριστικά εδέσματα δίνουν και παίρνουν. Δεν τα συνιστούμε αφού στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με κατεψυγμένα μαγειρεμένα φαγητά που παρασκευάζονται με τρόπο «βιομηχανικό». Μπορείτε να βρείτε γραφικά ταβερνάκια σε κεντρικά σημεία χωριών όπως στην Ψίνθο, στον Έμπωνα (ντόπια κρέατα πολύ καλό κρασί), στο Μονόλιθο, στην Ελεούσα (εδώ θα βρείτε δύο καλά ταβερνάκια την Όαση και το Στέκι) και καλές ψαροταβέρνες στην Κάμειρος Σκάλα και στα Στεγνά (τιμήσαμε τρεις φορές την ψαροταβέρνα Περιγιάλι στα Στεγνά και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από το φαί, την ποιότητα, την εξυπηρέτηση, την άψογη ζωντανή ρεμπέτικη και έντεχνη μουσική, τη συμπεριφορά των ιδιοκτητών. Αν επιθυμείτε κάτι πιο γρήγορο μπορείτε να κάνετε μια έρευνα αγοράς στα τουριστικά θέρετρα εκτός των ορίων της πόλης της Ρόδου και να βρείτε ταβέρνες με αρκετά καλή κουζίνα (μπριζόλες, μακαρονάδες, πίτσες, ορεκτικά κ.λπ) και προσιτές τιμές (εμείς τρώγαμε συχνά στο Stegna Star στα Στεγνά μέχρι σκασμού 2 μακαρονάδες, 1 σαλάτα σπέσιαλ, 1 επιπλέον ορεκτικό- κυρίως πιταρούδια, 2 μπύρες με λιγότερο από 20€ και τα 2 άτομα). Όσο για την παλιά πόλη της Ρόδου φάτε μόνο αν σας κεράσουν! Πράγματι τα νοίκια των καταστημάτων είναι υψηλά το ίδιο και τα δημοτικά τέλη, αλλά είναι προκλητικό ένα πίτα γύρο να πωλείται 3,20€!!! και μια coca cola 3€!!!





Καλή, γραφική αλλά απλήσιαστη η παλιά πόλη της Ρόδου

Που θα βγείτε

Λοιπόν στην Ρόδο δε βγήκαμε after ούτε μια βραδιά και αυτό γιατί γυρίζοντας όλη μέρα και γράφοντας αμέτρητα χιλιόμετρα με τη μηχανή ούτε χρόνο είχαμε ούτε δυνάμεις. Πάντως η αλήθεια είναι ότι η Ρόδος προσφέρει κάθε λογής νυχτερινή διασκέδαση από ιστορικές πίστες και μπουζούκια μέχρι ατμοσφαιρικούς χώρους για ένα χαλαρό ποτάκι.




Που θα κάνετε μπανάκι

Το νησί είναι μια απέραντη παραλία. Αν γέμιζε κάθε γωνιά των παραλιών της Ρόδου με κόσμου τότε κυριολεκτικά το νησί θα βούλιαζε. Αυτό λοιπόν που η φύση χάρισε στην Ρόδο απλόχερα είναι κάτι σαν δώρο και κατάρα. Κατάρα για τους πασιφανείς λόγους τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης. Είναι άσκοπο να σας αραδιάσουμε τις παραλίες του νησιού. Κλείστε δωμάτιο για τουλάχιστον 7 νύχτες και γυρίστε το νησί από άκρη σε άκρη. Και μην αμελήσετε να κάνετε ένα μπανάκι στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης των εφτά πηγών ειδικά αν πέσετε πάνω σε καύσωνα.







Που θα μείνετε

Υπάρχει πληθώρα κλινών σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και γιγάντια ξενοδοχεία. Θα σας συνιστούσαμε να αποφύγετε τις πιο βόρειες ακτές του νησιού. Μπορείτε να βρείτε καλές προσφορές all inclusive σε πολλά μεγάλα ξενοδοχεία αν σας αρέσει αυτού του είδους ο τουρισμός. Αλλά μπορείτε να βρείτε και ενοικιαζόμενα δωμάτια με όλες τις ανέσεις (tv, a/c, κουζινάκι, ψυγείο και θέα) και με ένα εύρος τιμών από 35-40€ στα Στεγνά, στο Κιοτάρι, στο Γενάδι, στο Πλημμύρι κ.α. ακόμη και στη high-season (Αύγουστο). Έχουμε επισκεφτεί δύο φορές τη Ρόδο και η εντύπωσή μας για τα ενοικιαζόμενα του νησιού είναι η χειρότερη και αυτό γιατί δεν έχουμε συναντήσει ιδιοκτήτες που να ενδιαφέρονται για τον πελάτη. Ακούσαμε πολλές απόψεις και δικαιολογίες του τύπου «αν θέλατε αυτό να πηγαίνατε σε ξενοδοχείο 5 αστέρων» ή «αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά» κ.α. δεν μας καλύπτουν. Βλέπετε δεν ήμασταν ούτε Ιταλοί ούτε Ρώσοι…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Πόλη της Ρόδου

Στην Μεσαιωνική Πόλη θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα σημεία και αξιοθέατα που θα σας γυρίσουν αιώνες πίσω. Καλό θα ήταν να προμηθευτείτε έναν χάρτη αποκλειστικά για την Παλιά Πόλη (για την παλιά πόλη καλό χάρτη έχουν οι εκδόσεις Όραμα (2,50€) και για το ολόκληρο το νησί οι εκδόσειςRoad (5,50€)) και να την επισκεφτείτε και μέρα και νύχτα. Τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης είναι:




Το επιβλητικό, περίφημο και εντυπωσιακό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Καστέλλο): 8:30-15:00 και το καλοκαίρι ως τις 19:00 (τηλ. 22410-25500).





Η Οδός των Ιπποτών αποτελεί ένα πασίγνωστο και πολυφωτογραφημένο δρόμο και έναν από τους καλύτερα συντηρημένους μεσαιωνικούς δρόμους του κόσμου.

Το Κατάλυμα της Γαλλίας που είναι επισκέψιμο σε εκθέσεις (τηλ. 22410-33360).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο Νοσοκομείο των Ιπποτών (γοτθικό κτίσμα με αναγεννησιακά στοιχεία): 8:30-15:00 πλην Δευτέρας (τηλ. 22410-31048). Στην αυλή του Μουσείου βρίσκεται το κτίριο του Βιλάγκρου.

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης που αποτελείται από 3 μουσεία που βρίσκονται σε διαφορετικά κτίρια: η Πινακοθήκη στην πλατεία Σύμης (τηλ. 22410-23766), το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην οδό Σωκράτους (τηλ. 22410-77071) και η Νέα Πινακοθήκη στην πλατεία με τις 100 χουρμαδιές (τηλ. 22410-43780).

Η Κοσμητική Συλλογή Ρόδου στην πλατεία Αργυροκάστρου: 8:30-14:40 πλην Δευτέρας (τηλ. 22410-25500).

Η Μουσουλμανική Βιβλιοθήκη Αχμέτ Χαβούζ στο κέντρο της Μεσαιωνικής Πόλης με είσοδο ελεύθερη (τηλ. 22410-24918).

Ο Ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη νοτιοανατολική πλευρά της Μεσαιωνικής Πόλης (τηλ. 22413-65200).

Η Αγία Αικατερίνη- Σουλεϊμανίγιε Τζαμί (τηλ. 22410-24918).





Ο Πύργος του Παλιού Ρολογιού βρίσκεται στην οδό Ορφέως χτίστηκε από τον φετίχ Πασά το 1858. Προσφέρει υπέροχη θέα στην παλιά πόλη και με 5€ μπορείτε να το επισκεφτείτε και να πιείτε ένα ποτό ή καφέ της αρεσκείας σας στο καλόγουστο καφέ- μπαρ (τηλ. 22410-75376).

Το Ήχος και Φως δεν υπάρχει πια, το πάτησε τρένο. Ή μάλλον το πάτησε η τοπική αυτοδιοίκηση. Τοevent παραδόθηκε πριν 3-4 χρόνια στο δήμο από τον ΕΟΤ και τώρα ο δήμος δεν έχει τους πόρους να το λειτουργήσει! Σκεφτείτε τι θα γίνει όταν θα παραδοθούν σε δήμους και περιφέρειες, ελέω μνημονίου και Καλλικράτη, τα σχολεία και τα νοσοκομεία μας…



Στην Ευρύτερη Περιοχή της Πόλης της Ρόδου μπορείτε να συναντήσετε πολλά σπουδαία αξιοθέατα όπως:

Το Ενυδρείο που χτίστηκε την περιόδο 1934-36 από τους Ιταλούς: 9:00-20:30 (τηλ. 22410-27308).

Το Πάρκο Ροδίνι που βρίσκεται 3 χλμ έξω από το Μανδράκι είναι ένα υπέροχο άλσος αλλά και μια πολύ σημαντική ιστορική- αρχαιολογική περιοχή της Ρόδου (χωρίς όμως να έχουν γίνει σημαντικές ανασκαφές).

Η Ακρόπολη της Ρόδου (Μόντε Σμιθ) λόγω του Άγγλου ναυάρχου που παρατηρούσε από το λόφο τις κινήσεις των δυνάμεων του Ναπολέοντα στην περιοχή το 1802.

Το Ξενοδοχείο των Ρόδων (Καζίνο) που χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 από τους Ιταλούς και έχει ως τώρα φιλοξενήσει κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής, του επιχειρηματικούς κόσμους και των τεχνών.

Η Φιλέρημος (Ακρόπολη της Ιαλυσού) που βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης της Ρόδου και πήρε το όνομά της από τους ερημίτες που διαμένουν στις σπηλιές της περιοχής (τηλ. 22410-25550).





Το Μανδράκι είναι η σύγχρονη πόλη της Ρόδου που συνδυάζει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια, το λιμάνι. Στο λιμάνι πάνω σε 2 ψηλές κολώνες από πωρόλιθο στέκουν τα 2 σύμβολα του νησιού, ο έλαφος και η ελαφίνα (από χαλκό).

Ενδοχώρα

Γενικά έχουμε σε άλλη υπόληψη τα νησιά εκείνα που έχουν να μας παρουσιάσουν μια πλούσια ενδοχώρα. Και η Ρόδος την έχει αυτή την ενδοχώρα. Σου προσφέρει απλόχερα διαδρομές που σε αποτοξινώνουν από το «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου» και δε σε αφήνουν να βαρεθείς. Μερικές από τις προτάσεις μας είναι οι παρακάτω:




Η Κοιλάδα των Πεταλούδων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Μεσογείου. Παλιότερα οι άνθρωποι της κοιλάδας τρόμαζαν με ειδικές σφυρίχτρες τις πεταλούδες ώστε αυτές να πετάξουν μαζικά και να ικανοποιήσουν τα βλέμματα των επισκεπτών. Σήμερα αυτό έχει σταματήσει για ευνόητους λόγους. Πολλοί επισκέπτες κάποιες φορές τρομάζουν τις πεταλούδες για να ζήσουν την εμπειρία αυτή. Αν τους δείτε σταματήστε τους… Η είσοδος είναι 5€ και το καλοκαίρι είναι ανοιχτή ως τις 18:00. Στο χώρο υπάρχει και ταβέρνα- καφέ.





Οι Εφτά Πηγές είναι μια όαση ειδικά στις πολύ ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Τρεχούμενα νερά, φοβερή βλάστηση και ένας υπόγειος αγωγός νερού που καταλήγει σε μια όμορφη λίμνη στην οποία μπορείτε να κολυμπήσετε. Στο χώρο θα βρείτε και μια σχετικά καλή ταβέρνα- καφέ με ελαφρώς τσιμπημένες τιμές.





Το βουνό του Προφήτη Ηλία με υψόμετρο κοντά στα 800 μέτρα αποτελεί μια θεσπέσια καταπράσινη διαδρομή με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Εκεί θα βρείτε το βυζαντινό μοναστήρι και το εκπληκτικής αρχιτεκτονικής (βορειοευρωπαϊκής) διατηρητέο ξενοδοχείο «Έλαφος και Ελαφίνα». Στο βουνό υπάρχουν ακόμη λίγα ζαρκάδια και ελάφια.

Το χωριό Έμπωνας είναι το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στη Ρόδο (κοντά στα 800 μέτρα) στις πλαγιές του Αττάβυρου. Το χωριό βρίθει από παράδοση, κρασί και ντόπιο κρέας! Εδώ λειτουργούν περίπου 7 οινοποιεία (με προεξέχων το οινοποιείο Έμερυ). Εμείς επισκεφτήκαμε και αγοράσαμε υπέροχα κρασιά από το οινοποιείο του Παναγιώτη Αλεξανδρή. Τα καταπληκτικά κρασιά που αγοράσαμε με περίπου 6€ από τον παραγωγό τα εντοπίσαμε και στη Μεσαιωνική Πόλη σε μπαρ σε τιμή 19€! Σας προτείνουμε αν έχετε χρόνο να επισκεφτήτειτε όλα τα τοπικά οινοποιεία του χωριού. Κάθε χρόνο για ένα 10ήμερο πραγματοποιείται στο χωριό γιορτή κρασιού.



Ο Άγιος Νικόλαος Φουντουκλί βρίσκεται κοντά στο χωριό Διμυλία και αποτελεί με από τις σπουδαιότερες βυζαντινές εκκλησίες της Ρόδου, με έξοχες τοιχογραφίες του 15αι αιώνα. Περιηγούμενοι στην περιοχή του Προφήτη Ηλία σίγουρα θα σταματήσετε στον Αη Νικόλα να ξαποστάσετε, να πιείτε νερό από την πηγή, να φωτογραφήσετε την εκκλησία, την υπέροχη φύση, τις τοιχογραφίες και τα λουλούδια της περιβόλου του ναού.





Η Υδατοδεξαμενή βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό της Ελεούσας και παλιότερα αποτελούσε το παλιό υδραγωγείο της Κοσκινιστής. Εδώ ζει και αναπαράγεται το γκιζάνι (ενδημικό ψαράκι του γλυκού νερού της Ρόδου). Στην δεξαμενή λειτουργεί ένα φοβερό αναξυκτήριο που προσφέρει άπαιχτους καφέδες σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές (ένας διπλός ελληνικός στο γκαζιεράκι και ένας καπουτσίνο φρέντο με υπέροχο άρωμα όλα μαζί 2,50€!!!).





Κοντά στη δεξαμενή βρίσκεται το γνωστό Σανατόριο που για δεκαετίες λειτουργούσε ως νοσοκομείο, σε μια πλατεία βγαλμένη από σκηνές του μεσοπολέμου.

Η Μονή Καλοπέτρας που βρίσκεται στο τέρμα του μονοπατιού της κοιλάδας των πεταλούδων. Το έχτισε το 1782 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης. Σήμερα δεν υπάρχουν καλόγριες. Στην αυλή του ένας γεράκος διατηρεί ένα καφενείο και σερβίρει αναψυκτικά, καφέδες, φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, γιαούρτι με μέλι και λουκουμάδες.



Ανατολική Ρόδος

Είναι «αξιοποιημένη» από άκρη σε άκρη σε σημείο αηδίας. Κίνηση, τουριστικά μεγαθήρια, κόσμος και ντουνιάς. Όμως κακά τα ψέματα, η περιοχή είναι ένα δώρο της φύσης και των προηγουμένων γενεών προς τον σύγχρονο άνθρωπο. Μην ξεχάσετε να δείτε:





Τη Λίνδο και την Ακρόπολή της. Η Λίνδος είναι ένα διαχρονικό μνημείο του ελληνικού πολιτισμού. Τα ολόλευκα σπιτάκια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, το καμπαναριό του χωριού και η περίφημη Ακρόπολη μας χαρίζουν ένα από τα ομορφότερα τοπία της Μεσογείου. Η Λίνδος αποτελεί ένα αμάγαλμα ρωμαϊκών, τουρκικών, ιταλικών, βυζαντινών αλλά και νεοελληνικών επιρροών.



Η Ακρόπολη βρίσκεται σε ένα απόκρημνο βράχο περίπου 120 μέτρων ύψους. Θα σας προτείναμε να την επισκεφτείτε στις 8:30 το πρωί, γιατί ούτε πολύ κόσμο έχει ούτε ήλιο θα συναντήσετε στην ανάβαση με τα πόδια. [ανοιχτό 8:30- 20:00, τηλ. 22410-75674].





Τα Λουτρά της Καλλιθέας είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Από την εποχή της Δωρικής Εξάπλωσης και αυτής των Ιπποτών η πηγή που ανέβλυζε κόκκινο ιαματικό ύδωρ προσέλκυε κόσμο από τα γύρω νησιά και τη Μικρά Ασία. Οι Ιταλοί στα τέλη της δεκαετίας του 1920 άρχισαν τα έργα για την κατασκευή εγκαταστάσεων. Σήμερα τα λουτρά λειτουργούν και πάλι αφού πέρασαν μια μακρά περίοδο εγκατάλειψης και μαρασμού.

Η Παναγιά η Τσαμπίκα που έχει δώσει το όνομά της σε χιλιάδες ρόδιους και ρόδιες. Εδώ θα πρέπει να περπατήσετε για να θαυμάσετε τη θέα γι’ αυτό αν επισκεφτείτε το νησί το καλοκαίρι καλό θα ήταν να τολμήσετε την ανάβαση στην Τσαμπίκα ή νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Στην περιοχή βρίσκεται και η ομώνυμη πανέμορφη παραλία με τον πολύ όμως κόσμο.

Το Φαληράκι. Γιατί όχι; Αν και προσωπικά το αντιπαθούμε ιδιαίτερα λόγω του τουριστικού μοντέλου που προβάλει, κάθε επισκέπτης της Ρόδου πρέπει να το δει. Εδώ βρίθουν τα extreme sports, οι ομπρελοξαπλώστρες αλλά και το παγκοσμιοποιημένο κινούμενο πλήθος των κάθε λογής τουριστών. Σήμα κατατεθέν η ρόδα του λούνα παρκ που φαίνεται από πολύ μακριά. Πάντως να σημειώσουμε ότι οι τιμές στα περισσότερα καφέ- μπαρ και εστιατόρια δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές πια.

Το Υπαίθριο Πάρκο Τέχνης στην απέραντη αμμουδερή παραλία της Αφάντου, που αποτελεί μια μη κερδοσκοπική γκαλερί ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής και μουσικής. Η παραλία Αφάντου είναι μια πραγματικά απέραντη ακτή με πεντακάθαρα νερά και είναι τόσο μεγάλη που θα βρείτε πολλά σημεία για να κάνετε μπάνια μοναχικά.

Δυτική Ρόδος

Οι δυτικές ακτές της Ρόδου αποτελούν τις λιγότερο, τουριστικά, ανεπτυγμένες περιοχές. Θα σας προτείναμε να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να περιηγηθείτε στην περιοχή. Τα γραφικά χωριά, τα μεσαιωνικά κάστρα, τα πυκνά πευκοδάση και οι απέραντες ακτές προσφέρουν πολλές επιλογές στον επισκέπτη. Κάποιο από τα μέρη που δεν θα πρέπει να αμελήσετε να επισκεφτείτε είναι:







Το Κάστρο Μονόλιθου του 15ου αιώνα που θεωρείται το ομορφότερο κάστρο του νησιού. Χτίστηκε από τους Ιππότες και πρόκειται για το πλέον καλοσυντηρημένο μνημείο του είδους στο νησί. Πήρε το όνομά του από το γραφικό χωριό Μονόλιθος στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο αιγαιοπελαγίτικο ηλιοβασίλεμα.





Το Κάστρο Κρητηνίας που αποτελεί ένα έργο που συνδυάζει τη βυζαντινή και τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική. Το βράδυ η θέα από τον κεντρικό δρόμο προς το φωτισμένο κάστρο είναι υπέροχη.

Το χωριό της Απολακιάς που είναι φημισμένο για τους παραδοσιακούς της γάμους. Κοντά στο χωριό βρίσκεται η ομώνυμη τεχνητή λίμνη η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντικό κέντρο σχετικών αθλημάτων.

Το χωριό Σιάννα στο οποίο μπορείτε να γευτείτε τη σούμα, το γνωστό ροδίτικο ρακί. Επίσης στο χωριό θα βρείτε και εξαιρετικό μέλι.

Η Αρχαία Κάμειρος που βρίσκεται σε μια εύφορη περιοχή στα βόρεια και κεντρικά του νησιού ήταν σημαντικό κέντρο από την Αρχαϊκή έως την Ελληνιστική περίοδο και μια από τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού μαζί με τη Λίνδο και την Ιαλυσό.

Νότια Ρόδος



Όμορφο και ενδιαφέρον αξιοθέατο της νότιας Ρόδου και πιο συγκεκριμένα του απώτατου σημείου του νησιού είναι το Πρασονήσι. Ένα άλλοτε νησί άλλοτε χερσόνησος που συνδέεται τις μισές μέρες του χρόνου με την Ρόδο με μια σχετικά στενή λωρίδα γης. Θυμίζει Ελαφονήσι και Ελαφόνησο και για πολλούς επισκέπτες της Ρόδου παραμένει άγνωστο αφού απέχει τουλάχιστον μιάμιση ώρα από την πόλη της Ρόδου. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε κέντρο θαλασσίων sports.


Χρήσιμα Τηλέφωνα

Αστυνομία Αρχαγγέλου: +30-22440 22236

Αστυνομία Αφάντου: +30-22410 51111

Αστυνομία Ιαλυσού: +30-22410 93333

Αστυνομία Κρητηνίας: +30-22410 31282

Αστυνομία Λίνδου: +30-22410 31223

Αστυνομία Μονόλιθου: +30-22460 61274

Αστυνομία Παραδείσιου: +30-22410 81111

Αστυνομία Ρόδου: +30-22410 27506

Αστυνομία Σάλακου: +30-22460 22202

Τουριστική Αστυνομία: +30-22410 27423

Πρώτες Βοήθειες Αρχαγγέλου: +30-22440 22400

Πρώτες Βοήθειες Αφάντου: +30-22410 51393

Πρώτες Βοήθειες Έμπωνα: +30-22460 41231

Πρώτες Βοήθειες Ιαλυσού: +30-22410 92285

Πρώτες Βοήθειες Καλυθιών: +30-22410 85209

Πρώτες Βοήθειες Κατταβίας: +30-22440 91213

Πρώτες Βοήθειες Κοσκινού: +30-22410 67711

Πρώτες Βοήθειες Κρεμαστής: +30-22410 91222

Πρώτες Βοήθειας Λίνδου: +30-22440 31224

Πρώτες Βοήθειες Ρόδου: +30-22410 80000

Πρώτες Βοήθειες Σάλακου: +30-22460 22252

Πρώτες Βοήθειες Φαληρακίου: +30-22410 85555

Δήμος Αρχαγγέλου: +30-22440 29140

Δήμος Αφάντου: +30-22410 53333

Δήμος Λινδίων: +30-22440 31221

Δήμος Ατταβύρου: +30-22460 41466

Δήμος Πεταλούδων: +30-22410 98060

Δήμος Ρόδου: +30-22410 46200

Δήμος Ιαλυσού: +30-22410 98411

Δήμος Καλλιθέας: +30-22410 60623

Δήμος Νότιας Ρόδου: +30-22440 43243

Δήμος Καμείρου: +30-22460 22242

ΤΑΞΙ Αφάντου: +30-22410 51777

ΤΑΞΙ Ιαλυσού: +30-22410 92515

ΤΑΞΙ Λίνδου: +30-22440 31466

ΤΑΞΙ Ρόδου: +30-22410 64734

ΤΑΞΙ Φαληρακίου: +30-22410 85444

Λιμεναρχείο Ρόδου: +30-22410 28666
Πηγη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top