ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ        



Παρότι ο φετινός Χειμώνας δεν έχει ευνοήσει μέχρι σήμερα το ski και τα υπόλοιπα χειμερινά σπορ, τα χιονοδρομικά κέντρα πάντα αποτελούν attraction της χειμερινής τουριστικής περιόδου όχι μόνο για τους λάτρεις του ski αλλά για όλους τους περιηγητές μιας που όλα τα χιονοδρομικά της χώρας μας βρίσκονται σε περιοχές με απίστευτη φυσική ομορφιά και παραδοσιακούς- γραφικούς οικισμούς.

Η Θεσσαλία (Λάρισα, Τρίκαλα, Μαγνησία, Καρδίτσα) διαθέτει 2 χιονοδρομικά κέντρα. Το χιονοδρομικό του Πηλίου στο νομό Μαγνησίας και το χιονοδρομικό Ελάτης- Περτουλίου στο νομό Τρικάλων.



Την ώρα που γράφεται το συγκεκριμένο άρθρο κανένα από τα 2 χιονοδρομικά δεν είναι ανοιχτό. Αντιθέτως σήμερα στις 18-1-2011 άνοιξε το χιονοδρομικό της Κύπρου στο όρος Τρόοδος έχοντας 30 εκατοστά χιόνι ! ! !

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΠΗΛΙΟΥ- ΑΓΡΙΟΛΕΥΚΕΣ:



Βρίσκεται στο νομό Μαγνησίας, 2 χλμ από τα Χάνια και 27 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού τονΒόλο. Λειτουργεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 (πιο παλιό είναι μόνο το Σέλι) στις Αγριολευκές (κορυφή των όρων του Πηλίου). Το χιονοδρομικό βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.500 μέτρων και προσφέρει μοναδικής ομορφιάς θέα προς τον Παγασητικό Κόλπο και το Αιγαίο.

Διαθέτει 5 αναβατήρες (3 εναέριους και 2 συρόμενους), 4 πίστες κατάβασης και μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 2.000 άτομα την ώρα. Επιπλέον υπάρχει πίστα αρχαρίων, πίστα δρόμου αντοχής και πολύ καλών προδιαγραφών σχολή σκι. Το χιονοδρομικό διαθέτει ικανοποιητικές υποδομές που μπορούν να ευχαριστήσουν κάθε λάτρη του ski και των χειμερινών σπορ: εστιατόριο, σαλέ, καφετέρια, μπαρ, ελικοδρόμιο, σταθμό πρώτων βοηθειών, 3 παρκινγκ και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού.



Κοντά στο χιονοδρομικό έχετε πολλά όμορφα πράγματα να κάνετε. Το Πήλιο άλλωστε αποτελεί εγγύηση. Μπορείτε να περιδιαβείτε στους καταπληκτικούς γραφικούς πετρόχτιστους οικισμούς που έχτισαν οι μάστοροι της Ηπείρου και της Μακεδονίας: τη Μακρινίτσα, «το μπαλκόνι του Πηλίου» στα 1.200 μέτρα υψόμετρο, τη Ζαγορά με τις 4 συνοικίες της, την Τσαγκαράδα με την υπέροχη θέα στο Αιγαίο, την Πορταριά που κρέμεται πάνω από τη μεγαλούπολη του Βόλου, το Χορευτό που χορεύει στα κύματα του Αιγίου και τους δεκάδες άλλους οικισμούς που πραγματικά στολίζουν το βουνό των κενταύρων και δε σε αφήνουν ποτέ μα ποτέ να βαρεθείς. Και να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν προορισμό που ενδείκνυται και για καλοκαιρινές διακοπές αφού διαθέτει απίστευτες παραλίες τόσο στην πλευρά που βλέπει το Αιγαίο όσο και στην πλευρά που βρέχει ο Παγασητικός.

Από προσωπική μας εμπειρία σας προτείνουμε να συνδυάσετε την επίσκεψη στο χιονοδρομικό με την εξερεύνηση του Πηλίου. Μην πάτε μόνο στα κλασικά, τα προβεβλημένα και τα τουριστικά. Το Πήλιο διαθέτει τόσες ομορφιές, άγνωστες στους περισσότερους, που θα φύγετε γεμάτοι ανεπανάληπτες εικόνες βουνού, θάλασσας, φύσης και παραδοσιακών τόπων.



Το Πήλιο και το χιονοδρομικό του αποτελεί καλή λύση για ταξιδιώτες και από τη Βόρεια και από τη Νότια Ελλάδα αφού βρίσκεται χοντρικά στο μέσον της απόστασης Αθήνας- Θεσσαλονίκης (330 χλμ από την Αθήνα και 240 χλμ από τη Θεσσαλονίκη). Εκτός από την επιλογή της οδικής σύνδεσης μπορείτε να φτάσετε μέχρι το Βόλο και σιδηροδρομικώς (ΟΣΕ Βόλου τηλ. 24210 28555) και μετά να πάρετε το ΚΤΕΛ (τηλ. 24210 33253).

Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου: 24280 73400

Αναπτυξιακή Εταιρία Μαγνησίας: 24280 92600

Site: www.skipilio.gr

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΕΛΑΤΗΣ- ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ



Βρίσκεται στο νομό Τρικάλων σε μια περιοχή (θέση Λιβάδια) κοντά στο Περτούλι (5 χλμ) και τηνΕλάτη (9 χλμ), όπου πραγματικά η φύση δεν ήταν καθόλου τσιγκούνα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μέτρων στις πλαγιές του υπέροχου βουνού Κόζιακας και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η εύκολη πρόσβασή του αφού βρίσκεται ουσιαστικά πάνω στον κεντρικό δρόμο.

Διαθέτει μια πίστα ένα baby lift 50 μέτρων, μια πίστα με συρόμενο αναβατήρα 350 μέτρων και μια με διθέσιο αναβατήρα μήκους 1.200 μέτρων. Ενδείκνυται κυρίως για αρχάριους. Κάτω από το χιονοδρομικό υπάρχει σαλέ. Ένα μικρό σαλέ υπάρχει και στην κορυφή.



Η ευρύτερη περιοχή γύρω από το χιονοδρομικό είναι μια αποκάλυψη. Πέρα από τα πολυδιαφημισμένα θέρετρα του Περτουλίου και της Ελάτης, αξίζει να επισκεφτείτε το Νεραϊδοχώριέναν οικισμό γεμάτο καταλύματα αλλά με μοναδική θέα στον Κόζιακα. Ακόμη αξίζει να επισκεφτείτε τημονή του Αγίου Βησσαρίωνα (6 χλμ από την Πύλη Τρικάλων σε μια εξαιρετική διαδρομή), τοβυζαντινό ναό της Πόρτα Παναγιάς (ιδρύθηκε το 1283 από τον Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό Δούκα και βρίσκεται πολύ κοντά στην Πύλη) το μονότοξο γεφύρι της Πύλης, τη Βλαχοστράτα (μονοπάτι- πέρασμα κοπαδιών και κτηνοτρόφων στα χειμαδιά της Θεσσαλίας και το αντίστροφο), τον καταρράκτηκαι το γεφύρι Παλαιοκαρυάς (μια μοναδική παράσταση με πρωταγωνιστές ένα φαράγγι, έναν καταρράκτη και ένα γεφύρι στη Παλαιοκαρυά), το νερόμυλο της Κάτω Παλαιοκαρυάς (μπορείτε να προμηθευτείτε αλεύρι και καλαμποκάλευρο ενώ διαθέτει και νεροτριβή σε λειτουργία τηλ. 24340 81212) και το γεφύρι της Πύρρας (κάτω από το χωριό Πύρα στο δρόμο που την ενώνει με το Νεραϊδοχώρι).



Το χιονοδρομικό απέχει 380 χλμ από την Αθήνα και 260 από τη Θεσσαλονίκη. Από την Αθήνα θα πρέπει να πάρετε το δρόμο προς Τρίκαλα και λίγο πριν την πόλη να στρίψετε αριστερά προς Πύλη, Ελάτη, Περτούλι. Από τη Θεσσαλονίκη θα ακολουθήσετε την Εγνατία μέχρι τα Γρεβενά και από κει θα πάρετε το δρόμο προς Καλαμπάκα απ’ όπου, από το ύψος της Μουργκάνης, θα πάτε προς Αμπέλια, Χρυσομηλιά, Πέρτούλι, Έλατη.

Χιονοδρομικό κέντρο Ελάτης- Περτουλίου: 6976369821



[ΠΗΓΕΣ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Δικές μας και από τα sites: infoact.gr, 4epoches-elati.gr, ekdromes.pblogs.gr, mountainfilm.com]



Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top