Απολάυστε τη  φύση κάνωντας το γύρο της λίμνης








Μια εκδρομή στη λίμνη Πλαστήρα αποτελεί πάντα μια δελεαστική πρόταση και για όσους την έχουν επισκεφτεί και, πολύ περισσότερο, για όσους δεν την έχουν θαυμάσει από κοντά. Μια εκδρομή- απόδραση στην λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού) δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια γνωριμία με τα ΒόρειαΆγραφα έναν τόπο πανέμορφο, δυσπρόσιτο αλλά όχι και τόσο απείραχτο πια (όσο τα «αδικημένα» κεντρικά Άγραφα στο νομό Ευρυτανίας). Η λίμνη είναι τεχνητή και έχει εγκλωβίσει τα νερά του ποταμού Ταυρωπού (την ιδέα τη συνέβαλε το 1928 ο Νικόλαος Πλαστήρας και το φράγμα κατασκευάστηκε το 1960). Είναι δε τόσο εντυπωσιακό το τοπίο που όχι άδικα θεωρείται ο πιο δημοφιλής λιμναίος ταξιδιωτικός προορισμός της χώρας μας. Στη λίμνη Πλαστήρα θα βρείτε ό,τι ζητάτε: αθλήματα του νερού, ποικίλες δραστηριότητες αναψυχής, καλό φαγητό, άπαιχτο τσίπουρο, υπέροχο κρασί, μονοπάτια, ακόμη και διαδρομές που θα σας οδηγήσουν μακριά από την πολυκοσμία.



Τι μπορείτε να κάνετε και να δείτε στη Λίμνη Πλαστήρα σε 2 μέρες;

Την πρώτη μέρα:
Αν αισθάνεστε ξεκούραστοι και θέλετε να κουραστείτε γνωρίζονταν θαυμάσια μέρη μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον μην το σκέφτεστε καθόλου. Ξεκινήστε για το γύρω της λίμνης. Ο δρόμος γύρω από τη λίμνη έχει μήκος 70 χλμ και θα σας καλύψει ολόκληρη τη μέρα αφού θα κάνετε τόσες στάσεις μιας που σχεδόν το σύνολο των αξιοθέατων της περιοχής βρίσκεται εκεί κοντά.

Ξεκινήστε από το Νεοχώρι στο οποίο θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την καλύτερη θέα προς τη λίμνη αλλά και τον ομώνυμο βοτανικό κήπο. Βρίσκεται σε έναν χώρο 10 στρεμμάτων και είναι ανοιχτός καθημερινά 10:00- 13:00 και 17:00- 20:00 (τηλ. 24410 42363) και εκεί μπορείτε να ενημερωθείτε για τη χλωρίδα της περιοχής αλλά και να αγοράσετε βότανα, φυτά ακόμη και γλυκά του κουταλιού.



Μετά το Νεοχώρι καθώς κινείστε νότια θα συναντήσετε το χωριό Μπελεκομίτη που θα βρείτε ίσως την καλύτερη πέστροφα της περιοχής στις φημισμένες ταβέρνες του χωριού.

Συνεχίζοντας θα περάσετε τη Μούχα και θα φτάσετε στο Φράγμα Το Φράγμα κατασκευάστηκε το 1960 από γαλλικές εταιρίες και έδωσε λύση σε ζητήματα ύδρευσης, άρδευσης, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τουριστικής ανάπτυξης (ειδικά για μια χώρα σαν τη δική μας που έχει εναποθέσει όλες τις αναπτυξιακές τις προοπτικές στις υπηρεσίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, με μέγιστο βάθος 65 μέτρων και εμβαδό 250.000 στρεμμάτων. Το φράγμα είναι στη θέση Κακαβάκια, είναι τοξοειδούς κατασκευής με μήκος 200 μέτρων και ύψος 83.



Μετά το φράγμα θα φτάσετε στο χωριό Καστανιά που στην κεντρική του πλατεία δεσπόζει ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με ένα εξαιρετικό τέμπλο του 18ου αιώνα.

Έχετε φτάσει στο νοτιότερο άκρο της λίμνης και τώρα αρχίζετε να ανεβαίνετε. Το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε είναι το Λαμπερό, του οποίο το έδαφος υποχωρεί (!!!) και οι κάτοικοι μετακομίζουν στον διπλανό Άγιο Αθανάσιο. Από τον Άγιο Αθανάσιο Λαμπερού ξεκινάει χωματόδρομος ανατολικά που μετά από 4 χλμ θα σας οδηγήσει στην Ιερά Μονή Πέτρας. Πήρε το όνομά της από παρακείμενο βράχο στη σπηλιά του οποίου βρέθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας. Από τη Μονή, που μετράει ιστορία 400 χρόνων, σώζεται μόνο το καθολικό, τετρακιόνιος ναός αθωνίτικου τύπου. Μόλις 2 χλμ βορειότερα από τον Αγ. Αθανάσιο Λαμπερού βρίσκεται η Πλαζ Λαμπερού όπου σας επιτρέπουμε να πιείτε ένα καφεδάκι με θέα τη λίμνη και τα βουνά των Αγράφων.



Συνεχίστε προς τον οικισμό Τσαρδάκι και από κει επισκεφτείτε τη μονή Κορώνης με τις τοιχογραφίες του 16ου αιώνα και τη κάρα του Αγίου Σεραφείμ (τηλ. 24410 22250). Η θέση της μονής είναι μοναδική αφού είναι σκαρφαλωμένη στα 800 μέτρα. Ιδρύθηκε το 1123 (επί Ι. Κομνηνού) και ξαναχτίστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα.



Συνεχίστε την πορεία σας βόρεια και φτάστε ως το Μεσενικόλα ένα χωριό ονομαστό για το φημισμένο του κρασί (εκεί καλλιεργείτε η ποικιλία σταφυλιών Μαύρο Μεσενικόλα). Στο χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το οινοποιείο της οικογένειας Καραμήτρου (τηλ. 24410 95250 & 6937153183 ήwww.messenikolaswines.com), να ενημερωθείτε για την παραγωγή και να δοκιμάσετε κρασάκι. Επίσης στο χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο «Οίνου και Αμπέλου» που παρουσιάζει τη διαχρονική πορεία του κρασιού στην περιοχή. Για να το επισκεφτείτε επικοινωνήστε στο τηλ. 6973555741.





Επόμενη στάση σας θα είναι ασφαλώς το Μορφοβούνι. Στο χωριό αυτό μπορείτε να επισκεφτείτε το «Κέντρο Ιστορικών Μελετών Ν. Πλαστήρας» που ασχολείται με την πολυσχιδή προσωπικότητα του πολιτικού, στρατιωτικού, καλλιτέχνη και εμπνευστή της τεχνητής λίμνης Νικολάου Πλαστήρα. Η έκθεση είναι ανοικτή κάθε Σάββατο και Κυριακή 10:30- 13:00 (πληροφορίες τηλ. 24410 95368).



Καθώς φτάνετε στο βορειότερο σημείο της λίμνης θα περάσετε από την ανατολική της όχθη στη δυτική και θα συναντήσετε το Κρυονέρι, την Κερασιά και το Ανθοχώρι. Από δω και πέρα αρχίζουν τα πιο «κοσμικά» της λίμνης. Στην Πεζούλα και στα Καλύβια Πεζούλας (με την ομώνυμη πλαζ) υπάρχουν πολλά καταλύματα, ταβέρνες και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα λιμναία σπορ.



Μετά τα 70 χλμ του γύρου της λίμνης σίγουρα θα έχει ήδη νυχτώσει. Γι’ αυτό καλή ξεκούραση γιατί σας περιμένει ακόμη μια μέρα περιήγησης στα Βόρεια Άγραφα.

Τη δεύτερη μέρα:

Αν σας κούρασε η πρώτη μέρα, για τη δεύτερη σας έχουμε κάτι πιο light. Ξεκούραστη μέρα δεν θα είναι πάλι αλλά τα χιλιόμετρα θα είναι σαφώς λιγότερα. Από το Νεοχώρι τραβήξτε νότια προς τη Μπελοκομίτη. Από κει πάρτε το δρόμο που θα σας οδηγήσει στους γραφικούς οικισμούς προς Αγία Μαρίνα και Καρίτσα. Μπείτε στην Καρίτσα αλλά βγείτε γρήγορα για να συνεχίσετε στο δρόμο σας προς τα δυτικά όπου σύντομα θα συναντήσετε τη μονή Πελεκητής του 15ου αιώνα σκαρφαλωμένη στις πλαγιές των Αγράφων (1.400 μέτρα υψόμετρο) που δικαίως αποτελεί χαρακτηριστικό αξιοθέατο της περιοχής. Ονομάζεται έτσι γιατί η Παναγία υπέδειξε στους τεχνίτες πώς να την πελεκήσουν στην πέτρα! Θεωρείται ότι λειτούργησε ως κρυφό σχολείο ως το 1830. Θα τη βρείτε ανοιχτή κάθε μέρα εκτός Δευτέρας και Πέμπτης 10:30- 16:00 (τηλ. 24410 94747). Από την περιοχή αυτή συνεχίζει χωμάτινος δρόμος προς χιονοδρομική πίστα- χιονοδρομικό Καραμανώλη Αγράφων [βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Βουτσικάκι (2.152 μέτρων), στη Νότια Πίνδο και σε υψόμετρο 1530 μέτρων και απέχει από το χωριό Νεράιδα 5 χλμ]. Αλλά ως εδώ αυτά δεν γίνονται σε 2ημερά…



Πάρτε τον ίδιο δρόμο και επιστρέψτε στη Μπελοκομίτη και παραγγείλτε τσίπουρο και πέστροφα… Το απόγευμα παρκάρετε το ΙΧ και κάντε μια βόλτα στη λίμνη με τα πόδια θα χαλαρώσετε και θα γεμίσετε τις μπαταρίες σας πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής.




Δραστηριότητες στη λίμνη Πλαστήρα

Ορειβασία, πεζοπορία, ποδηλασία βουνού και… λίμνης, ιππασία, κανό, ιστιοπλοΐα, ποδήλατο λίμνης, σκι, παραπέντε, τοξοβολία, ανεμόπτερο είναι κάποιες από τις «λίγες» δραστηριότητες με τις οποίες μπορείτε να ασχοληθείτε στην περιοχή. Για το λόγο αυτό θα σας δώσουμε κάποια τηλέφωνα μήπως και θέλετε να δοκιμάσετε:



Ορειβατικός Χιονοδρομικός Όμιλος Καρδίτσας: 24410 70946.

Ταυρωπός (ποδήλατα και τοξοβολία): 24410 95552 ή www.tavropos.gr

Jony’s (ποδήλατα): 6945184090

Οδυσσέας (ξενοδοχείο και ποδήλατα): 24410 92001.

Saloon (ιππασία): 24410 92855 & 6945593807.

Μητσιόπουλος (αθλήματα της λίμνης): 6944412055.

Χιονοδρομικό κέντρο Καραμανώλη: 24410 70946.

Διαδρομές (πεζοπορία): 24410 76781.

Αερολέσχη: 6974119195.

Μετάβαση στη λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα απέχει περίπου 300 χλμ από την Αθήνα. Για να φτάσετε εκεί οδικώς θα πρέπει να φτάσετε ως τη Λαμία και από κει να πάρετε το δρόμο προς Δομοκό και Καρδίτσα. Από την πόλη της Καρδίτσας είναι πανεύκολο ακολουθώντας τη σήμανση (περίπου 20 χλμ). Από τη Θεσσαλονίκη η περιοχή απέχει περίπου 210 χλμ και μπορείτε να την προσεγγίσετε μέσω Λάρισας, Τρικάλων,Καρδίτσας. Σημαντική βοήθεια μπορεί να σας δώσει ο οδικός και περιπατητικός χάρτης Βόρεια Άγραφα- Λίμνη Πλαστήρα των εκδόσεων Ανάβαση (7,50€). Επίσης γύρω από τη λίμνη θα βρείτε έναν ενδιαφέροντα χάρτη του νομού Καρδίτσας των εκδόσεων www.plastirasnet.gr (3€) που παρουσιάζει και τα βασικά αξιοθέατα της λίμνης Πλαστήρα αλλά και ολόκληρου του νομού Καρδίτσας. Θυμηθείτε ότι κατά τους χειμερινούς μήνες οπωσδήποτε θα πρέπει να έχετε μαζί σας αλυσίδες (αν και κατά την γνώμη μας και λόγω εμπειρίας αλυσίδες θα πρέπει να έχετε παντού και πάντα ακόμη και για να βγείτε από τη λάσπη…) γιατί ο χιονιάς παραμονεύει… Επίσης προσοχή στην ομίχλη που είναι πολύ, μα πολύ συχνό φαινόμενο στην περιοχή.



Διαμονή στη λίμνη Πλαστήρα

Η περιοχή τις τελευταίες 2 δεκαετίες γνωρίζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη και παράλληλη οικιστική και ξενοδοχειακή επέκταση. Ειδικά στις περιοχές του Νεοχωρίου, του Κρυονερίου, της Μπελοκομίτης, της Νεράιδας, των Καλυβιών Πεζούλας και της Πεζούλας θα βρείτε δεκάδες καταλύματα να σας περιμένουν. Εμείς είχαμε καταλύσει πριν αρκετά χρόνια σε έναν πανέμορφο ξενώνα κοντά στο Κρυονέρι. Συγχωρήστε μας αλλά όνομα δεν θυμόμαστε. Το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι τον ξενώνα τον δούλευε η γυναίκα του Οδυσσέα (δεν εννοούμε την Πηνελόπη αλλά τη γυναίκα του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Οδυσσέα) και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Στα πολύ θετικά της περιοχής τα καταπληκτικά πρωινά που ετοιμάζουν στους ξενώνες με απλά, αγνά και νόστιμα υλικά. Στα μείων της περιοχής (και ολόκληρης της χώρας μας) οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές στη high season.



Φαγητό στη λίμνη Πλαστήρα

Η περιοχή διαθέτει πολύ καλές και διαχρονικές ταβέρνες αλλά και στέκια που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια. Έχουμε φάει πολλές φορές στην ταβέρνα του ξενοδοχείου «Αγνάντι» (μπατζίνα, σούπες και χορτόπιτα). Καλή ποιότητα, εκπληκτική θέα προς τη λίμνη και καλές τιμές. Επίσης καλή επιλογή είναι το «903» (από το υψόμετρο) ένα ιδιόρρυθμο καφενείο- μεζεδοπωλείο που συχνά διοργανώνει ρεμπέτικες βραδιές. Στη Μπελοκομίτη προτείνουμε τον «Εύρυτο» όπου θα φάτε πέστροφα (καπνιστή, ψητή, τηγανητή). Στα συν της περιοχής οι προσιτές τιμές αν αναλογιστούμε την τουριστική ανάπτυξη του τόπου και την καλαισθησία των καταστημάτων. Στα αρνητικά το αργό και ανοργάνωτο σέρβις στις περιόδους με πολύ κόσμο.



Διασκέδαση στη λίμνη Πλαστήρα

Ξεχάστε το clubbing, τους χώρους και τα τραγούδια. Εδώ θα κινηθείτε χαλαρά τις βραδινές ώρες. Ποτάκι, κουβεντούλα, καλή μουσική. Στα Καλύβια Πεζούλας μπορείτε να πιέτε καφέ ή ποτό στο «Αμπια», στο «Μικρό Καφέ», στον «Ερωδιό» και στο «Οιανάνθη» με την ψαγμένη μουσική.



[Οι φωτογραφίες είναι κυρίως δικές μας αλλά και από τις εξής πηγές: i-diadromi.blogspot.com, headlightonline.blogspot.com, ethnos.gr, karditsa.gr, karditsacci.gr, helectra.wordpress.com, oinoxori.gr].






πηγη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Αρωμα Ελλαδας © 2013. All Rights Reserved. Powered by M.P
Top