Ανδρος : Ενα κυκλαδονήσι  διαφορετικό από τα αλλα......




Γνωρίζατε ότι η Andros είναι το μεγαλύτερο νησί στις Μπαχάμες??? Βέβαια εμείς θα μιλήσουμε για κάτι πιο προσιτό, για την άλλη Άνδρο, την Άνδρο των Κυκλάδων, μόλις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα!! Το νησί ενδείκνυται και για πολυήμερες διακοπές αφού είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στις Κυκλάδες αλλά και για Σαββατοκύριακο, διαφορετικό από τα συνηθισμένα!

Λόγοι για να επισκεφθείτε την Άνδρο υπάρχουν πολλοί και τους αναλύουμε στη συνέχεια...

2 μόλις ώρες από τη Ραφήνα σας χωρίζουν από τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα από το Γαύριο στην Άνδρο οπότε είναι εξαιρετική επιλογή για weekend :)

Συνδυασμός φυσικού περιβάλλοντος και οικισμών «αμόλυντων» από τον μαζικό τουρισμό, μονοπάτια και διαδρομές, καλό φαγητό, δεκάδες παραλίες, πολιτιστική κίνηση συνθέτουν την Άνδρο.

Το πιο γνωστό τουριστικό θέρετρο της Άνδρου, το Μπατσί είναι αμφιθεατρικά χτισμένο γύρω από το λιμανάκι, με λευκά σπίτια, εστιατόρια και ταβέρνες με τοπική κουζίνα, cafés για χαλαρό ποτό ή διασκέδαση και δωμάτια για να μείνετε. Το Μπαλκόνι του Αιγαίου είναι μια ταβέρνα με καταπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα και ντόπια ενδέσματα και βρίσκεται στο Μπατσί. Ο Μπελαλής, πάνω από το Μπατσί, είναι μια απλή ταβέρνα η οποία επίσης υπερηφανεύεται για τα φρέσκα προϊόντα της, ενώ ο Γιαννούλης στην ανάμεσα στο Μπατσί και το Γαύριο είναι ένας θεσμός της Ανδρου (δοκιμάστε την τοπική ομελέτα).



Η Χώρα της Άνδρου καυχιέται για τις πρωτιές της και τα όμορφα νεοκλασικά της! Εδώ ιδρύθηκε το πρώτο πανεπιστήμιο στο κράτος το 1836, το πρώτο γηροκομείο λίγο μετά τον πόλεμο, ενώ ο μεγάλος πεζόδρομος της αγοράς, η Γεωργίου Εμπειρίκου, είναι ο πρώτος δρόμος στη χώρα μας που χαρακτηρίστηκε επίσημα «πεζόδρομος». Επίσης ο φάρος Τουρλίτης, χτισμένος σε ένα βράχο περίπου 300 μ. από την ακτή, ήταν ο πρώτος αυτόματος που λειτούργησε στην Ελλάδα, στα 1887! Κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα, καταλήγετε στην πλατεία με το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη και στη χερσόνησο με τα ερείπια του Ενετικού Κάστρου. Η αψιδωτή λίθινη γέφυρα, που ενώνει το κάστρο με την πλατεία και το εκκλησάκι της Παναγιάς Θαλασσινής, λίγο παραπέρα, είναι από τις πιο γνωστές εικόνες της. Και αν πεινάσετε κάντε μια στάση στον Περτέση, στις Στραπουριές κοντά στη Χώρα, μια ταβέρνα με θέα και νόστιμο, σπιτικό φαγητό.

Στη Χώρα αξίζει και μια επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, που κάθε χρόνο φιλοξενεί παγκοσμίου φήμης έργα καλλιτεχνών: Picasso, de Chirico, Matis, Kadinsky, Miro, Lautrec, Rodin. Στην ταράτσα του ιδρύματος λειτουργεί από τέλη Ιουνίου και ένα ατμοσφαιρικό café, με θέα στη θάλασσα και την παραλία του Νημποριού.

Το Κορθι είναι λίγο παραπέρα από την πρωτεύουσα και παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι επενδύουν εκεί με σκοπό την ανάδειξη του τόπου τους σε εστιατόρια και καφετέριες γεμάτες ενδιαφέρον αλλά και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αυτοσχέδιες ή οργανωμένες.

Και φτάνουμε στο αγαπημένο μας θέμα! ΠΑΡΑΛΙΕΣ!!!!! Γύρω στις 60 διαθέτει το νησί οπότε κάνετε τη δική σας επιλογή! Για να φτάσετε στις περισσότερες από αυτές θα χρειαστείτε έναν καλό χάρτη και αρκετή υπομονή αφού είναι απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες, καθώς επίσης νερό και πετσέτα και ομπρέλα, αφού οι περισσότερες δεν είναι οργανωμένες. Μπορείτε ακόμη να νοικιάσετε σκάφος προκειμένου να μεταβείτε σε αυτές ακόμη πιο έυκολα.

Μερικές από τις πολλές παραλίες που εντυπωσιάζουν για τα καθαρά νερά τους και το φυσικό τους κάλλος είναι η διάσημη κρυστάλλινη παραλία Άχλας με το ομώνυμο ποτάμι της, η παραλία Βόρη με το ναυάγιό της, το Βιτάλι με τα σπάνια μοναδικά του βότσαλα, η παραλία του Φελλού (διαθέτει φυσική σκιά) με τον απάνεμο κόλπο της, η εξαιρετική παραλία Ζόρκος με την ελάχιστη όμως σκιά για τους τυχερούς που θα προλάβουν, η Ατένη, τα Γιάλια, ο Πισολιμνιώνας και φυσικά η πασίγνωστη παραλία της Γριάς το Πήδημα!








Και από το γαλάζιο των ακτών της Άνδρου στο πράσινο της φύσης της! Αποτελεί το πιο πράσινο Κυκλαδονήσι κι έτσι διαφοροποιείται από όλα τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος, αφού είναι η φυσική συνέχεια της Εύβοιας και του Πηλίου. Στην παραλίας Άχλας καταλήγει ένα ποτάμι μέσα στο πράσινο και τη σκιά των πυκνών δέντρων. Ανεβαίνοντας από το Κόρθι προς τη Χώρα, με κατεύθυνση το φαράγγι του Διποτάμου συναντάμε έναν σπάνιο βιότοπο προστατευόμενο από την Ε.Ε., με πυκνό δάσος, νερά και νερόμυλους. Προς τα χωριά Βουρκωτή και Αρνάς βρίσκεται η περιοχή των Ρευμάτων, άλλος ένας κατάφυτος παράδεισος με δέντρα πανύψηλα, που με τις φυλλωσιές τους κρύβουν το φως του ήλιου. Τέλος προς το χωριό Αποίκια, βρίσκεται η τοποθεσία Πιθάρα με την πολύ γνωστή πηγή της Σάριζας!!! Για όσους δεν το γνώριζαν το εμφιαλωμένο νερό Σάριζα κατάγεται από Κυκλάδες!



Ανάμεσα στις πράσινες πλαγιές της Άνδρου ξεφυτρώνουν πολλά μικρά, όμορφα χωριά, που δικαιούνται μια θέση στο χρονοδιάγραμμά μας. Οι Μαίνητες, λίγο έξω από τη Χώρα, είναι γνωστοί για τις πηγές με τις μαρμάρινες λεοντοκεφαλές, στην είσοδο του χωριού, η Αλαδινού για το γραφικό πέτρινο γεφύρι της, η Παλαιόπολη για τα αρχαιολογικά ευρήματα στην παραλία της και η Μεσσαριά για τα επιβλητικά της πυργόσπιτα. Και τα τέσσερα αυτά χωριά βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, στο κέντρο του νησιού.

Αν λοιπόν σκέφτεστε να επισκεφθείτε έναν τόπο για να ξεκουραστείτε, να χαρείτε ήλιο, θάλασσα και φύση, να δοκιμάσετε εξαιρετικό φαγητό και να διασκεδάσετε μακριά από την ενοχλητική πολυκοσμία τότε σκεφτείτε την Άνδρο!






















                                                                ΒΙΝΤΕΟ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top