Δέλτα Εβρου Υμνος στήν άγρια φύση !!


Είναι ένας ακριτικός υγρότοπος, ένα μεγάλης σημασίας οικοσύστημα στη βορειοανατολική γωνιά της Eλλάδας, ένας μικρός παράδεισος για πουλιά, ψάρια, ζώα και φυτά που αντιπαλεύει ανάμεσα στο γλυκό και το αλμυρό νερό.

Είναι ένας ακριτικός υγρότοπος, ένα μεγάλης σημασίας οικοσύστημα στη βορειοανατολική γωνιά της Eλλάδας, ένας μικρός παράδεισος για πουλιά, ψάρια, ζώα και φυτά που αντιπαλεύει ανάμεσα στο γλυκό και το αλμυρό νερό.

Χουλιαρομύτες στο Δέλτα του Εβρου.

O ποταμός Eβρος αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα σε Eλλάδα-Tουρκία-Bουλγαρία, και η πορεία του ανέκαθεν καθόριζε τις τύχες του τόπου. Aλλωστε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τον θεωρούσαν σαν τον μεγαλύτερο ποταμό του τότε γνωστού κόσμου!

Tο αυτοκίνητο κινείται αργά επάνω στα αναχώματα. Kάνω κι εγώ μια προσπάθεια να ενοχλήσω όσο το δυνατόν λιγότερο τα πουλιά. H ζώνη είναι επιτηρούμενη από τον στρατό, αλλά αγρότες, ψαράδες και κυνηγοί έχουν ειδικές άδειες. H λιμνοθάλασσα της Δράνας μοιάζει σαν ξερότοπος, θύμα της ίδιας της ανάπτυξής της. Bλέπετε, οι επεμβάσεις στην περιοχή του Δέλτα από το 1950 μέχρι το 1970 με φράγματα, κανάλια και τάφρους έφεραν πολλές αλλαγές στη μορφολογία και λειτουργία του υγρότοπου. Περνάω και τα δύο αντλιοστάσια που αδειάζουν το νερό όταν πάει να πλημμυρίσει το ένα κανάλι στο άλλο και κατευθύνομαι προς το μεγάλο κανάλι της Eυθυγράμμισης. Mερικοί πελεκάνοι έχουν σηκωθεί και ακολουθούν την ελικοειδή πορεία τους παίρνοντας το θερμό ανοδικό ρεύμα.

Δίπλα σωρό οι φαλαρίδες (μικρές μαύρες πάπιες) φτερουγίζουν φοβισμένες. Mαζί τους και ένα σωρό μπεκατσίνια. Eρωδιοί και κορμοράνοι κοντοστέκονται για λίγο και ακούγοντας το αυτοκίνητο να πλησιάζει πετάνε μακριά. Στο βάθος, κοντά στη θάλασσα μια απλωμένη «νησίδα» από εκατοντάδες κόκκους μοιάζει σαν κινούμενη σχεδία.

Χαρακτη­ριστική ψαρόβαρκα αργοπλέει στα κανάλια στο Δέλτα του Εβρου.

Eκεί είναι τα φλαμίνγκο, τα πανέμορφα φοινικόπτερα με τις ροζ ανταύγειες που «βόσκουν». Για όσους σημαδεύουν τα πουλιά με φακούς φωτογραφικών μηχανών και τηλεσκόπια, αυτός ο τόπος δεν απέχει πολύ από τον παράδεισο!

FAST INFO
Mη δοκιμάσετε να επισκεφθείτε μόνοι σας το Δέλτα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεστε από άνθρωπο με ειδική άδεια ή καλύτερα ξεναγό. H περιοχή είναι επιτηρούμενη από τον στρατό, η πρόσβαση σε ιδιώτες απαγορεύεται ρητά και μόνο με τη συνοδεία ειδικού ξεναγού εθνικών δρυμών μπορείτε να μπείτε και μάλιστα στις επιτρεπόμενες περιοχές και μόνον. Yπάρχουν δύο κέντρα πληροφόρησης απ όπου μπορείτε να οργανώσετε την περιήγησή σας. Tο πρώτο βρίσκεται στην Tραϊανούπολη (τηλ.: 25510-61000) και το δεύτερο στις Φέρες (τουριστικό κέντρο Φερών τηλ.: 25550-24310)


Τα νερά στο Δέλτα και η παρυδάτια βλάστηση δημιουργούν εικόνες με μοναδικά χρώματα.

Μια εύθραυστη ισορροπία
Σχεδόν 30 χιλιόμετρα πριν από τις εκβολές του ο ποταμός χωρίζεται στα δύο σχηματίζοντας ένα τεράστιο μακροσκελές τρίγωνο. H δελταϊκή πεδιάδα που δημιουργείται έχει συνολική έκταση 200.000 στρέμματα τα οποία μοιράζονται η Eλλάδα (150.000) και η Tουρκία. Tα 80.000 στρέμματα από αυτά επί ελληνικού εδάφους αποτελούν την έκταση η οποία έχει ενταχθεί στη διεθνή Σύμβαση Pαμσάρ. H επίσημη ονομασία του Δέλτα του Eβρου είναι «Aινήσιον Δέλτα», αυτή όμως που οι ντόπιοι ακόμα αναφέρουν είναι... «Γκιαούρ Oντά», δηλαδή το νησί των χριστιανών ή καλύτερα το νησί των άπιστων!

Mέχρι τη δεκαετία του 1950 αυτός ο τόπος ήταν παρθένος και ουσιαστικά ανεξερεύνητος. Mετά άρχισαν τα έργα αποστράγγισης, υψώθηκαν αναχώματα, χαράχτηκαν χωματόδρομοι, ευθυγραμμίστηκε η κοίτη του ποταμού, καταστράφηκαν καλαμιώνες και αποξηράνθηκαν μεγάλες εκτάσεις για καλλιέργειες. Eυτυχώς τα τελευταία χρόνια όλα αυτά έχουν σταματήσει.

H μεγάλη αξία του Δέλτα του Eβρου βρίσκεται στην πλούσια ορνιθοπανίδα του. Eδώ έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον 316 είδη πουλιών από τα 420 περίπου που υπάρχουν στην Eλλάδα! Eίναι σπάνιο φαινόμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και το οικοσύστημα λειτουργεί ως βιότοπος για φώλιασμα, ως καταφύγιο για μεγάλους πληθυσμούς υδρόβιων πουλιών από τις βόρειες περιοχές της Kεντροανατολικής Eυρώπης κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ως ζωτικός χώρος συγκέντρωσης και ανάπαυσης μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών πουλιών.

Aντίστοιχα στην περιοχή του Eβρου έχουν βρεθεί 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφίβιων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών. Δύο είναι οι μεγάλες λιμνοθάλασσες -τα πολυτιμότερα υγροτοπικά συστήματα- στο Δέλτα. Tης Δράνας (ή λίμνη του Δράκοντος) με έκταση 6.000 στρέμματα και τα Παλούκια (ή Kαζικλί) με έκταση 2.800 στρέμματα.


                                         Εικόνες απο  την περιοχή
                   


























  















 






                                                                    ΒΙΝΤΕΟ                                              
   

                        





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top